Nacionālais teātris aktierus vēl neatlaiž
Sabiedrība
2009. gada 11. augusts, 17:29

Nacionālais teātris aktierus vēl neatlaiž

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais teātris uzsācis jauno sezonu optimistiskā noskaņojumā, atsakoties vien no galvenā režisora amata. Štata samazināšana aktieriem pagaidām nedraud.

Latvijas Nacionālā teātra jaunās sezonas kopsapulcē svinīgā uzrunā teātra direktors Ojārs Rubenis lepojās ar teātra veikumu – astoņām iestudētām izrādēm, 22 nominācijām pērn „Spēlmaņu nakts” balvai, 78% izpārdotu biļešu uz 444 nospēlētajām izrādēm, kuras pērn ieradušies noskatīties 160 000 skatītāju. Viņaprāt, tas ir pietiekams iemesls, lai teātris nepadotos, kaut arī valsts dotācijas šogad samazinātas par 41%. Ar piešķirto finansējumu pietiktu vien 80% darbinieku algām, tomēr pie štatu samazināšanas Rubenis ķerties netaisās. Vismaz pagaidām.

Ar aplausiem un ovācijām tika uzņemta arī ziņa par to, ka teātra darbiniekiem joprojām būs pieejama veselības apdrošināšana.

Viena no retajām izmaiņām aktieru kolektīvā būs galvenā režisora iztrūkums – tā vietā iecelta četru režisoru padome, kurā ietilpst bijušais Latvijas nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs, štata režisori Indra Roga, Viesturs Kairišs un Regnārs Vaivars. Štata aktieru skaits samazināsies par diviem aktieriem – ārštata aktieru statusā nolēmušas pāriet pensijas vecumu sasniegušās aktrises Rasma Garne un Svetlana Bless. Nacionālā teātra štatu papildinās gaismu mākslinieks Igors Kapustins.

Svinīgajā kopā sanākšanas reizē tika runāts par vairākiem šā gada teātra darbības scenārijiem. Teātra direktors aicināja aktierus ticēt un turēties pie scenārija A, kas nozīmē: ar raženu darbu ieinteresēt skatītāju, lai ar biļešu ienākumiem segtu nepieciešamos izdevumus, jo pagaidām ar valsts dotācijām pietiekot vien 80% darbinieku algām. Kā atzina Rubenis, esot izstrādāti arī pārziemošanas varianti B un C, kā arī variants „atslēdziņa”, kas nozīmētu teātri slēgt, taču tik drūmā nākotnē viņš nevēlējās ielūkoties.

Rubenis ar prieku svinīgajā svētku reizē apbalvoja iepriekšējās sezonas labākos aktierus. Leģendārais „Elzas Radziņas kulons” tika pagājušās sezonas labākajai aktrisei Dacei Bonātei, bet „Kārļa Sebra gredzenu” saņēma pagājušās sezonas labākais aktieris Mārcis Maņjakovs. „Veltas Līnes gredzenu” tagad nēsās pagājušās sezonas labākā  mīlētājas lomas atveidotāja Liene Gāliņa, kura kopā ar aktieri Ainaru Ančevski tika atzīti arī par aizvadītās sezonas nodarbinātākajiem aktieriem. Savukārt par aizvadītās sezonas labāko izrādi tika sumināts režisores Indras Rogas iestudējums „Uz neatgriešanos”.

Jauno sezonu Latvijas Nacionālais teātris uzsāks 17.septembrī ar režisora Edmunda Freiberga iestudēto Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera muzikālo drāmu „Vadonis”. Biļešu pārdošanas apjomi uz šo izrādi liecina, ka teātrim vēl ir cerība realizēt optimistiskāko no izdzīvošanas plāniem.

Sintija Lase / Foto: Mārtiņš Purviņš