Sabiedrība
2010. gada 27. janvāris, 11:13

Visu Rīgas līci pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā klāj ledus

Jauns.lv

Visu Rīgas līci pirmo reizi pēdējo četru gadu laikā klāj ledus, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija.

Otrdien līci klāja 5-15 centimetrus bieza ledus kārta. Vietām gan ledū ir plaisas un neaizsalušas spraugas, tāpat neaizsaluša ūdens laukumi ir kuģu ceļos.

Iepriekš līcis pilns ar ledu bija 2006. gada ziemas beigās un pavasara sākumā. Tajā gadā vēl marta beigās Rīgas līcī ledus bija līdz 40 centimetriem biezs. Piekrasti pēc vēja pastiprināšanās klāja ledus gabalu kalni. Piemēram, pērn šajā laikā Rīgas līcī ledus nebija izveidojies nemaz un ūdens temperatūra sasniedza +2 grādus.

Arī šogad piekrastē var veidoties ledus krāvumi. Jau trešdien ievērojami pastiprināsies vējš, kas salauzīs lielu daļu ledus. Tā kā vējš pūtīs no dienvidaustrumos, tas ledus gabalus dzīs uz Igaunijas salām, iespējams vietām līča piekrasti Kurzemē.

Ledus izveidojies arī Baltijas jūrā Latvijas piekrastē. Tur ledus biezums 3-8 centimetri.

Pērnavas līcī ledus ir 40 centimetru biezs.

Pilnībā aizsalis ir Somu līcis. Ledus biezums svārstās no pieciem līdz 40 centimetriem. Tur strādā 11 ledlauži no Somijas, Krievijas un Igaunijas. Bet Botnijas līča ziemeļos ledus ir pat 45 centimetrus biezs un līcī strādā astoņi Zviedrijas un Somijas ledlauži.

Ledus jau dažas nedēļas izveidojies arī Baltijas jūras dienvidos - Polijas un Vācijas piekrastē, kur arī kuģu ceļu attīrīšanai no ledus strādā divi ledlauži.

BNS