2009. gada 19. maijs, 13:59

LLU apsaimniekoto Valdekas pili saglabās valsts īpašumā

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Šodien valdība pieņēma lēmumu saglabāt valsts īpašumā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) apsaimniekoto Valdekas pili Jelgavā, Rīgas ielā 22.

Ierosinājumu privatizēt valsts īpašuma objektu - administratīvo ēku un zemi 2,0782 hektāru platībā Jelgavā, Rīgas ielā 22, - 2006.gada 25.augustā bija iesniedzis Aleksandrs Brandavs.

Ministru kabinets 2007.gada 4.septembrī izdeva rīkojumu atteikt nodošanu privatizācijai. Brandavs šo rīkojumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā, kura, izskatot lietu, 2009.gada 31.martā konstatēja, ka starp pusēm radušās neskaidrības par privatizējamā valsts īpašuma objekta sastāvu.

Savā ierosinājumā Brandavs informēja, ka vēlas privatizēt valsts īpašuma objektu Valdekas pili, nekustamā īpašuma sastāvā norādot administratīvo ēku un zemi 2,0782 hektāru platībā. Līdz ar to Ministru kabineta lēmumā tika atteiks privatizācijai nodot valsts īpašuma objekta daļu - administratīvo ēku (Valdekas pili) un zemesgabalu 2,0782 hektāru platībā. Taču zemesgabalā līdz ar administratīvo ēku atrodas vēl sešas būves.

Tiesas sēdē Brandavs paskaidroja, ka ir izteicis vēlmi privatizēt visu valsts īpašuma objektu. Tiesa spriedumā norādīja - ja bija neskaidrības par privatizācijas objekta apjomu, atbildētājam bija pienākums precizēt izteikto lūgumu. Pastāvot šādiem apstākļiem, tiesa uzskata, ka atbildētājam bija pienākums lemt par visa objekta privatizācijas iespēju, nevis tikai par tā daļu. Tādējādi tiesa uzlika par pienākumu Ministru kabinetam 30 dienu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas atkārtoti izskatīt Privatizācijas aģentūrā saņemto Brandava privatizācijas ierosinājumu ar lūgumu nodot privatizācijai valsts īpašuma objektu.

Jautājums par atteikumu nodot privatizācijai nekustamo īpašumu Jelgavā, Rīgas ielā 22, ir izskatīts Zemkopības ministrijas (ZM) vadības apspriedē 2007.gada 6.martā. ZM uzskata, ka LLU pilda Latvijas valstij svarīgas funkcijas, kuru izpildei ir nepieciešams minētais valsts īpašuma objekts.

Saglabājot valsts nekustamo īpašumu Jelgavā, Rīgas ielā 22, LLU lietošanā un pārveidojot to par LLU zinātnes un tehnoloģiju parku "Valdeka", tiks nodrošināta sabiedrības interesēm atbilstošu kvalificētu speciālistu sagatavošana.

Valsts īpašuma objekta privatizācija neatbilstu valsts interesēm, jo, privatizējot valsts īpašuma objektu, tiktu pārtraukta izvērsta zinātniskā darbība un uz tās bāzēta kvalitatīvas augstākās akadēmiskās un augstākās profesionālās izglītības nodrošināšana.