Sabiedrība
2009. gada 4. oktobris, 21:14

Darījumu centru nojauktās Latvijas Pasta ēkas vietā varētu sākt būvēt nākamgad

Jauns.lv

Darījumu centru nojauktās Latvijas Pasta centrālās ēkas vietā varētu sākt būvēt nākamā gada pirmajā pusē, aģentūrai LETA pieļāva projekta attīstītāja SIA "Attīstības aģentūra" īpašnieks Guntis Rāvis.

Patlaban notiek ēkas tehniskā projekta izstrāde, un būs jāveic arī saskaņošanas procedūras.

"Projekts iet uz priekšu, un nākamā gada pirmajā pusē varētu sākt būvēt," sacīja Rāvis.

LETA jau ziņoja, ka marta beigās Rīgas domes deputāti nolēma atļaut būvēt jaunu darījumu centru nojauktās Latvijas Pasta ēkas vietā.

Jaunais darījumu centrs plānots par četriem metriem augstāks nekā tirdzniecības centrs "Origo" - 24 metrus augsts, kas ir maksimālais pieļaujamais augstums galvaspilsētas vēsturiskajā centrā. Ēkas stūra vertikālais akcents sasniegs pat 31,6 metru augstumu.

Plānots būvēt sešu līdz septiņu stāvu augstu darījumu centru, kas būs sarkanīgā krāsā. Sarkanīgā krāsa tiks iegūta, izmantojot rūsināta metāla plāksnes. Šāds paņēmiens izmantots "Lattelecom" ēkai pie Mēbeļu nama.

Iecere zemesgabala apbūvei tika izvēlēta arhitektūras konkursā, ko organizēja Latvijas Arhitektu savienība. Darījumu centru projektējusi SIA "Depo projekts", projekta attīstītāja ir SIA "Attīstības aģentūra".

Plānots, ka jaunajai ēkai būs seši līdz septiņi stāvi, kopējā ēkas platība būs ap 43 000 kvadrātmetru, no tiem 10 000 kvadrātmetru atvēlēti tirdzniecības telpām, bet 33 300 kvadrātmetru - birojiem un citām telpām. Ēkai paredzētas 190 pazemes autostāvvietas, kuru kopējā platība būs 8000 kvadrātmetru.

Saskaņā ar izstrādāto risinājumu jaunajā darījumu centrā plānots izveidot galvenokārt birojus, taču tur paredzēts arī tirdzniecības centrs un viesnīcas telpas. Kompleksā iecerēts ierīkot dažādus veikalus un kafejnīcas, kā arī izveidot gājēju satiksmei pieejamus iekšpagalmus. Projektā paredzēts izveidot gājēju ielu, kas savienotu jauno centru ar dzelzceļa peronu, lai centra apmeklētājiem būtu iespēja ērti nokļūt uz dzelzceļa perona.

Plānots, ka jaunais centrs iekļausies blakus esošajā apbūvē. Tā akcents būs stūra fasāde no Satekles ielas puses. Fasāde būs veidota no metāla, krāsaina stikla, ķieģeļiem un baltām betona detaļām. Konkursā šis projekts tika novērtēts kā būvnormatīviem atbilstošs un tāds, kas labi iederas pilsētvidē.

Projekta attīstītāja kompānija "Attīstības aģentūra" Stacijas laukumā plāno jaunā darījumu centra celtniecībā ieguldīt 30-40 miljonus latu. "Attīstības aģentūra" Stacijas laukuma zemes nomas tiesības ieguva Latvijas Pasta rīkotajā konkursā. Saskaņā ar līgumu nomnieks maksā Latvijas Pastam vienreizēju maksājumu četru miljonu latu apmērā un turpmākos 49 gadus - katru gadu pa 200 000 latu.

Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijā un departamentā kopumā tika saņemts viens iesniegums-atsauksme un trīs aptaujas lapas, no tām viena aptaujas lapa bija būvniecības ieceri atbalstoša un trīs - būvniecības ieceri noraidošas. Tās saņemtas no iedzīvotājiem.

"Attīstības aģentūra" ir dibināta 2004.gadā. Tās galvenā darbības joma ir nekustamo īpašumu projektu attīstība.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Attīstības aģentūra" pieder "Skonto būves" līdzīpašniekam Guntim Rāvim. Pēc "Lursoft" datiem, "Attīstības aģentūras" pamatkapitāls ir 100 000 latu, uzņēmums reģistrēts 2004.gada augustā, bet uzņēmuma valdes locekle ir Inna Āboliņa.

LETA