Sabiedrība
2010. gada 12. februāris, 08:59

Krūmane: valstij vienošanās ar Karginu un Krasovicki ir jāpārskata

Jauns.lv

Valstij būtu jāatgriežas pie ieguldījuma līguma, kas savulaik tika noslēgts ar "Parex bankas" kādreizējiem lielajiem akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

Ir vēlreiz jāizskata apliecinājumi, kurus sniedza šie akcionāri, piektdien žurnālā LD publicētā intervijā saka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Irēna Krūmane.

"Domāju, ka mums būtu jāatgriežas pie apliecinājumiem par bankas stāvokli, ko sniedza bijušie bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis tieši tajā brīdī, kad "Parex" saņēma valsts atbalstu. Vienlaikus arī jāturpina izvērtēt, vai bankas vadība pirms pārņemšanas bija darījusi visu, lai šāda valsts palīdzība nebūtu nepieciešama," viņa sacījusi.

Krūmane atgādinājusi, ka Kargins un Krasovickis turpina saņemt labumu no valsts atbalsta, kas nav pieņemami ne pēc Eiropas Komisijas (EK) vadlīnijām, ne godīgās tirgus konkurences, kā arī vispārpieņemto praksi un sociālā taisnīguma no nodokļu maksātāju puses. "Patiesībā, pastāvot šādai situācijai, Latvija riskē ar restrukturizācijas plāna neapstiprināšanu EK. Šī ir arī viena mūsu apņemšanās starptautiskajiem donoriem," viņa norādījusi.

Krūmane vērsusi uzmanību, ka šobrīd visa sabiedrība saskaņā ar šo ieguldījuma līgumu maksā par procentiem laikā, kad banka saņem valsts atbalstu. "Taisnības labad gan jāteic, ka jau pagājušajā gadā FKTK centās rosināt šā jautājuma pārskatīšanu Saeimā, diemžēl tas nav izdevies," piebildusi Krūmane, uzsverot, ka pie šā jautājuma ir jāatgriežas.

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju. Pārņemot banku, tika noslēgts līgums, atbilstoši kuram Karginam un Krasovickim par saviem noguldījumiem "Parex bankas" subordinētajā kapitālā tiek maksāti procenti atbilstoši tirgus likmēm.

Patlaban bankas 73,4% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, 22,4% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, bet pārējās akcijas pieder mazākuma akcionāriem.

BNS