Liepājas Luterāņu draudze sieviešu ordinācijas aizlieguma dēļ izstājas no LELB
Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskā draudze saprot sevi kā diakonisku draudze, kas ar savu darbību mēģina atspoguļot Dieva mīlestību pret katru cilvēku. Sieviešu ordinācijas aizliegums, pēc draudzes pārstāvju domām, par to neliecina.
Novadu ziņas
2016. gada 6. jūnijs, 11:01

Liepājas Luterāņu draudze sieviešu ordinācijas aizlieguma dēļ izstājas no LELB

Jauns.lv

Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskā draudze sieviešu ordinācijas aizlieguma dēļ nolēmusi izstāties no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB), informēja draudzes mācītājs Mārtiņš Urdze.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušajā nedēļā LELB Sinodē tika lemts baznīcas Satversmē nostiprināt, ka ordināciju mācītāja amatam var lūgt tikai vīrieši. Mācītājs Urdze jau iepriekš bija paziņojis, ka gadījumā, ja šis lēmums tiks pieņemts, draudze pāries uz Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu ārpus Latvijas (LELBĀL). Par šādu lēmumu nobalsots arī draudzes kopsapulcē.

Urdzem nav pieņemams, ka sievietes nevar būt mācītājas sava dzimuma dēļ. Mācītājs norādīja, ka jau pirms Sinodes lēmuma pieņemšanas vairāk nekā divdesmit teoloģes ir bijušas spiestas emigrēt uz kādu no ārzemju baznīcām, jo arhibīskaps Jānis Vanags kopš 1993.gada nav ordinējis nevienu sievieti. Citas, kas ir palikušas, labākā gadījumā var kalpot kā evaņģēlistes. Gan viņām, gan mācītājām, kuras tika ordinētas pirms arhibīskapa Vanaga ievēlēšanas, visu laiku ir jādzīvo ar negatīvu attieksmi no dažu savu amatbrāļu puses, uzskata Urdze.

Viņš norādīja arī to, ka bibliskais pamatojums lēmumam aizliegt sieviešu ordināciju ir ļoti šaubīgs, jo izmantotos Bībeles pantus var saprast arī savādāk. Pēc mācītāja domām, ir jāņem vērā, ka laikā, kad panti tika rakstīti, bija pavisam citi apstākļi un sievietēm bija ļoti mazas tiesības publiskajā telpā. "Uz šī fona ļoti pārsteidz Jēzus pozitīvā attieksme pret sievietēm. Nekritiski lasot Bībeli, var ļoti viegli "ielasīt" tekstos paša aizspriedumus un domas. Tādā veidā tikpat labi varētu pamatot, ka ir jāatjauno verdzība, daudzsievība un nāvessods. LELB lēmums uzskatāmi parāda, cik svarīgi ir, ka Latvijā saglabājas no baznīcām neatkarīga Teoloģijas fakultāte, kas ļauj iepazīt mūsdienu teoloģiju un veicina kritisku domāšanu," norādīja Urdze.

Mācītājs atzīmēja, ka LELB Sinodes pieņemtais lēmums sarežģīs attiecības ar LELBĀL un galvenajām luteriskajām baznīcām Rietumos. Par to jau brīdinājušas baznīcas Vācijā, tāpat arī Pasaules luterāņu federācija brīdināja LELB par iespējām sekām. Urdze uzsvēra, ka LELB nerēķināšanās ar saviem partneriem novedīs pie starptautiskas izolācijas, LELB varēs sadarboties tikai vairs ar daudz mazākām konservatīvām luteriskām baznīcām. "Tas atstās arī negatīvu ietekmi uz pārējo sabiedrību, veicinot neuzticību pret Rietumiem. Katrs pats var izsecināt, kam tas nāk par labu," piemetināja mācītājs

Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskā draudze saprot sevi kā diakonisku draudze, kas ar savu darbību mēģina atspoguļot Dieva mīlestību pret katru cilvēku. Sieviešu ordinācijas aizliegums, pēc draudzes pārstāvju domām, par to neliecina.

Jau vēstīts, ka LELB 27.Sinodē piektdien pieņemti grozījumi baznīcas Satversmē, kas paredz, ka ordināciju mācītāja amatā varēs lūgt tikai vīrieši. Par grozījumiem Sinodē nobalsoja 77% sinodāļu. Lai tos varētu apstiprināt, grozījumu atbalstam bija nepieciešami 75% balsu.

Iepriekš baznīcas Satversmē bija formulēts, ka "ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam".

Jau ziņots arī tas, ka Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcā ārpus Latvijas Sinodē 31.maijā nodibināja savu Latvijas apgabalu un cīnīsies par juridisko statusu un tiesībām Latvijā. Luterāņu baznīca ārpus Latvijas pārstāv pozīciju, ka mācītāja amatā ordinēti tiek gan vīrieši, gan sievietes.

Rīgas Lutera draudzes mācītāji, kuri arī iepriekš aizstāvēja sieviešu ordinācijas nepieciešamību, aģentūrai BNS iepriekš teica, ka turpinās pārstāvēt šo pozīciju LELB iekšienē un baznīcu atstāt neplāno.

 


BNS / Foto: liepaja.lv