Diksilendu festivāls Umurgā, deju šovs Jūrmalā un opera Ungurmuižā: ko darīt 25. un 26. jūnijā?
Kultūra
2016. gada 24. jūnijs, 14:30

Diksilendu festivāls Umurgā, deju šovs Jūrmalā un opera Ungurmuižā: ko darīt 25. un 26. jūnijā?

Jauns.lv

Pēc pamatīgās līgošanas sestdien un svētdien kultūras notikumu kalendārs nav diez ko plašs, bet vairāki ievērības cienīgi pasākumi ir: Umurgā notiek Starptautiskais Diksilendi festivāls, Ungurmuižā – mazie Operas svētki, Vecpiebalgas baznīcā atklās vasaras koncertu sezonu.

Atpūtu Jūrmalā varat savienot ar deju šova apmeklēšanu Dzintaros vai ērģeļmūzikas festivāla atklāšanu Dubultos. Dodoties mājup no līgošanas laukos, varat iegriezties arī kādā vietējā pagasta Tautas namā vai novada muzejā, jo tur, iespējams, vēl joprojām turpina svinēt Jāņus vai gatavojas jauniem svētkiem. Atklātas arī jaunas izstādes, bet, pirms dodaties uz muzejiem vai mākslas galerijām, pārliecinieties, vai tur nav izsludinātas svētku brīvdienas.

1. Starptautiskais Diksilendu festivāls

Limbažu novada Umurgā sestdien, 25. jūnijā, norisināsies jau piektais Starptautiskais Diksilendu festivāls. Tā ietvaros Umurgas kultūras namā notiks divi vērienīgi koncerti, kuru starplaikā interesenti aicināti apmeklēt profesora Borisa Avrameca lekciju par diksilenda vēsturi. Pasākuma programmā paredzētas vēl dažādas aktivitātes. Tas noslēgsies ar nakts dejām grupas „Credo” vadībā.

Festivāla dienas koncertā pulksten 15.00 muzicēs Liepājas Emila Melngaiļa mūzikas vidusskolas „Bigband Combo”, diksilends „Sigulda”, Nacionālo bruņoto spēku orķestra diksilends un „Jokers Dixie”. Savukārt vakara koncertā pulksten 19.00 muzicēs viesi -„Estonian Dixieland Band” (Igaunija), „BrassBand.cz” (Čehija), „Green Bridge Band” (Lietuva), kā arī „Sunny Groove Dixie” no Latvijas. Festivāls noslēgsies ar nakts dejām, kurā muzicēs grupa „Credo”.

Jāuzsver, ka Starptautiskais diksilendu festivāls Umurgā ir pirmais un pagaidām vienīgais šāda stila sarīkojums Latvijā un Baltijā. Festivāla ilggadīgais namatēvs un producents ir Umurgas kultūras nama vadītājs Armands Leimanis, savukārt mākslinieciskais vadītājs – Latvijas Mūzikas akadēmijas Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītājs, profesors Jānis Retenais.

„Kaut arī šis ir neliela formāta festivāls, tomēr tas, manuprāt, sniedz nenovērtējamu ieguldījumu diksilenda klausītāju lokam un izglīto tos, kuri par diksilendu uzzina tikai tagad,” saka Armands Leimanis.

Biļešu cenas: 5 - 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā:

www.limbazi.lv

Muzicē čehu diksilends „BrassBand.cz”

2. Mazie Ungurmuižas opermūzikas svētki

Netālu no Cēsīm – Ungurmuižā (Raiskuma pagastā) sestdien, 25. jūnijā, visas dienas garumā notiks Mazie Ungurmuižas opermūzikas svētki.

No pulksten 11.00 līdz 13.00 Ungurmuižas restorānā viesi tiks gaidīti uz Muzikālajām brokastīm kopā ar Laimi Rācenāju un akordeonistu Kasparu Gulbi. No pulksten 15.00 līdz 16.00, viesus gaidīs netālu esošā Jāņa un Gunas Rukšānu ziedu paradīze „Jaunrūjas", kur dārznieki izrādīs savu dārzu. Vakarā Ungurmuižā tiks atklāta Gunas Rukšānes ziedu izstāde.

Pulksten 17.00 Ungurmuižas Tējas namiņā norisināsies „Sarunas, kas iedvesmo". Tajās par Brāļu draudžu pēdām Vidzemē dalīsies vēsturnieks Jānis Šiliņš, rakstniece un vairāku vēsturisku romānu autore Inguna Bauere un Valmieras teātra aktieris Ivo Martinsons.

Savukārt septiņos vakarā sāksies svētku koncerts, kurā šogad piedalīsies operas solisti Sonora Vaice, Laura Grecka, Marlēna Keine, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, Rihards Millers un operas klavieru trio Ilzes Ozoliņas vadībā. Programmā skanēs ārijas un dueti no populārām franču un krievu komponistu operām, bet otrajā daļā Ungurmuižas dārzā tiks izdziedātas Volfganga Amadeja Mocarta operas „Figaro kāzas" mūžam nerimstošās kaislības.

Jāatgādina, ka Mazie Ungurmuižas operas svētki aizsākās gluži kā mājas koncerts, kurā idejas autore, dziedātāja Evita Zālīte, uzaicināja pianistu Pēteri Plakidi un dažus operas kolēģus nodziedāt nelielu koncertu Ungurmuižas parkā. Tā pirms divpadsmit gadiem piedzima Mazie Ungurmuižas operas svētki. Mazie, jo koncertā nav operai tik svarīgā orķestra spozme, bet jau vairākus gadus ir brīnišķīgs operas klavieru trio. Nav cilvēku masas, bet ir uzticama, atsaucīga un sirsnīga publika. Svētkos dzied izcilākie pašmāju operas solisti un muižas dārzā valda ļoti intīma, tikai šai baroka laika pērlei piemītoša gaisotne.

Biļešu cena uz koncertiem: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ungurmuiza.lv.

Romantiskā Ungurmuiža

3. Vasaras koncertu cikla atklāšana Vecpiebalgas baznīcā

Savukārt Vecpiebalgas luterāņu baznīcā svētdien, 26. jūnijā pulksten 12.00 (uzreiz pēc dievkalpojuma) notiks garīgās mūzikas koncerts „Mieriniet, mieriniet manu tautu". Koncertā uzstāsies Juris Vizbulis (tenors) un Ruta Birzule (ērģeles, klavieres). Būs iespēja dzirdēt garīgās mūzikas skaņdarbus no Georga Frīdriha Hendeļa, Kristofa Vilibalda Gluka, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Sebastiana Baha un citu komponistu daiļrades.

Ar šo koncertu tiks sākts šīs vasaras koncertu cikls Vecpiebalgas baznīcā, kurā klausītājiem būs iespēja dzirdēt dažādu žanru mūziku un iepazīt savā jomā izcilus un pazīstamus izpildītājus.

Nākamais koncerts notiks 16. jūlijā pulksten 19.00, kurā piedalīsies populārās mūzikas izpildītājs Kārlis Kazāks. Koncerta ziedojumi tiks veltīti Vecpiebalgas baznīcas torņa atjaunošanai. Vasaras koncertu cikls noslēgsies 20.augustā ar ērģelnieces Larisas Carjkovas un mecosoprāna Baibas Renertes jauno kopdarbu - programmu „Manas dvēseles logs", kurā abas mākslinieces aizvedīs klausītājus ceļojumā cilvēka iekšējā pasaulē, stāstot stāstu par sievieti, viņas domām, pārdzīvojumiem, ilgām un sapņiem.

Koncertos ieeja par ziedojumiem. Ziedojumi tiks veltīti Vecpiebalgas baznīcas torņa atjaunošanai. Sīkāk internetā: www.piebalgasmuzeji.lv .

Vecpiebalgas baznīcā

4. Starptautiskais deju festivāls „Arabeska” Jūrmalā

Jūrmalā, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē, svētdien, 26. jūnijā, pulksten 19.00 notiks ikgadējais Starptautiskais deju festivāls – konkurss „Arabeska”. Pirms tam dejotāji uzstāsies Jomas ielas promenādē, kur pulksten 15.00 festivālu atklās ar jauno zvaigžņu gājienu – no Majoru kultūras centra līdz Dzintaru koncertzālei. Festivālā piedalīsies dejotāji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Kazahstānas, Turcijas, Polijas un Krievijas.

26. jūnijā festivāla kulminācijā – krāšņā Galā koncerts uzstāsies gan festivāla laureāti, gan Latvijas baleta zvaigznes, gan titulēti un profesionāli viesi.

Šogad festivālā visplašāk pārstāvētā valsts ir Krievija, dalībnieki sabrauks no visiem reģioniem: Horeogrāfiskais ansamblis „Nebēdņi” no Komunāras, deju studija „Smaidiņi" no Kazaņas, „Karamelītes” no Sanktpēterburgas, „Veslana” no Elektrostalas, „Arabesk” un „Kalipso” no Kaļiņingradas, baleta studija Lielā teātra korifeja Jegora Simačeva vadībā no Maskavas. Vistitulētākie dalībnieki ieradīsies no Rostovas pie Donas – daudzkārtējie pasaules kausa ieguvēji deju šovā, kurā teatralizēto iestudējumu sinhroni izpilda astoņi pāri.

Lietuvu pārstāvēs kolektīvs no Klaipēdas – šova balets „Coda”, Igauniju – deju grupa „Antree” un tautas deju ansamblis „Narva”. Kazahstānas deju kolektīvs „Eksotika” demonstrēs mūsdienīgus deju iestudējumus. Turpretim Turcijas „Mariya Yilmaz” baleta skola, tieši pretēji, būs krāšņs klasiskās baleta skolas paraugs.

Festivāls „Arabeska” 16 gadu laikā uz Jūrmalu ir atvedis vairāk kā 50 valstu pārstāvētus dejotājus, ansambļus un kolektīvus. Ar katru nākamo gadu, festivālam ir izdevies īstenot mērķi kļūt profesionālākam un celt māksliniecisko līmeni. Dejotāji vecuma grupā no trīs līdz 25 gadu vecumam sacenšas desmit deju stilu kategorijās – sākot no klasikā baleta līdz pat ielu deju stilam, modernajai dejai un šova dejām stilam.

Ieeja brīva. Sīkāk internetā: www.dancefestival.lv .

5. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls „Vox Angelica" Jūrmalā

Dubultu baznīcā svētdien, 26. jūnijā pulksten 18.00 sāksies devītais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls „Vox Angelica", kas norisināsies katru svētdienu līdz 21.augustam. Ne tikai šajā, bet arī visās pārējās svētdienās koncerti notiks sešos vakaros.

26. jūnijā festivāla atklāšanas koncertā „Lāsojiet, debesis!” muzicēs Jolanta Strikaite - Lapiņa (soprāns), Artis Sīmanis (saksofons) un Kristīne Adamaite (ērģeles). Programmā Romualda Jermaka, Jāņa Lūsēna, Kārļa Lāča, Raimonda Paula un Johana Sebastiana Baha skaņdarbi.

Latviešu mūzika un Bahs ir divi avoti, kuros idejas smēlušies koncertprogrammas veidotāji. Šķiet, ka mūžīgais Bahs un mūžīgi latviskais sasaucas, sabalsojas, kontrapunktē, - ievibrējot mūsu apziņas pamatslāņus, kuros meklējamas krāšņi un daudzveidīgi sazarotās eiropeiskās kultūras kopējās saknes, teic festivāla rīkotāji.

Programmā iekļautie Johana Sebastiāna Baha ērģeļdarbi ļaus pakavēties polifonā skaņuraksta meistarības virsotnēs, kur vissarežģītākā daudzbalsība uzrunā tieši un emocionāli. No latviešu mūzikas izvēlēti jaunākie darbi, kas tapuši tieši koncertā dalību ņemošā trio sastāvam.

Festivāls ar savu regularitāti un augsto māksliniecisko kvalitāti savā pastāvēšanas gaitā ir iemantojis klausītāju popularitāti, kā arī festivāls saņēmis Jūrmalas pilsētas „Gada balvu kultūrā 2008" par izcila kultūras projekta realizāciju. Astoņu gadu laikā festivāla tematiskais spektrs ir bijis ļoti plašs un tas allaž ir piedāvājis klausītājiem augsta līmeņa profesionālas mākslas baudījumu.

Turpmākajos festivāla koncertos muzicēs arī ērģelnieki Tālivaldis Deksnis, Edīte Alpe, Diāna Jaunzema - Portnaja, Ilona Birģele, Aigars Reinis, Larisa Bulava un Ilze Reine, kā arī tādi spilgti solisti kā dziedātāji Inga Šļubovska - Kancēviča, Sergejs Jēgers un Olga Pjatigorska, kā arī instrumentālisti - obojists Indris Egle, flautiste Ilona Meija, čellists Ainārs Paukšēns, vijolnieks Jāzeps Jermolovs un meiteņu koris „Vivace". Jūlijā festivālā solokoncertu sniegs arī viesmākslinieks no ārzemēm - austriešu ērģelnieks Maikls Šohs, kā arī viesi no Vācijas - Herfordas baznīcas mūzikas augstskolas koris un ērģelnieks Ulfs Velners.

Par nemainīgu lietu festivāla pastāvēšanas laikā ir kļuvusi videoprojekcija uz ekrāna, kas ļauj ikvienam klātesošajam vērot ērģelnieka, kā arī pārējo, balkonā esošo, mūziķu spēli tuvplānā. Ieeja koncertos par ziedojumiem sākot no 2 eiro. Sīkāk internetā: www.dubultudraudze.lv .

6. Pagastu svētki Sutros un Zaļeniekos

Šogad pēcjāņu brīvdienās Latvijā nenotiks vērienīgi pilsētu un novadu svētki. Tikai pāris pagastos ir sadūšojusies rīkot svētkus.

* Līvānu novada Sutru pagastā svētki „Preparty” notiks sestdienas, 25. jūnija, vakarā Sutru kultūras namā. Astoņos vakarā notiks Baltinavas teātra „Palādas” izrāde „Lauku kūrorts piļsātnīkim”, ko sarakstījusi skatītāju iemīļotās Nacionālā teātra lugas „Latgola.lv” autore Danskovīte jeb Anita Ločmele (ieeja: 2 eiro). Pulksten 22.00 sāksies pagasta svētku balle ar grupu „Green Light” (ieeja: 4 eiro). Pusvienos naktī sāksies Pēcjāņu alus ātrdzeršanas sacensības. Sīkāk internetā: www.livani.lv.

* Toties Jelgavas novada Zaļenieku luteriskajā baznīcā svētdien, 26. jūnijā, pulksten 12.00 ar koncertu, kurā muzicēs vokāliste Evita Zālīte un ērģelniece Ilona Birģele tiks atklāti Jelgavas novada svētki. Svētku lielākie pasākumi gan notiks nākamnedēļ. Sīkāk internetā: www.jelgavasnovads.lv.

Pilsētnieki, dodoties mājās no lielās līgošanas laukos, var arī apmeklēt kādu pasākumu savu radu vai draugu pagastā. Ja nu pie ugunskura esat pārāk daudz saēdušies cepešus un sadzērušies alu un gribas tā kārtīgi izkustēties, variet doties uz kādu sporta pasākumu:

Sestdien, 25. jūnijā, Kuldīgā notiks taku skrējiens „Stirnu buks”, Vaidavas pagastā Līgo novusa turnīrs „Jānītim bij’ siera ripa”.

„Green light”: „Tici un būs”

7. Izstāžu ceļvedis:

* Mākslas galerijas „Daugava” Vecrīgas telpā (Alksnāja ielā 10/12) līdz 15. jūlijam skatāma vasaras saulgriežiem veltīta izstāde no galerijas kolekcijas „Zāļu dienas Alksnāja ielā”. Pieņemts uzskatīt, ka latviešiem diena pirms Jāņiem jau kopš seniem laikiem tiek turēta īpašā ievērībā, jo tā tiek saukta par Zāļu dienu, kad tautas medicīnai vāca koku lapas, zaļos augus tējām, raka saknītes, gan arī saplūca vai sapļāva dažādas pļavu zāles, lai dziedinātu lopus no dažādām kaitēm.

Arī mākslinieki nav palikuši nomaļus no Zāļu dienas maģijas izmantošanas glezniecībā un dažādos veidos lauku puķes, zaļos kokus, noslēpumainus ūdeņus ar koku lapotņu un debesu zilgmes atspīdumu tajos. Sīkāk internetā www.galerijadaugava.lv.

* Vēl tikai šajā nedēļas nogalē – līdz pirmdienai, 27. jūnijam, Pārdaugavā, Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema ielā 33), aplūkojama Talitas Vālodzes personālizstāde „Mainīgais”, kurā izstādītas mākslinieces diplomdarba gleznas. Talitas Vālodzes mākslā liela nozīme ir dabai, tā var būt jau eksistējoša vai pašradīta situācija, kas tiek interpretēta savā veidā.

Viņa savos zīmējumos un gleznās, pārvērtusi cilvēku apziņā noslāņojušās pretīgas, netīras un atbaidošas lietas (šajā gadījumā pelējumu un piedrazotu sniegu) estetizētā plaknē. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

* Rīgas mākslas galerijā „427” (Elijas ielā 20) atklāta mākslinieces Evitas Vasiļjevas izstāde - publikācija „if you can’t, engage (ja nevari, iesaisties)”. „if you can’t, engage” tika radīts kā papildinājums un reizē kopsavilkums Evitas Vasiļjevas divu gadu darba procesam rezidencē „De Ateliers” Amsterdamā. Visu šīs publikācijas atvērumu pamatā ir materiāli no mākslinieces arhīviem. Kādam tie sniegs ieskatu autores darba metodēs, kādam uzdos vēl vairāk jautājumu par mūsdienu mākslu un tās mainīgā garastāvokļa attiecībām ar tradīciju, taču Evitai šī publikācija kalpo kā atsevišķs darbs, palīgrīks, kas norāda, ka nekas nav nejaušība un visam ir sava vieta. Sīkāk internetā: www.kim.lv .

 

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Artūrs Kapša/LETA