Dālderis: Kori un Jaunais Rīgas teātris ir mūsu „Nokia”
Sabiedrība
2009. gada 19. augusts, 10:19

Dālderis: Kori un Jaunais Rīgas teātris ir mūsu „Nokia”

Jauns.lv

Mūsu kori ir tik augstā līmenī, kādu nevienā citā jomā neesam sasnieguši. Jaunais Rīgas teātris virza teātra procesus pasaulē, uzskata kultūras ministrs Ints Dālderis.

Profesionālajā mākslā no visām jomām jāsaglabā katrā izcilākais, intervijā "Latvijas Avīzei" atzīst kultūras ministrs Ints Dālderis.

Runājot par profesionālo mākslu, nevar, piemēram, muzejus likt pirmajā vietā un teātrus - kādā trešajā vai ceturtajā. Kultūras ministrijā prioritātes ir izcilākais katrā jomā, skaidro Dālderis.

Viņš uzsver, ka izcilu kvalitāti Latvija sasniegusi mūzikā. Tā ir virsotne, kuru apbrīno visā pasaulē. "Mēs lepojamies ar mūsu izcilajiem operdziedātājiem. Rīgas operu pasaulē pazīst tā, kā mēs te Latvijā pat nevaram iedomāties. Mūsu profesionālie kori "Latvija" un Radio koris ir tik augstā līmenī, kādu valstī nevienā citā jomā neesam sasnieguši. Jaunais Rīgas teātris virza teātra procesus visā pasaulē. Tās ir mūsu "nokias"," uzsver ministrs, norādot, ka valsts nevar iztikt arī bez kino vai muzejiem, ziņo LETA.

Mākslas laukā mums nav lieku, atmetamu vai pabērna lomā atstājamu jomu, akcentē ministrs.

Pēc Dāldera teiktā, viņa princips ir: profesionālajā mākslā no visām jomām jāsaglabā katrā izcilākais. "Piemēram, par orķestriem. Mēs Latvijā esam divi miljoni. Spriedām: cik mums gadā vajag koncertus, lai būtu normāls piedāvājums un cilvēkiem šī māksla pieejama. Tālāk - cik mums vajadzēs orķestru, lai to nodrošinātu? Turklāt mūsu mūzika ir mūsu kultūras identitāte. Izrēķinājām, ka pilnīgi pietiek ar trim orķestriem: LNSO - lielajām formām, novados - Liepājas simfoniskais orķestris, "Sinfonietta Rīga" - kamermūzikai. Proporcija starp mākslas nozarēm un valsts finansiāls atbalsts tām manā uztverē šobrīd ir optimāls," pauž ministrs.

Dālderis izteicās arī par Dziesmu un deju svētkiem. Neapšaubāmi Dziesmu svētki ir ar ļoti lielu nozīmi mūsu kultūrā. Bet arī tā jāskatās kopējā kontekstā. "Tāpēc neapgalvošu, ka koru dziedāšana, dejošana, folklora, amatierteātri un pārējās Dziesmu svētkos iekļautās tautas mākslas ir kultūrā vissvarīgākais, kura priekšā pārējiem jāpiekāpjas," saka ministrs.


Kasjauns.lv/Foto:LETA