Streičs pirmizrādi sāk ar autoavāriju
Kultūra
2010. gada 16. janvāris, 13:00

Streičs pirmizrādi sāk ar autoavāriju

Jauns.lv

Pēc gandrīz četru gadu ilga darba režisora Jāņa Streiča uzņemtā spēlfilma „Rūdolfa mantojums” piektdien kinoteātrī „Rīga” piedzīvoja pirmizrādi, saņemot ilgus skatītāju aplausus un ovācijas.

Pirms izrādes sarunā ar portālu Kasjauns.lv režisors atminējās pirmo filmas uzņemšanas dienu, ko vēlāk nevairījās pārcilāt arī savā uzrunā uz skatuves. „Ja nemaldos, 16. jūlija rītā biju ceļā uz kinopilsētiņu „Cinevilla”, kad, vēl esot Rīgas teritorijā, iegriezos lielveikalā. Braucot no tā ārā, nepamanīju kādu franču skaistuli, kura, kā izrādījās, uz ceļa bija tikai trešo dienu, un mēs „sabučojāmies”,” paša izraisīto ceļu satiksmes negadījumu, kurā jaunam autiņam iebuktējis sānu, atceras Streičs. Režisors tūlīt izlēcis laukā no automašīnas, māņticīgi saukdams: „Es taču teicu, ka pirmdienā nekādā gadījumā nedrīkst sākt filmēšanu. Lūk, rezultāts!”

Streičs atminas, ka šoferis izturējies saprotoši, bet pats tajā brīdī apņēmies, ka filma jāuzņem tāpēc vien, lai šo cilvēku ar visu jauko ģimenīti, kas sēdējusi mašīnā, varētu uzaicināt uz pirmizrādi. Apņemšanās tika izpildīta – kino vecmeistars kino zālē patiešām atrada vietu šoferīša jeb sava vārda brāļa Jāņa ģimenei, piedevām vēl pasniedzot tumši sārtu rožu pušķi.

Filma „Rūdolfa mantojums” šajās dienās sākusi ceļu pie skatītājiem ne tikai Latvijas, bet arī vairākos ārzemju kinoteātros. Streičs, kurš ir ne tikai filmas režisors, bet arī filmas scenārija autors, norāda, ka „Rūdolfa mantojums” ir tautiska filma, kurā prieki ar bēdām vijas un mīlestība dzīvotgribu vairo.

Jaunā spēlfilma veidota pēc latviešu literatūras klasiķa Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem un atspoguļo notikumus, kādi varēja risināties pirms „Skroderdienām Silmačos”.

Galvenās lomas filmā uzticētas jau zināmiem latviešu aktieriem. Filmā Rūdolfu Rūdupu atveidos aktieris Romualds Ancāns, kalponi Emīliju - Rēzija Kalniņa, Kārli - Arturs Skrastiņš, baronu - Uldis Dumpis, mācītāju - Jānis Paukštello. Tāpat filmā būs redzami tādi aktieri kā Dainis Gaidelis, Velta Straume, Venta Vecumniece, Ingrida Andriņa un citi.


Jaunajai filmai tautisku mūziku sarakstījis komponists, mūziķis un dziedātājs Uģis Prauliņš, kurš savulaik rakstījis mūziku arī Aigara Graubas filmām. Filmu „Rūdolfa mantojums”, tāpat kā filmu „Rīgas sargi”, producējis Andrejs Ēķis. Filmas operatori ir latviešu kino vecmeistari - operatori Gvido Skulte un Harijs Kukels.

Ieva Valtere / Foto: Mārtiņš Purviņš