Piebalgs: Savā valstī vieglāk ir tikt pie Mērfija, nevis Cicerona balvas
Sabiedrība
2009. gada 5. augusts, 20:52

Piebalgs: Savā valstī vieglāk ir tikt pie Mērfija, nevis Cicerona balvas

Jauns.lv

Eiropas Savienības ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs, kurš kļuva par pirmo no ES komisāriem, kas saņēmis Cicerona balvu, pauda viedokli, ka savā valstī ir krietni vieglāk izpelnīties Mērfija titulu.

"Sabiedriskajā telpā aktīvajiem cilvēkiem no Cicerona līdz Mērfijam ir tikai viens solis," sacīja Piebalgs, vienlaikus atzīstot, ka savu darbu ES komisāra amatā centies veikt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas.

Komisāra skatījumā, zīmīga bija arī Senās Romas filozofa Cicerona izteiktā doma - "Laime ir akla", ko balvas saņemšanas brīdī viņš izvilka no kausa ar Cicerona un Edvarda Mērfija aforismiem. "Laime ir akla, bet tikai ar smagu darbu var panākt, lai viņa atdara acis un ierauga tevi," piebilda Piebalgs.

Jau ziņots, ka Piebalgam balva piešķirta par izcilu argumentācijas prasmi starptautiskās diskusijās. Kā balvas pasniegšanas ceremonijā uzsvēra Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, Piebalga panākumi ir piemērs tam, ka Latvijas vārdu iespējams ne tikai nest pasaulē, bet ar to arī ko ietekmēt.

Cicerona balvu šogad saņēma arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta priekšsēdētājs un konkursa žūrijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš par tautas pašapziņas celšanu. Arī viņš tika pie Cicerona aforisma, kurš vēstīja, ka draudzība ir iespējama tikai starp krietniem cilvēkiem. "Manuprāt, Latvijā krietnu cilvēku ir daudz vairāk nekā nekrietnu," saņemot balvu, sacīja LZA Senāta priekšsēdētājs.

Cicerona Goda nosaukumu šodien saņēma arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (LPP/LC) par spēju vienot cilvēkus un Vītolu fonds par projektu "Likteņdārzs" un izglītības atbalstu.

Goda nosaukums tika piešķirts arī Valsts kancelejas direktorei Guntai Veismanei un Valsts prezidenta kancelejas vadītājam Edgaram Rinkēvičam par izcilu ieguldījumu, vienojot cilvēkus Latvijas 90.gadadienas svinēšanā, īpaši - organizējot Lielo talku, Gaismas tiltus un Ginesa rekorda skrējienu.

Pie Cicerona Goda nosaukuma tikusi arī dokumentālā seriāla "Atgriešanās Eiropā" komanda: seriāla vadītājs un producents Ēriks Niedra, režisore Maija Birzniece un galvenais redaktors Sandris Metuzāls.

Cicerona "antibalvu" - Mērfija balvu, ar kuru tiek pieminēta gada ievērojamākā neveiksme žurnālistikas, politikas, reklāmas vai sabiedrisko attiecību jomā, - konkursa žūrija šogad nolēmusi nepasniegt, jo, kā uzskata žūrijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, šī gada Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanas Latvijā jau iedeva Mērfija balvas tiem, kas to bija pelnījuši.

"Ekonomiskā lūzuma posms, kuru piedzīvojam, mudina mūs intensīvāk meklēt ciceronus Latvijā - cilvēkus, kuru vārdi saskanētu ar darbiem. Mērfiju, kuru labie nodomi nesasniedz nepieciešamo rezultātu, patlaban ir pārāk daudz, lai izceltu vienu no viņiem," iepriekš skaidroja Stradiņš.


LETA/Foto:LETA