2009. gada 5. martā, 19:00

Valdības amatus zaudējušie Kubas politiķi atzīst kļūdas

Jauns.lv

Valdības amatus zaudējušie Kubas politiķi atzīst k...

Havana, 5.marts, LETA--REUTERS. Šonedēļ amatus Kubas valdībā zaudējušie politiķi - bijušais ārlietu ministrs Filipe Peress Roke un bijušais valdības izpildsekretārs Karloss Lahe - ceturtdien valsts medijos publicētās vēstulēs atzīst, ka kļūdījušies un pametīs arī pārējos posteņus valdībā un Komunistiskajā partijā.

Par pirmdien atlaistajām amatpersonām pensionētais Kubas līderis Fidels Kastro publikācijā otrdien norādīja, ka tās savu ambīciju dēļ uzņēmušās mazcienīgas lomas, radot ilūzijas valsts ienaidniekiem.

Lahe atstās ietekmīgo viceprezidenta amatu Valsts padomē, kas ir augstākā politisko lēmumu pieņemšanas institūcija Kubā. Viņš arī aizies no Komunistiskās partijas centrālkomitejas un politbiroja, līdz ar to pametot Kubas politisko dzīvi.

"Es atzīstu pieļautās kļūdas un uzņemos atbildību. Es uzskatu, ka pēdējā politbiroja sēdē veiktā analīze bija pamatīga," norāda 57 gadus vecais Lahe.

Savukārt bijušais ārlietu ministrs apliecina, ka aizies no amatiem Valsts padomē, Nacionālajā asamblejā un partijas centrālkomitejā.

"Es pilnībā atzīstu, ka esmu pieļāvis kļūdas, kas plaši tika analizētas [politbiroja] sēdē. Par tām es uzņemos pilnu atbildību," 43 gadus vecais eksministrs raksta vēstulē, kas arī datēta ar otrdienu.

Nedz viens, nedz otrs nežēlastībā kritušais nepaskaidro, kādas kļūdas pieļāvuši.

"Tās varas medus, kuras labā viņi neko nav ziedojuši, viņos atmodināja ambīcijas, kas noveda pie mazcienīgu lomu uzņemšanās," par amatus zaudējušajiem otrdien publikācijā rakstīja Fidels. "Visvairāk skarti tikuši tie divi, kurus visbiežāk minējušas ārvalstu telegrāfa aģentūras. Saistībā ar viņiem ārējo ienaidnieku bija pārņēmušas ilūzijas."

Lahi daudzi uzskatīja par ekonomikas reformām labvēlīgi noskaņotu politiķi, savukārt Roke atklāti tika runājis par iespējamo attiecību uzlabošanu ar ASV.