2009. gada 27. aprīlis, 16:55

PVD: Saslimt ar cūku gripu Latvijas cūkām tikpat kā nav iespējams

Jauns.lv

Rīga, 27.apr., LETA. Saslimt ar cūku gripu Latvijas cūkām tikpat kā nav iespējams, aģentūrai LETA sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku slimību uzraudzības daļas vadītājs Edvīns Oļševskis.

Oļševskis skaidroja, ka dzīvus dzīvniekus no ASV un Meksikas Eiropas Savienībā (ES) neieved, bet no Meksikas neieved arī cūkgaļu. Latvijas PVD patlaban gaida turpmākos norādījumus no ES atbildīgajām institūcijām, taču jau patlaban uz robežas tiek pastiprināti kontrolētas cūkgaļas kravas no trešajām valstīm.

Oļševskis stāstīja, ka cūku gripa ir cūku slimība, ko ierosina gripas vīruss, kas ir līdzīgs putnu gripas vīrusam. Cūku gripa var šķērsot sugas robežu, un ar to var inficēties arī cilvēki. "Cūku gripas vīruss, kas ir izolēts no tiem cilvēkiem, kas jau ir miruši, ir cūku gripas un cilvēku gripas mutants, jo tas nav identisks ne jau zināmajam cūku gripas, ne cilvēku gripas vīrusam. Atklātais paveids H1N1 līdz šim nav bijis zināms vīruss, tas kaut kādu faktoru ietekmē ir pārveidojies un izraisījis slimības uzliesmojumu," skaidroja eksperts.

Cūku gripas vīruss ir atklāts 1930.gadā, un kopš tā laikā ASV laiku pa laikam šis vīruss ir parādījies. Latvijā cūku gripa nekad nav reģistrēta, arī Eiropai cūku gripa nav raksturīga.

Cilvēks ar cūku gripu saslimst, nonākot tiešā kontaktā ar cūkām, nonākot kūtī, kurā ir slimas cūkas. Ar slimību visbiežāk saslimst cūkkopēji, veterinārārsti. Ar gripu nevar inficēties, ēdot cūkgaļu, kas ir termiski apstrādāta.

Oļševskis iesaka iedzīvotājiem, kuri ir plānojuši doties uz ASV, Meksiku, izvairīties no cūku fermu apmeklējuma, bet, lai būtu pavisam droši par savu veselību, atturēties no došanās uz valstīm, kur ir izplatījusies cūku gripa. Pašlaik vēl nav izstrādāta vakcīna pret cūku gripu, tāpēc nav iespēju vakcinēties pret jauno gripas vīrusa paveidu.

Kā ziņots, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) sniegtā informācija liecina, ka Latvijā pagaidām nav ne aizdomīgu, ne arī apstiprinātu cilvēku saslimšanas gadījumu ar cūku gripas vīrusu.

Tomēr SVA aicina ģimenes ārstus nekavējoties ziņot aģentūras dežurējošam speciālistam par katru pacientu ar gripas simptomiem, kurš septiņu dienu laikā pirms saslimšanas apmeklējis Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, kā arī citu valsti, kur reģistrēta cūku gripas infekcijas izplatīšanās, vai arī bijis tiešā kontaktā ar personām, kuras apmeklēja minētās teritorijas, kā arī bijis tiešā kontaktā ar personām ar aizdomām par saslimšanu ar cūku gripu.

Ģimenes ārstiem un neatliekamās palīdzības iestādēm SVA nosūtījusi elektroniskā formā sagatavoto informāciju par cūku gripas vīrusu, tā izplatību, kā arī ziņošanas mehānismiem.

Latvijas iedzīvotājiem, kuri plāno ceļot uz Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, aģentūra atgādina par piesardzības pasākumiem un aicina ceļojuma laikā bieži un rūpīgi mazgāt rokas, jo, mazgājot rokas ar ziepēm un siltu, tekošu ūdeni, tiek samazināts risks inficēties ar gripu un citām infekcijām. Turpretī alkoholu saturoši roku dezinfektanti var palīdzēt dezinficēt rokas situācijās, kad tās nav iespējams nomazgāt.

Tāpat SVA atgādina, ka iedzīvotājiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojumiem Meksikā, ASV Kalifornijā, Teksasā un Kanzasā un kam parādījušies gripas simptomi, jāpaliek mājās un pēc iespējas jāierobežo kontakts ar citiem cilvēkiem, kā arī jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāinformē par ceļojumu.

Cūku gripas upuru skaits Meksikā pieaudzis līdz 103.