112
2009. gada 18. maijs, 10:33

Bašarins stājas tiesas priekšā

Jauns.lv

Jūrmalas tiesā šodien paredzēta krimināllietas skatīšana, kurā par dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēts bijušais AS „Jūrmalas pērle” valdes priekšsēdētājs, uzņēmējs Aleksandrs Bašarins.

Cietušie no Bašarina vēlas piedzīt arī kompensāciju par viņa darbību rezultātā radītajiem zaudējumiem, kas ir divi miljoni latu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 196.panta 1.daļu vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar arestu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām.

Bašarins savulaik kā akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs vienpersoniski esot pieņēmis lēmumu un parakstījis pirkšanas pārdošanas līgumu ar uzņēmuma akciju pircēju, lai gan valde pirms tam bija lēmusi, ka akcijas vienādās daļās jāpārdod diviem klientiem.

Par Bašarina rīcību tiesībsargājošajās institūcijās ar iesniegumu vērsās uzņēmuma valdes locekļi.

Apsūdzību uzņēmējam prokuratūra cēla pagājušā gada oktobra vidū.

Rīgas apgabaltiesa pagājušā gada martā atjaunoja procesuālo termiņu un atļāva AS „Jūrmalas pērle” pārsūdzēt lēmumu, ar kuru noraidīts lūgums nodrošināt kompānijas prasību pret uzņēmēju Bašarinu, kādreizējo uzņēmuma valdes locekli Guntaru Valantu, kā arī uzņēmuma padomes locekli Irinu Karpovu par 6,2 miljonu latu piedziņu.

Līdz ar to „Jūrmalas pērles” iesniegtā blakussūdzība par pērn 5.februārī pieņemto lēmumu tiks nosūtīta izskatīšanai Augstākajā tiesā.

2007.gada oktobrī apgabaltiesa līdz 2008.gada 31.martam atlika „Jūrmalas pērles” prasības izskatīšanu pret amatpersonām. Prasības summa ir kādreizējā restorāna „Jūras pērle” zemes īpašumu tirgus vērtība.

Prasība Rīgas apgabaltiesā iesniegta 2006.gada septembrī.

„Jūrmalas pērle” uzskata, ka Bašarins, Karpova un Valants, būdami uzņēmuma valdē, īpašumu nelikumīgi pārdevuši par cenu, kas zemāka par tirgus vērtību, prasības iesniegšanu iepriekš pamatoja „Jūrmalas pērles” valdes loceklis Kārlis Vahšteins.

Kopā ar prasību „Jūrmalas pērle” lūdza to nodrošināt un apķīlāt atbildētāju mantu un naudu prasības summas - 6 213 877 latu - apjomā. Augstākā tiesa atcēla nodrošinājumu.

Vahšteins informēja, ka 2003.gada oktobrī Bašarins, izmantojot savu valdes priekšsēdētāja amatu, kompānijas vārdā noslēdzis līgumus par zemes pārdošanu.

Pircēji „Bolero LCC” un „Ray Factor” ieguvuši zemi par 200 000 ASV dolāru (108 000 latu), lai gan patiesā īpašuma tirgus vērtība tobrīd bijusi aptuveni miljons ASV dolāru (540 000 latu). Kompānijas lēti iegūto zemi pārdevušas SIA „Jūras pērles”, kas, iespējams, pastarpināti pieder pašam Bašarinam, apgalvoja Vahšteins.

Vahšteins informēja, ka tiesu izpildītājiem izdevies piedzīt tikai 5000 latu.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas „Lursoft” dati liecina, ka no 2005.gada „Jūrmalas pērles” valdē ir Vahšteins, bet bijusī valdes locekle Karpova no 2006.gada 23.maija ieņem padomes priekšsēdētāja vietnieces amatu. Padomes priekšsēdētājs no šī datuma ir Edijs Jansons, bet padomes locekļi - Gints Iesalnieks un Mārtiņš Lauva.

LETA/Foto: LETA