Sabiedrība
2009. gada 27. jūnijs, 16:39

ASV skolēni Latvijā jūtas labi, bažu par saslimšanu nav

Jauns.lv

Amerikāņu skolēniem, kuri piektdien ieradās Rīgā no Igaunijas, cūku gripas jeb AH1N1 simptomi nav konstatēti, un nav bažu par jauniem saslimšanas gadījumiem, aģentūru BNS informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Preses nodaļas vadītāja Laura Bundule.

Drošības apsvērumu dēļ skolēnu grupai sākotnēji ieplānotā plašā pasākumu programma gan atcelta - paredzēts, ka viņi dosies vien izbraucienā pa Rīgu ar autobusu un jau drīz vien turpinās ceļu uz Lietuvu. Līdz ar to arī Lietuvas atbildīgie ārstniecības dienesti par to jau brīdināti, sacīja Bundule.

Savukārt viesnīcā, kur šie Baltijas valstu viesi apmetušies, arī nav bijis nekādu sarežģījumu, un viesnīcas personāls pret viņiem izturējies saprotoši un atbildīgi par noteiktajiem drošības pasākumiem, uzsvēra SVA pārstāve.

Jau vēstīts, ka pieciem amerikāņu skolēniem no tūristu grupas, kas apceļo Baltijas valstis, ceturtdien diagnosticēts gripas paveids AH1N1 jeb cūku gripa un viņi pašlaik ārstējas Tallinas Merimetsas slimnīcas infekcijas slimību centrā, bet 31 skolēns un tūristu grupas vadītāji piektdien pēcpusdienā ieradās Latvijā. Viņiem izsniegti pretvīrusu medikamenti.

Ekskursantiem un grupas vadītājiem SVA sniedza nepieciešamo informāciju par šo slimību un noteica dažādus profilaktiskus drošības pasākumus - šai tūristu grupai viesnīcā tiks nodrošināta atsevišķa ēdamtelpa, viņu apartamenti viesnīcā būs atstatus no pārējiem viesnīcas klientiem.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē Latvijā reģistrēts pirmais laboratoriski apstiprinātais saslimušais ar AH1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu. Saslimusī ir sieviete, kas apmeklējusi ASV un Kanādu un ar "airBaltic" reisu Berlīne-Rīga 21.jūnijā ieradusies Latvijā.

Pagaidām gan nekādi papildu kontrolējošie vai ierobežojošie pasākumi ceļotājiem Latvijā netiks ieviesti. Turpinās ceļotāju informēšana par profilaksi pirms izbraukšanas uz infekcijas skartajām teritorijām un pēc atgriešanās Latvijā.

Saskaņā ar ANO Pasaules Veselības organizācijas (WHO) jaunākajiem datiem pasaulē pašlaik ir apstiprināti 59 814 saslimušie ar gripu H1N1 un vismaz 263 no viņiem ir miruši.

BNS

­