Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politika

Kreituse no Zatlera prasa izmaiņas Vēlēšanu likumā

Jauns.lv

Demokrātija Latvijā ir nomirusi, uzskata politoloģe Ilga Kreituse. To reanimēt var, mainot Vēlēšanu likumu. Loģiskāk būtu, ja iniciatīvu par „jaunas demokrātijas” ieviešanu izteiktu Valsts prezidents.

Kreituse no Zatlera prasa izmaiņas Vēlēšanu likumā...
Ilga Kreituse: "Latvijā demokrātija sevi ir izsmēlusi pašreizējā formā."
Ilga Kreituse: "Latvijā demokrātija sevi ir izsmēlusi pašreizējā formā."

Pagājušās nedēļas nogalē Eiropas Savienības mājā Rīgā notikušajā diskusijā „Latvijas 20 demokrātijas gadi: Latvija un Eiropa demokrātijas un ekonomikas krustcelēs?” Kreituse nāca klajā ar skarbu paziņojumu, ka „demokrātija pašreizējā formā Latvijā sevi ir izsmēlusi”. Vai tas nozīmē, ka mūsu valstī jāievieš autoritārs režīms, vienpartijas sistēma, vai arī Latvija virzās uz anarhijas pusi?

Kreituse gan nav tik radikāli un nedemokrātiski noskaņota. Viņa teic, ka Latvijā demokrātija sevi ir izsmēlusi pašreizējā formā. No varas pīrāga ir nepieciešams atbīdīt pašreizējos politikānus un „naudas maisus”. Lemšanas groži jānodod citu politisko spēku rokās. Viņa kasjauns.lv pauda, ka tagadējais Saeimas sastāvs gan nav ieinteresēts būtiski mainīt pašreizējo sistēmu, tāpēc esot jāmaina Vēlēšanu likums. Vēlēšanu sistēma ir jāpārskata tādēļ, lai politikāņiem nebūtu iespējas vienkārši nopirkt uzvaru vēlēšanās, no teikšanas esot jāatbīda pašreizējās „lielās partijas” un „naudas maisi”. Viņasprāt, ir jāmaina gan partiju finansēšanas sistēma, piemēram, lai visas partijas saņemtu vienādu atbalstu no valsts budžeta, gan jāievieš pusmažoritāra vēlēšanu sistēma, kad vēlētājam būtu tiesības balsot ne tikai par partijas sarakstu, bet arī par konkrētiem kandidātiem.

Tā kā pašreizējās varas partijas nav ieinteresētas mainīt Vēlēšanu likumu, iniciatīvai ir jānāk no citiem. Piemēram, kāda sabiedriskā organizācija vai Valsts prezidents var ierosināt mainīt vēlēšanu mehānismu, un tad par to esot jārīko referendums. Jauno demokrātijas formu, pēc Kreituses domām, pirmām kārtām var panākt plaša tautas kustība, kura pieprasītu referendumu par Vēlēšanu likuma izmaiņām, un pēc tam aktīvi tajā piedalītos. Kreituse jau ir aicinājusi Valsts prezidentu Valdi Zatleru ierosināt šādas izmaiņas vēlēšanu sistēmā.