Cūku gripas medikamentiem trīskāršs uzcenojums
Sabiedrība
2010. gada 4. janvāris, 10:22

Cūku gripas medikamentiem trīskāršs uzcenojums

Jauns.lv

Latvija 3. janvārī saņēmusi Pasaules veselības organizācijas (PVO) sūtījumu ar pretvīrusa medikamentiem "Tamiflu", kas tiek uzskatīts par vienu no iedarbīgākajiem līdzekļiem, konstatējot pirmos gripas simptomus, vēsta telekompānijas LNT ziņu raidījums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija saņēmusi 10 120 šī medikamenta iepakojumus, par kuru izlietošanu tuvākajās dienās lems Veselības ministrija. Visticamāk, medikamenti tiks nodoti slimnīcām un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, kas tālāk tos izdalīs pacientiem.

Latvijas aptiekās viens "Tamiflu" iepakojums makā ap 20 latiem, bet PVO tos iegādājusies par septiņiem latiem iepakojumā, tādēļ Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics apelē pie medikamentu tirgotāju sirdsapziņas un godaprāta.

Veselības inspekcija jau iepriekš norādīja, ka vairākās aptiekās pretgripas medikamentu cenu neatbilstība noteiktajiem apmēriem ir saistīta ar lieltirgotāja nesamērīgo uzcenojumu.

Kā ziņots, tā sauktā cūku gripa, kas pirmo reizi tika konstatēta pagājušā gada martā Meksikā, visa gada laikā pasaulē prasījusi 12 200 cilvēku dzīvības, trešdien paziņoja PVO. Vissmagāk no infekcijas cietusi Amerika, īpaši ASV un Kanāda, kur no A tipa gripas H1N1 paveida miruši 6670 cilvēki.

PVO norāda, ka šobrīd vislielākās infekcijas izplatības briesmas pastāv Austrum un Centrāleiropā.

Kopumā Eiropā līdz šim apstiprināti 2422 nāves gadījumi.

Latvijā kopumā laboratoriski apstiprināti 1195 saslimšanas gadījumi ar tā dēvēto cūku gripas vīrusu, bet miruši ir 28 cilvēki.

LETA/foto:LETA