foto: Edijs Pālens/LETA
Mūžībā devies "Čikāgas piecīšu" dibinātājs Alberts Legzdiņš
2017. gada 18. marts, 18:45

Mūžībā devies "Čikāgas piecīšu" dibinātājs Alberts Legzdiņš

Jauns.lv

"Nupat no Amerikas pienāca skumja ziņa - vakarnakt mūs atstājis brīnišķīgs cilvēks, mūziķis, ansambļa "Čikāgas piecīši" sirds un dvēsele Alberts Legzdiņš (1933.-2017.)," informē producents Juris Millers.

"Ikviena tikšanās ar viņu bija notikums - gan mūsu pirmā tikšanās reize 1989. gada vasarā Mežaparka estrādē, gan pēdējos gados, kad producēju Alberta radīto muzikālo dziesmu spēli "Eslingena". Viņš sāka darbu pie nākamās dziesmu spēles, kurai gribēja dot nosaukumu "Amerikā", taču tā palika nepabeigta... Viņš cerēja nākamgad, Latvijas jubilejas dienās ar saviem draugiem apceļot Latviju, bet nu ir devies savā pēdējā ceļojumā uz Debesu valstību. Lai vieglas smiltis Albertam!" savā Facebook kontā raksta Millers.

2013. gadā leģendārajam trimdas ansamblim piešķīra Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu. Pats Legzdiņš saņēmis arī Triju zvaigžņu ordeni.

Čikāgas piecīši ir trimdas latviešu satīriski-muzikāls ansamblis no Čikāgas, kuru 1961. gadā dibināja Alberts Legzdiņš, Modris Avotiņš, Uldis Ievāns un Jānis Rinkušs.

Grupas repertuārā bija pašu sacerētas, kā arī latviskotas populāras amerikāņu popmūzikas dziesmas, bez tam - koncertos vienmēr tika iekļauti joki un humoristiski skeči par ikdienu un politikas aktualitātēm. Grupas uzstāšanos vienmēr pavadīja lieliska publikas atsaucība. Čikāgas piecīši regulāri viesojās latviešu centros Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Grupa kļuva par Amerikas latviešu jaunatnes ceļojošo muzikālo sūtni Amerikā un Kanādā. Vēlāk sekoja ielūgumi uz Latviešu jaunatnes centriem arī Austrālijā, Dienvidamerikā un Eiropā. Grupa sniegusi simtiem koncertu latviešu klausītājiem visā pasaulē. Čikāgas piecīši Latviju apmeklējuši piecas reizes.

1963. gadā iznāca grupas pirmais albums. Kopumā ieskaņotas 12 plates, 16 kasetes, 10 kompaktdiski, 7 videoieraksti un izdota 1 grāmata.

Kasjauns.lv izsaka visdziļāko  līdzjūtību visiem Alberta Legzdiņa piederīgajiem.