2009. gada 6. marts, 01:56

Karavīri un zemessargi piedalīsies vairākos pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas pasākumos

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Šodien, gaidot Latvijas armijas 90.gadadienas svinības un godinot Latvijas Nacionālā karaspēka pirmo komandieri, kurš 1919.gada 6.martā pie "Airītēm" krita sadursmē ar vāciešiem, Aizsardzības ministrijas (AM) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība, kā arī karavīri un zemessargi piedalīsies pulkveža Oskara Kalpaka piemiņas pasākumos.

Šo pasākumu muzikālo noformējumu nodrošinās NBS Štāba, Sauszemes un Jūras spēku orķestris, aizlūgumus vadīs Bruņoto spēku kapelāni, bet godasardzēs stāvēs karavīri un zemessargi, aģentūru LETA informēja NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

Rīgā, pie Kalpaka pieminekļa, plkst.8.30 ziedus noliks aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP), NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs, kā arī spēku veidu un pavēlniecību komandieri un Rīgā izvietoto vienību karavīri un zemessargi.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors jūras kapteinis Vladimirs Dreimanis un akadēmijas kadeti, kā arī Bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalīsies piemiņas pasākumos Madonas rajonā. Tur plkst.12 piemiņas pasākums ar aizlūgumu un klusuma brīdi notiks pie Kalpaka atdusas vietas Lubānas novada Visagala kapos, bet plkst.12.50 - viņa dzimtajās mājās "Liepsalās". Plkst.14.30 Kalpaka piemiņas pasākums un Sauszemes spēku orķestra koncerts notiks arī Degumnieku Tautas namā.

Savukārt plkst.11 Latvijas Nacionālā karaspēka pirmā komandiera piemiņas pasākums notiks Saldus rajona Zirņu pagasta "Airītēs". Pēc gājiena un ziedu nolikšanas ar klusuma brīdi Kalpaka piemiņu godinās aizsardzības ministrs, NBS komandieris, spēku veidu un pavēlniecību komandieri, kā arī karavīri un zemessargi. Pasākuma noslēgumā tā dalībnieki pulcēsies pie simboliska atmiņu ugunskura.

Plkst.13.30 Saldū, Kalpaka laukumā, sāksies NBS vienību militārā parāde, kurā piedalīsies vairāk nekā 170 karavīri un zemessargi.

Parādes skatītājus priecēs NBS štāba bataljona Godasardzes rotas karavīru defilē programma - karavīri kustībā veidos nacionālus ornamentus, kā arī veiks salūta zalves ar triecienšautenēm.

Savukārt ikviens Saldus iedzīvotājs un pilsētas viesis jau no plkst.11.30 Tirgus laukumā varēs apskatīt karavīru bruņojumu un ekipējumu, kā arī informatīvajos stendos iegūt informāciju par Bruņoto spēku vienību vēsturi un darbību, bet pēc parādes Saldus stadionā varēs vērot arī Bruņoto spēku kaujas spēju paraugdemonstrējumus - cilvēku glābšanas operāciju, izmantojot Gaisa spēku helikopteru "Mi-17", kā arī nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas operāciju.

Stafeckis atgādināja, ka militārās parādes laikā tās norises vietā tiks slēgta vai ierobežota satiksmes kustība. NBS atvainojas ceļu satiksmes kustības dalībniekiem par sagādātajām neērtībām un lūdz laikus iepazīties ar plānotajiem satiksmes kustības ierobežojumiem. Piemiņas pasākumus Saldū noslēgs Jūras spēku orķestra koncerts Saldus pilsētas Bērnu un jaunatnes centrā plkst.15.

Savukārt jau vakar Madonā, sporta bāzē "Smecersils", notika 2.Zemessardzes novada, NBS Sporta kluba un AM Jaunsardzes centra organizētā Kalpaka balvas izcīņa militarizētajā stafetē.

Bruņotie spēki aicina ikvienu interesentu piedalīties Kalpaka piemiņas pasākumos, lai turpinātu aizsāktās Latvijas karavīru godināšanas tradīcijas, izprastu tā laika vēsturiskos notikumus, kā arī sekmētu Bruņoto spēku saikni ar sabiedrību, klātienē tiekoties ar mūsdienu karavīriem un zemessargiem.

Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.

Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiks dažādi pasākumi - militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.