1dienas
19stundas
37minūtes
35sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Recipe Plus" pārtrauc zāļu piegādi Stradiņa slimnīcai
Sabiedrība

"Recipe Plus" pārtrauc zāļu piegādi Stradiņa slimnīcai

Jauns.lv

No šodienas zāļu lieltirgotava "Recipe Plus" ir pārtraukusi zāļu piegādi Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai, kuras kavētās parāda saistības pārsniedz 900 000 latu.

"Recipe Plus" pārtrauc zāļu piegādi Stradiņa slimn...
Kopumā kavētie parādi par piegādātajām zālēm jau pārsniedz 4,1 miljonus latu.
Kopumā kavētie parādi par piegādātajām zālēm jau pārsniedz 4,1 miljonus latu.

Tai pašā laikā, "apzinoties kritisko situāciju un apzinoties katras zāļu lieltirgotavas lomu veselības aprūpes sistēmas normālā funkcionēšanā", zāļu lieltirgotavas vadība ir pieņēmusi lēmumu "uz sava rēķina Stradiņa slimnīcai individuālos un neatliekamos gadījumos tomēr nodrošināt nepieciešamo zāļu piegādi".

Lieltirgotavas valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins pauž neizpratni par Stradiņa slimnīcas vadības bezdarbību, "pilnībā ignorējot zāļu lieltirgotavas centienus uzsākt dialogu ar zāļu piegādātāju par slimnīcas kavēto parāda saistību pakāpenisku norēķinu un turpmāko sadarbību zāļu piegāžu jautājumos".

Vairākas slimnīcas un to vadība steidzamā kārtā sāka dialogu, lai kritisko situāciju atrisinātu un panāktu risinājumu veco parādu atmaksas kārtībā, kā arī lai nodrošinātu normālu turpmāko slimnīcu apgādi ar zālēm. Dialoga rezultātā tika panākti risinājumi par atliktiem maksājumiem un maksājumu grafiku apstiprināšanu, atzīmē uzņēmums.

Tādas slimnīcas kā Liepājas reģionālā slimnīca, Ventspils slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca atradušas arī iespēju veikt kaut daļējus norēķinus par iepriekšējā periodā saņemtajām zālēm. Arī mazākas slimnīcas, piemēram, Aknīstes slimnīca, Balvu slimnīca, Ogres un Saldus slimnīcas un arī citas, aktīvi meklē risinājumus zāļu piegāžu turpmākai nodrošināšanai, uzsvēra Udačins.

Kā atzīmē "Recipe Plus", kopumā kavētie parādi par piegādātajām zālēm, kas piegādātas pirms trīs mēnešiem un agrāk, jau pārsniedz 4,1 miljonus latu. Šajā kritiskajā situācijā visas slimnīcas, to īpašnieki un Veselības ministrija tika aicināti kopīgi meklēt risinājumu, lai netiktu apdraudēta zāļu piegāde slimnīcām.

Kā ziņots, medikamentu tirgotājus negatīvi ietekmē finansējuma samazinājums slimnīcām, jo slimnīcas šai situācijā mēdz kavēt maksājumus, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" stāsta zāļu lieltirgotavas AS "Recipe Plus" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins un medikamentu vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Elpis" Latvijas pārstāvniecības Pārdošanas nodaļas vadītājs Andrejs Gurejevs.

Gurejevs kā piemēru min to, ka viena no vadošajām Rīgas slimnīcām uzņēmumam visa gada laikā ir samaksājusi tikai vienu reizi un tikai divdesmito daļu no visa parāda.

Udačins uzsver, ka šobrīd lieltirgotavas uztrauc tas, lai slimnīcas atrod iespēju norēķināties ar farmācijas kompānijām un lieltirgotavām par medikamentiem un medicīnas precēm, kas saņemtas pirms sešiem mēnešiem un vēl agrāk.

Gurejevs arī stāsta, ka nevienam nav skaidrs, kas notiek ar slimnīcu reformu, un nav skaidri vēl zināms, kuras slimnīcas tiks aizvērtas, kuras paliks. Turklāt ļoti lielā mērā medikamentu tirgotājus negatīvi ietekmē arī cilvēku zemā maksātspēja.

LETA