Svini Ziemassvētkus kopā ar televīziju!
Sabiedrība
2009. gada 23. decembris, 20:21

Svini Ziemassvētkus kopā ar televīziju!

Jauns.lv

Televizors, protams, nevar atvietot eglīti un tomēr – par Ziemassvētku noskaņām rūpējas arī televīzija. Kasjauns.lv piedāvā LTV, LNT un TV3 svētku programmu apskatu.

Reliģiskās tiešraides

Tikai LTV1 ēterā Ziemassvētku vakarā, 24. decembrī, gaidāmas reliģiskās tiešraides: plkst. 18:15 – Ziemassvētku Dievkalpojums, plkst. 19:45 – bīskapu apsveikumi Ziemassvētkos. Tradicionāli skatītāji varēs sekot līdzi arī tiešraidēm no Vatikāna: 24. decembrī plkst. 00:55 – Ganu Sv. Misei, bet piektdien, 25. decembrī, plkst. 12:55 – Romas pāvesta Ziemassvētku uzrunai „Urbi et Orbi” („Pilsētai un pasaulei”).

„Latvijas gada balva sportā – 2009”. LTV1 23. decembrī, plkst. 21:15 

Svinīgā Latvijas Gada balvas sportā pasniegšanas ceremonija notiks jau piekto reizi. Šoreiz balvas pasniegšanas ceremonija 13 sporta nominācijās risināsies Sapņu fabrikā mazliet intīmākā atmosfērā, nekā līdz šim, tomēr saglabās notikuma nozīmīgumu. Tajā tiks sumināti Latvijas labākie sportisti, treneri, komandas, kas 2009. gadā uzrādījuši labākos sportiskos rezultātus un līdzjutējiem snieguši pozitīvas emocijas.

Latvijas Lepnums TV3  26.decembrī 

Ikgadējā Latvijas Lepnuma ceremonija, kurā jau piekto gadu godinās cilvēkus, kuri bijuši klāt izšķirošā brīdī, kas gadiem ilgi palīdzējuši, devuši cerību vai piepildījuši klusu sapni. Pateicoties šādiem cilvēkiem, pasaulē vairojas ticība labajam. Latvijas Lepnums ceremoniju kā ierasts vadīs Evelīna Kovaļevska un Ēriks Niedra.

Koncerti

Latvijas Nacionālās operas 90. jubilejas koncerts – LTV1 tiešraide otrdien, 22. decembrī, no plkst. 18:30

  Arī šoreiz LTV1 sagādās iespēju vērot ne tikai pašu jubilejas ceremoniju, bet ar Latvijas Televīzijas radošās komandas starpniecību ielūkoties arī operteātra aizkulisēs, kas ir daudz noslēpumainākas un vilinošākas par to, kas notiek uz izgaismotās skatuves,

Koncertā piedalīsies LNO operas un baleta solisti, orķestris, koris, kā arī īpašie viesi - Raimonds Pauls, Inese Galante, Irēne Teorina, Inga Kalna, Irena Milkevičūte, Kristīne Opolais, Marina Rebeka, Asmika Grigorjana, Pritija Jende, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Pāvels Černohs, Ains Angers. Koncerta programmā: ārijas un ansambļi no Riharda Vāgnera, Riharda Štrausa, Jāņa Mediņa, Šarla Guno, Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Volfganga Amadeja Mocarta, Leo Delība, Vinčenco Bellīni un Gaetano Doniceti operām, fragmenti no baletiem „Bahčisarajas strūklaka”, „Tango plus”, „Gulbju ezers”, „Riekstkodis”, „Korsārs”, „Anna Kareņina”, „Bīstamie sakari”, „Smilšuvīrs” un Grand Pas de Deux, kā arī Raimonda Paula mūzika Artura Maskata aranžējumā. Pie diriģenta pults — Mariss Jansons, Aleksandrs Viļumanis, Modests Pitrens, Farhads Stade, Mārtiņš Ozoliņš, Normunds Vaicis.

 „Karameles” LNT 24.decembrī pulksten 17:45

24. decembrī plkst. LNT rādīs skaistāko Ziemassvētku dziesmu koncertu „Karameles”. Jau tradicionāli platforma.lv un Ingus Ulmanis Ziemassvētkos piedāvā orģinālmūzikas koncertus. Šogad koncertprogrammā „Karameles” jaunā skanējumā ietērptas jau iemīļotas Ingus Ulmaņa, Aigara Voitišķa un citu autoru dziesmas, kuras izpilda paši autori un tādi mākslinieki kā Kristīne Zadovska, Amber, Igo, Zigfrīds Muktupāvels, Zane Dombrovska un Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

„Nāc līdzās Ziemassvētkos!” LTV125. decembrī, plkst. 19:00  

Koncertā piedalīsies bērni ar īpašām vajadzībām – festivāla „Nāc līdzās!” laureāti kopā ar sabiedrībā pazīstamiem un iemīļotiem profesionāliem skatuves māksliniekiem - Sergeju Jēgeru, Kristīni Gailīti, Kristīni Zadovsku, Armandu Siliņu, komponistu Jāni Lūsēnu, dziedātāju Ievu Akurāteri, Aivaru Hermani, Gunāru Kalniņu, Rēziju Kalniņu, Zigfrīdu Muktupāvelu, Oskaru un Raimondu Petrauskiem, grupu Melo M, Ievu Kerēvicu un citiem.

„Vestards Šimkus. Sinfonietta Rīga. Vīnes klasika” LTV1 26. decembrī, plkst. 22:50

 Otrajos Ziemassvētkos – sestdien patiesi grezns koncerts, kā radīts ziemas vakaram sveču gaismā. Ieraksts tapis šā gada novembra nogalē Rundāles pilī.

Koncertā skanēs Mocarta uvertīra operai „Figaro kāzas”, uvertīra Haidna operai „Vientuļā sala” un  Bēthovena Piektais klavierkoncerts.

Šovs „Vecīši nāk!” LTV1  27. decembrī, plkst. 21:25 

Ziemassvētku hitparāde „Vecīši nāk!” ir stāsts par kādu virsdiriģentu, kurš kopā ar savu uzticīgo Rūdolfu orķestri nolēmis izveidot dziedošo Ziemassvētku vecīšu kori. Uz finālatlases kārtu virsdiriģents vecīšus lūdzis ierasties savai noskaņai atbilstošā izskatā. Lai gan visi vecīši ir lieliski dziedātāji, virsdiriģenta izbrīnam, šausmām un pārsteigumiem konkursa atlases gaitā nav robežu. Neviens īsti nezina, bet māc bažas, ka kopā ar dziedošajiem vecīšiem uz kora atlasi grasās ierasties arī veču kompānijai pavisam nepiederoša persona - noslēpumainā Sniegbaltīte....

Vai pasaulē pirmo Ziemassvētku vecīšu kori izveidot izdosies, varēs uzzināt Lielajā Ģildē - muzikāli izklaidējošā Ziemassvētku koncertā–parādē kopā ar Normundu Rutuli, Jāni Stībeli, Intaru Busuli, Mārtiņu Freimani, Ivo Fominu, Andri Ērgli, Lauri Reiniku, Ati Auzānu, Žoržu Siksnu, nauri Puntuli, Normundu Pauniņu, Gunti Veitu, Normundu Ķieti, Daini Porgantu, Kažu, Kasparu Antesu, Daini Skuteli un virsdiriģentu Intaru Rešetinu. 

Stings Ziemassvētkos

Piektdien, 25. decembrī, plkst. 14:50 - LTV1 pirmizrāde dokumentālajai filmai „Stings: Ziemas nakts”.

Dokumentālā filma "Stings: Ziemas nakts" parāda skatītājiem koncerta tapšanas procesu, sākot no albuma ierakstīšanas Stinga Itālijas lauku mājās, līdz pat mēģinājumiem Durhemas Katedrālē. Filmas gaitā Stings gremdējas bērnības atmiņās, sastopas ar vecajiem draugiem un grupas biedriem un apmainās stāstiem par sen pagājušajiem laikiem.

Savukārt vakarā, plkst. 21:10 – koncerts „Stings. Ziemassvētku koncerts” (Sting – A Winter’s Night Live From Durham Cathedral, 2009).

Pirms koncerta Stings uzrunā klausītājus, atzīstoties, ka te viņš jūtas kā sevi no jauna atradis, tā viņam ir atgriešanās mājās. Īpaši šajā laikā – ziemā, Ziemassvētku laikā, kas ir ģimeniskuma laiks, pārdomu laiks. Stāstot par koncerta repertuāru viņš nosauc gan tautas mūziku, gan baznīcas dziesmas.

Dziesmas tematiski saista ziemas nakts tēls, tāpat roze kā metafora, ir arī dziesmas, kas atklāj 16. gadsimta mūziku un tās saknes Vācijā. Stings pastāsta arī, kāpēc vēlējies iekļaut repertuārā dziesmu par jauno jūrnieku, kas Ziemassvētku naktī pēc kuģa avārijas cīnās par dzīvību un ierauga, ka viņš ir krastā pie savām dzimtajām mājām... Koncertā Stings atskaņo arī savu dziesmu “Ghost Story”. Pateicības vārdi veltīti visiem, kas piedalījušies koncertā.

Raidījumi ar svētku garšu!

 No 21. decembra, darbdienās plkst. 18:00 LNT rādīs optimistu šova

„Sirmā ēdienkaratē”

labāko raidījumu izlasi! Būs gan gardas receptes, gan paraugdemonstrējumi kā pagatavot ēdamas dāvanas.

Pēdējā šī gada svētdienā, 27. decembrī, raidījumā „Sirmā Ēdienkaratē” valdīs -  Jampadracīgs noskaņojums Jaungada noskaņās! Būs brauciens zirga pajūgā pa Kuldīgas skaistajām ielām un pavārs Mārtiņš Sirmais pagatavos ananāsu-avokado-siera uzkodu, pildītu papriku un fantastiski garšīgu tiramisu.

23. decembra raidījumā

„Mājokļa jautājums”

– sajutīsim Ziemassvētku smaržu, garšu un noskaņu. Pārvērtību telpa šoreiz būs istaba ģimenei- mammai, tētim, meitai un znotam, kuri visi strādā skolā.

Svētku dienās raidījumā „Tautas balss” meklēsim skaistāko eglīti Latvijā, uzzināsim par kādu Ziemassvētku vecīti sapņo Latvijas bērni un kāda ir viņu izpratne par Ziemassvētku vecīša transportu un to, kur viņš dzīvo, kā arī stāstīsim par to, kā satikt Ziemassvētkos eņģeli!

Līksmas un sirsnīgas noskaņas valdīs arī TV3 Latvijā veidotajos raidījumos –

„Glābējkomanda Cepums”, „Bez Tabu”, „Vai Tu esi gudrāks par 5klasnieku?”

, kā arī seriālā

„Ādamsoni”

. Ziemassvētku laikā „Bez Tabu” stāstīs par smiekliem un patiesu prieku – tiks atklāta smieklu terapijas efektivitāte un raidījums piedāvās labestīgus smaidus raisošus stāstus.

Filmas

 Mīlestība ir mums visapkārt! Dažreiz tā mēdz slēpties, bet kas to meklē, tas atrod, tādēļ kā ierasts, tieši pirms Ziemassvētkiem, 23. decembra vakarā, LNT ēterā būs filma „Tāda ir mīlestība”.

24. decembra

vakarā LNT kanālā pirmizrāde! Tev tikai jānotic brīnumiem un tu piedzīvosi neaizmirstamu ceļojumu uz Ziemeļpolu! Lieliska svētku filma visai ģimenei

„Polārais ekspresis”

!

Arī 25. decembra vakarā kanālā LNT būs filmas pirmizrāde! Pēc skatītāju vēlēšanās plkst. 20:40   „Pelnrušķītes stāsts”.

Ziemassvētku laikā LTV1 parūpējusies arī par aizraujošu mākslas filmu izlasi.

  25. decembrī „Izglābtie Ziemassvētki”, 26. decembrī – „Ziemassvētku kartīte”, 27. decembrī – „Magorija kunga brīnumu veikals”, bet 27. decembrī – „Divi Ziemassvētku suņi”.

Ikviena ģimene varēs vairot svētku sajūtu, ja vien laiku pavadīs kopā ar TV3, kurā būs redzamas īpašas svētku filmas un raidījumi svētku noskaņās. Sekojiet lieliskām filmām —

„Zvaniņš skan”

,

„Būšu mājās Ziemassvētkos”

,

„Nārnijas hronika: Lauva, Ragana un drēbju skapis”

„Ziemsvētku spoku stāsts”

„Kā nozagt Ziemassvētkus”

,

„Santa Klauss”

,

„Sniega suņi”

,

„Šreka Ziemassvētki” 

un daudzām citām.

Lielās animācijas filmas mazajiem skatītājiem

LNT ir sarūpējis pārsteigumu visiem mazajiem skatītājiem, jo svētku programmas ietvaros, plkst. 14:00 rādīs lielās animācijas filmas — 22. decembrī „Trīs musketieri”, bet 23. decembrī animācijas filma „Ziemassvētku stāsts”. Lielās animācijas filmas LNT ēterā, trīs dienas pēc kārtas, būs arī no 28. decembra! 28. decembrī plkst. 14:00 piedzīvojumu filmiņa „ Tortuga salas pirāti”, 29. decembrī „Skubijs Dū un Meksikas briesmonis”, bet 30. decembrī „Dekstera laboratorija”.

Sagaidot jauno gadu!

Sagaidot jauno gadu LNT ēterā 31. decembrī plkst. 19:00 būs īpaši svinīgs raidījuma „Tautas balss” speciālizlaidums, bet plkst. 20:00 LNT Ziņu speciālizlaidums „21. gadsimta pirmie desmit gadi”. Šī raidījuma ietvaros tiks nosauktas aizejošās 10gades spilgtākās personības un, tiks apskatīti aizejošās desmitgades nozīmīgākie notikumi.

 Bet plkst. 21:30 vakarā - Vecgada apsveikuma koncertā skanēs iemīļotas dziesmas un apsveikuma vārdus teiks Latvijā populāri cilvēki.

Apkopoja Anda Leiškalne/Foto no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva