2009. gada 15. maijs, 20:36

ERAB veic lielus ieguldījumus, lai palīdzētu Centrāleiropai un Austrumeiropai pārvarēt krīzi

Jauns.lv

Londona, 15.maijs, LETA--AFP. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) iegulda miljardiem eiro Centrāleiropā un Austrumeiropā, lai palīdzētu reģiona valstīm pārvarēt ekonomisko krīzi, piektdien paziņoja ERAB prezidents Tomass Mirovs.

Aizsākot ikgadējo ERAB tikšanos, Mirovs pavēstīja, ka banka šogad reģionā ieguldījusi jau 2,3 miljardus eiro (1,62 miljardus latu), bet līdz šā gada beigām plānots investēt septiņus miljardus eiro (4,92 miljardus latu).

"Pašreizējā krīze ir nostādījusi ERAB priekšā bezprecedenta izaicinājumus. Lai pārvarētu šos izaicinājumus, mums ERAB jāpozicionē tā, lai tā var šajā krīzē un atlabšanas posmā spēlēt dinamisku un konstruktīvu lomu," norādīja Mirovs.

ERAB vadītājs solīja, ka banka turpinās koncentrēties uz bilanču stiprināšanu, kapitāla tirgu attīstību un valūtas aizdošanu smagi skartajā finanšu sektorā.

Banka arī turpinās nodrošināt kapitālu maziem un vidējiem uzņēmumiem reģionā, kā arī pastiprinās centienus uzlabot energoefektivitāti un cīnīties pret klimata izmaiņām.

Mirovs atzina, ka ļoti augstais patēriņa, ārējā parāda un izdevumu līmenis izraisījis neapturamu tekošā konta deficītu bijušajā komunisma blokā.

"Līdz 2008.gadam spēcīgā kapitāla ieplūšana, eksporta pieprasījums un augstās pakalpojumu cenas palīdzēja veicināt reģiona pieaugumu. Bet šajā izaugsmē arī bija apslēptas vājās vietas ilgtermiņā, piemēram, pieaugošs nenoturams tekošā konta deficīts. Tās [valstis] arī samazināja iniciatīvas dažādot ekonomikas un veikt reformas," skaidroja Mirovs.

"Tā šajos gados radās aizvien lielāka atkarība no ārējā parāda un ārējām finansēm. Kad kapitāla plūsma apsīka, reģionu smagi skāra krīze."

Kā jau ziņots, ERAB galvenais ekonomists Ēriks Berglēvs sanāksmē norādīja, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ekonomikas, neskatoties uz lejupslīdi, ir izvairījušās no ļaunākajiem notikumu scenārijiem.

"Kaut arī Rietumu 2007.gada kreditēšanas tirgus problēmas un tam pagājušajā gadā sekojošā ekonomiskā krīze oktobrī smagi skāra [Centrāleiropas un Austrumeiropas] reģionu, ir svarīgi norādīt, ka ir izdevies izvairīties no ļaunāko notikumu scenārijiem," bankas 18.ikgadējā sanāksmē Londonā sacīja Berglēvs.

"Nav bijušas divkāršas krīzes finanšu sektoriem un valūtām. Nevienai valstij nav iestājusies maksātnespēja. Pats svarīgākais, Rietumvalstis nav uzgriezušas muguru savām austrumu kaimiņvalstīm," norādīja Berglēvs.

ERAB piektdien Londonā sāka ikgadējo sanāksmi, šogad lielāko uzmanību veltot finanšu krīzei Austrumeiropā un reģiona līdz šim veiktajiem pasākumiem krīzes negatīvo seku mazināšanai.

ERAB, kuru pārvalda 61 valdība, kā arī Eiropas Komisija un Eiropas Investīciju banka palīdz finansēt un rekapitalizēt bankas un uzņēmumus bijušajās komunisma valstīs.

ERAB pagājušajā nedēļā prognozēja, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas ekonomikas šogad sagaida ekonomiskā lejupslīde 5,2% apmērā, bet 2010.gadā reģionā varētu atgriezties augšupeja 1,4% apmērā.