Sabiedrība
2009. gada 8. jūnijs, 07:31

Oficiāli apstiprina, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās uzvarējusi "Pilsoniskā savienība"

Jauns.lv

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Pilsoniskā savienība" (PS), kas saņēmusi 24,32% balsstiesīgo atbalstu un iegūs divas EP deputāta vietas.

To šodien preses konferencē paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Divi EP deputāti ievēlēti arī no "Saskaņas centra" (SC), kuru atbalstījuši 19,53% balsstiesīgo.

Vēl četras partijas iekļuvušas EP, un tās pārstāvēs viens deputāts. Apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) atbalstījuši 9,62% balsstiesīgo, LPP/LC - 7,5%, apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - 7,46%, "Jauno laiku" (JL) - 6,66%.

Viens Latvijas deputāts pievienosies EP Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupai (EPP-ED), viens - Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupai (ALDE), trīs - Eiropas Nāciju grupai (UEN), viens - Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai (GREENS/EFA), divi - pārējiem EP deputātiem.

EPP-ED pievienosies JL pārstāvis, ALDE - LPP/LC deputāts, UEN - no PS un TB/LNNK ievēlētie deputāti, GREENS/EFA - PCTVL deputāts, pārējiem EP deputātiem pievienosies abi SC pārstāvji.

Kā ziņots, EP no SC varētu iekļūt Alfrēds Rubiks un Boriss Cilēvičs vai Aleksandrs Mirskis, kurš, pēc provizoriskiem rezultātiem, ir saņēmis daudz "plusiņu". No PS EP mandātu varētu iegūt Sandra Kalniete un Inese Vaidere.

Pēc neoficiālas informācijas, no LPP/LC EP ievēlēts ekspremjers Ivars Godmanis, no JL - Krišjānis Kariņš, no PCTVL - jau līdz šim EP strādājusī Tatjana Ždanoka, no TB/LNNK - Roberts Zīle.

Latvijai EP ir astoņas deputātu vietas.

Pēc tam kad visās Eiropas Savienības dalībvalstīs būs ratificēts Lisabonas līgums, Latvija iegūs devīto EP deputāta mandātu. Šis deputāts nāks no PCTVL saraksta.

Pārējās partijas guvušas šādus rezultātus - partija "Libertas.lv" ieguvusi 4,32% atbalstu, Tautas partija - 2,79%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija - 3,8%, Osipova partija - 0,27%, partija "Visu Latvijai!" - 2,81%, partija "Par Dzimteni!" - 0,56%, partija "Sabiedrība citai politikai" - 3,85%, Rīcības partija - 0,44%, Zaļo un zemnieku savienība - 3,72%, Latvijas Atdzimšanas partija - 0,23%, Kristīgo demokrātu savienība - 0,3%. Šīs partijas nav ieguvušas vietas EP.

LETA