Domnieki var ķerties pie „tekošiem” darbiem un datoriem
Sabiedrība
2009. gada 8. jūlijs, 09:08

Domnieki var ķerties pie „tekošiem” darbiem un datoriem

Jauns.lv

Rīgas dome vakar pabeidza amatu dalīšanu, ievēlot komiteju priekšsēdētājus un viņu vietniekus.

Trīs miljoni par datoriem

Informējot par tehniskajām lietām, kas jaunajiem domniekiem jāapgūst, Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra direktors Ēriks Zēģelis sacīja, ka jau tuvākajā laikā deputāti var saņem „tekošos datorus, tekošiem darbiem”. Visiem pilsētas tēviem izsniegti diski, kuros rodamas instrukcijas, kā jārīkojas ar domes tehniku (balsošanas iekārtu, e-portfeli u.tml.). Tagad būšot pieejami tādi pavecāki datori, bet vēlāk – jaunāki un jaudīgāki.

Jāpiebilst, ka Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā atrodams sludinājums, ka dome plāno iegādāties datortehniku 3,1 miljona latu apmērā. Iepirkums paredz, ka dome četru gadu laikā varēs izdevīgi iegādāties datorus. Tie būs domāti visdažādākajām vajadzībām – administrācijai, bibliotēkām, sociālajiem dienestiem, patversmēm, policijai, dzimtsarakstu nodaļām, u.c.

Nauda un attīstība

Nav jau, protams, labi dalīt pilsētas dzīves jomas svarīgajās un mazāk svarīgākajās, tomēr no laika gala Rīgas domē ir bijuši iekārojami un ne tik iekārojami amati. Pie pēdējiem neformāli pieskaitāmas jomas, kas skar pilsētas attīstību.

Galvenais naudas lietu lēmējs pašvaldībā ir Finanšu un administrācijas lietu komiteja. Pēc likuma tās vadība ir domes priekšsēdētāja rokās, un arī Rīgā to vadīs galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs (SC). Par viņa vietnieku vakar tika ievēlēts vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Jau iepriekš ar pilsētas īpašuma (savulaik arī – privatizācijas) lietām Rīgā nodarbojies Andris Ameriks (LPP/LC). Viņš arī šajā sasaukumā vadīs Pilsētas īpašuma komiteju, bet viņa vietnieki būs SC pārstāvji Sergejs Hristoļubovs un Sergejs Zaļetajevs.

Starp citu, par Amerika kandidatūru nemaz tik lielas vienprātības nebija – „par” nobalsoja 9, bet „pret” 6 deputāti.

Pilsētas attīstības komiteju savukārt vadīs Sergejs Dolgopolovs (viņa kandidatūru atbalstīja 8, bet „pret” bija 5 deputāti). Dolgopolova vietnieki būs Andris Ameriks, un Sergejs Zaļetajevs.

Sociālie jautājumi un izglītība

Sociālo jautājumu komitejas sēdē par komitejas priekšsēdētāju tika ievēlēts Leonīds Kurdjumovs (SC), kurš šo komiteju vadīja arī iepriekšējā sasaukumā. Viņa vietnieces būs Tatjana Lukina (SC) un Irina Vinnika (LPP/LC). Mājokļu un vides komitejas vadība jāuzņemas Vjačeslavam Stepaņenko (LPP/LC), bet viņa vietnieki ir Vadims Baraņņiks (SC) un Igors Zujevs (SC).

Savukārt par Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāju ievēlēja Eiženiju Aldermani (LPP/LC), bet par viņas vietniekiem ievēlēti Viktors Gluhovs (SC) un Jefimijs Klementjevs (SC).

Satiksme un drošība

Satiksmes un transporta komiteju vadīs Nikolajs Zaharovs (SC), viņa vietnieki būs Jānis Zaržeckis (LPP/LC) un Jānis Ādamsons (SC).

Savukārt Drošības un kārtības komiteju vadīs Dainis Turlais (LPP/LC), bet vietnieks būs Vladimirs Frolovs (SC).

Opozīcija gandrīz bešā

Kā redzams, opozīcijas – „Pilsoniskās savienības” un „Jaunā laika” - pārstāvju komiteju vadībā nav. Bet domes prezidijā gan būs PS pārstāvji Ģirts Valdis Kristovskis, Mārtiņš Šics un Juris Viņķelis, kā arī JL pārstāvji Edgars Jaunups un Olafs Pulks.

Prezidijā no apvienības "Saskaņas centrs" apstiprināti Vadims Baraņņiks, Sergejs Dolgopolovs, Sergejs Hristoļubovs, Maksims Tolstojs un Nikolajs Zaharovs.

No partijas LPP/LC Rīgas domes prezidija sastāvā apstiprināts Ainārs Šlesers, Eiženija Aldermane un Vjačeslavs Stepaņenko.

Prezidijs sniedz atzinumus par domei iesniedzamajiem lēmumu projektiem, lemj par šo projektu nodošanu atkārtotai izskatīšanai komitejās vai iekļaušanu domes sēdes darba kārtībā, ieceļ amatā un atbrīvo no amata pašvaldības iestāžu vadītājus, kā arī citas amatpersonas, lemj par Rīgas attīstības fonda līdzekļu sadali, kā arī akceptē deputātu un darbinieku komandējumus.

Jaunajai domei uzdevums Nr.1 būs nākamā gada pilsētas budžeta veidošana, pie kā jāķeras jau vistuvākajā laikā.

Guna Kārkliņa, Foto:Mārtiņš Purviņš