Aicina būt radošam pat tramvajā
Kultūra
2010. gada 27. aprīlis, 11:27

Aicina būt radošam pat tramvajā

Jauns.lv

Radošums, iespējams, ir tieši tas trūkstošais posms, lai rastu jaunus risinājumus savai un sabiedrības labklājībai – par to ir pārliecināti „Radošuma nedēļas” organizatori.

­

„Radošuma nedēļu”, kas noris visā Latvijā no 26. līdz 30.aprīlim, rīko Britu padome Latvijā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) kopā ar sadarbības partneriem.

Kā kļūt par veiksmīgu radošo jauno uzņēmēju, kā publiskais sektors var palīdzēt attīstīties radošajām industrijām, kā skolēnos atraisīt radošumu, videokonference Latvijas skolām – diskusija par radošas skolas nozīmi, kā būt radošam svētkos un radoši strādāt ikdienā, mākslas skolu pedagogu un audzēkņu forums – ar tik daudzveidīgām aktivitātēm pasākumu organizētāji cer dot papildus impulsu Latvijas radošajai domāšanai.

Savu radošumu parādīt varēja par nejauši garāmgājēji un sabiedriskā transporta pasažieri. Radošuma nedēļu uzsākot, agrā sestdienas rītā, Latvijas Kultūras Akadēmijas aktiermākslas un teātra režijas studenti, ģērbti britu pasaku un literāro darbu personāžu lomās, Rīgas sabiedriskā transporta pasažierus aicināja aizpildīt radošuma testu. Testa rezultāti liecina, ka vairums sastapto cilvēku ir  fantāzijas bagāti un radoši. Tā, piemēram, lielākā daļa respondentu ir profesionāli mākoņu vērotāji, kas labprāt par savu labāko draugu izvēlētos Alisi Brīnumzemē un Šerloku Holmsu. Savukārt, kā atzina pasaku un literāro darbu varoņi, visradošākie izrādījās 7-tā  tramvaja pasažieri.

„Daba radošumu ielikusi ikvienā cilvēkā, taču būtiski prast to atraisīt, pilnveidot un atbilstoši izmantot,” saka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Viņa piebilst, ka izglītības dienas kārtībā allaž ir uzdevums iemācīt cilvēku iespējami labāk domāt un iespējami labāk radīt, bet 21.gadsimtā, kad tik daudz kas jau ir radīts,  vēl būtiskāk ir radīt to, kas mums šobrīd dzīvei visvairāk nepieciešams. "Un to Latvijā veiksmīgāk palīdzēs īstenot „Radošuma nedēļa”," ir pārliecināta ministre.

„Radošuma nedēļas” ietvaros tiek aktualizēta arī Starptautiskā nedēļa „Izglītība visiem”, kuru organizē UNESCO LNK, Britu padome un citi sadarbības partneri.

Kā uzsver  Dagnija Baltiņa, UNESCO LNK ģenerālsekretāre: „Nedēļa „Izglītība visiem” aicina ikvienu piedalīties diskusijā par to, kā katram Latvijas iedzīvotājam nodrošināt iespēju uz izglītību visa mūža garumā. Izglītība ir pamats personības un arī valsts izaugsmei un mēs katrs mācot, mācoties un piedaloties esam atbildīgi par šī darba veiksmi. Ar šādiem kopīgiem pasākumiem mēs spējam gan paplašināt diskusiju par dažādiem izglītības jautājumiem, gan iesaistīt kopīgā darbībā jaunus partnerus, gan arī dot savu pienesumu izglītības stiprināšanai Latvijā.”

Britu padomes pārstāvniecības vadītāja Dace Melbārde „Radošuma nedēļas” atklāšanā izteica gandarījumu, ka šai radoši trakajai idejai ir atsaukušies tik daudz sekotāju: „Šī nedēļa ir brīnišķīgs radošās partnerības piemērs, kas ļauj mums apzināties, cik daudz mēs varētu paveikt, ja biežāk kopēju mērķu vadīti darbotos kopā. Esmu gandarīta, ka radošumu modināsim ne tikai Rīgas pilsētā, bet arī daudzās citās Latvijas pilsētās un novados. Ar savām idejām un atsaucību mūs īpaši pārsteidza vietējās bibliotēkas. Tā, piemēram, 27.aprīlī  Nīcgales bibliotēkā  notiks radošā darbnīca „Latvija mana māja”, kurā piedalīsies Nīcgales pirmskolas izglītības iestādes audzēkņi. Savukārt, Jaunjelgavas novada Daudzes pagasta bibliotēkā notiks pasākums ar pirmsskolas izglītības iestādes „Čiekuriņš” audzēkņiem, kuras laikā  tiks izspēlēta pasaka „Mēness un Saule”. Radoši pasākumi notiks gan Lazdonā, gan Rugājos, gan Vaiņodes vidusskolā, kā arī daudzviet citur Latvijā.”

Vairāk par „Radošuma nedēļas” pasākumiem varat uzzināt Britu padomes mājas lapā: britishcouncil.lv un IZM mājas lapā i­zm.izm.gov.lv

Anda Leiškalne/Publicitātes foto


­­