Prezidents atrāda valsts pirmo kaķi
Sabiedrība

Prezidents atrāda valsts pirmo kaķi

Jauns.lv

Atvadījies no Itālijas ārlietu ministra Franko Fratīni, Valsts prezidents Valdis Zatlers Jūrmalas rezidencē atrādīja presei kaķi Čārliju.

Prezidents atrāda valsts pirmo kaķi...

Valdis Zatlers ar kaķi - Čārliju.
Valdis Zatlers ar kaķi - Čārliju.

Atvests no patversmes

Jauno ģimenes mīluli Zatleru pāris pirms mēneša izvēlējās dzīvnieku patversmē „Līči”. Pašlaik Čārlijam ir divarpus mēneši, viņš ir ļoti dzīvespriecīgs, tāpēc arī saņēmis šādu vārdu. „Kā Čārlijs Čaplins. Viņš mūs uzrunāja. Es teicu, ka mums vajag kaķi, kas kāpj kokos, viņš uzreiz uzrāpās pa būri augšā, izbāza ķepas, tā arī paņēmām,” stāsta prezidents. Čārlijs bija pavisam mazs atrasts pamests Biķernieku mežā.

„Saimnieks staigā, uzmana, lai šeit vārnas, kaijas nestaigā, vāveres pārāk bieži nenāk ciemos,” kaķa sūtību raksturo Zatlers. Āra teritorija Čārlijam vēl jāapgūst, bijis jau nepatīkams piedzīvojums, kad iedzēlusi lapsene. „Viss, kas lido un rāpo, ir jāķer,” novērojis Zatlers. Jāuzmanās gan ir, Zatleru iepriekšējam kaķim Maksi saknāba kovārnis. „Riktīgi, tā ka viņš dienu nezināja, kur apsēsties.”

Lepnās mēbeles neskrāpē

Čārlijs nav izlepis, esot visēdājs, kam garšo viss, gan jogurts, gan krējums un biezpiens, pārbaudot visu, ko ēd paši saimnieki. „Ēd arī kaķu graudiņus. Kad ir garais ņaudiens, zinām, ka ir laiks dot ēst.”

Rezidencē veikto dārgo un smalko remontu Čārlijs ar saviem nadziņiem neapdraud. „Te ir liela priekšrocība — koki, zāle, ir iespējas nagus trīt daudz labākās vietās nekā pret mēbelēm. Ne iepriekšējais kaķis, ne šis pret mēbelēm netrina, tepiķiem drusku. Man ir vislielākais prieks, ka viņš, pirmoreiz izgājis ārā, uzskrēja metru augstu kokā. Biju lepns par savu audzēkni!” atklāj Zatlers. Viņa ģimenes princips ir dot saviem dzīvniekiem iespējami vairāk brīvības. Dienas Čārlijs pavada tik „saspringtā darbā”, ka naktis pavada miegā un saimniekiem netraucē, lai arī guļ kājgalī. Kad mostas prezidents, ceļas arī kaķis. Dienā gan viņš visu laiku grib būt pie cilvēkiem.

Zatlers: boss esmu es

„Visur ir hierarhija,” teic prezidents, kasjauns.lv vaicāts, kuru tad kaķēns uzskata par īsto saimnieku. „Boss — tas es esmu. Kura ir mamma barotāja, arī ir skaidrs.”

Iepriekšējais ģimenes mīlulis, kaķis Maksis devies uz labākiem medību laukiem. Viņu pagalam novārgušu uz ielas 2007. gada Ziemassvētkos atrada prezidenta kundze Lilita Zatlere. Pērn piecu gadu vecumā aprāvās mūžs arī Zatleru trusim Lisim — viņam pārvākšanās uz Rīgas pili izrādījās pārāk stresains notikums.

Pēc gandrīz divu stundu ilgas gaidīšanas Valsts prezidents Valdis Zatlers iznāk no rezidences ar kaķi Čārliju rokās.

Zatlera kaķis

Māris Puķītis/Foto: Rojs Maizītis