Sabiedrība
2010. gada 13. maijs, 09:51

Saeima ar pārliecinošu balsu pārsvaru Gavaru un Staķi ieceļ ministru amatos

Jauns.lv

Šodien ar pārliecinošu balsu pārsvaru valdība tika pie diviem ministriem. Veselības jomu kūrēs Didzis Gavars, bet reģionālo politiku - Dagnija Staķe.

Gavars - jaunais veselības ministrs

Šodien Saeima ar pārliecinošu balsu pārsvaru veselības ministra amatā iecēla ārstu, "E. Gulbja" laboratorijas līdzīpašnieku Didzi Gavaru. Par Gavaru balsoja 49, pret - 25, atturējās 16 deputāti. Gavars aiz ārlietu ministra Aivja Roņa ir jau otrais bezpartejiskais ministrs valdībā. Gavara amats kļuva vakants pēc tam, kad par aiziešanu no valdības koalīcijas paziņoja Tautas partija.  Gavars jau iepriekš ir paziņojis, ka pirmā lieta, kas ir jāsakārto veselības jomā, ir neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Gavars ir dzimis 1966.gadā, un 1992.gadā beidzis Latvijas Medicīnas akadēmiju. 2001.gadā viņš ir kandidējis Jūrmalas domes vēlēšanās no Latvijas Zaļās partijas saraksta. Gavars ir ticis minēts dažādu masu mediju veidotajos Latvijas miljonāru sarakstos.

Gavaram pieder 57,03% daļu SIA "E.Gulbja laboratorija", kurā viņš ir arī valdes loceklis. Viņš ir SIA "5M" valdes loceklis ar 20% kapitāldaļu šajā uzņēmumā, kā arī Gavaram pieder kapitāldaļas "E.Gulbja holdingā".

Gavars ir Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas biedrs.

Staķe tiek reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres amatā

Šodien Saeima ar pārliecinošu balsu pārsvaru reģionālās attīstības un pašvaldību lietu (RAPLM) ministra amatā iecēla Zaļo un zemnieku savienības ( ZZS) Saeimas frakcijas deputāti Dagniju Staķi (ZZS). Par Staķi balsoja 48, pret - 24, pieci atturējās.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), iepazīstinot ar Staķi kā pašvaldību ministru kandidāti, uzsvēra, ka viņa valdības laikā "mēģinājumi pagriezt atpakaļ novadu reformu nenotiks".

Šorīt pie Saeimas deputātus sagaidīja triju cilvēku pikets. Viens no piketētājiem turēja plakātu: "Staķe, kur labklājība? Ir tikai upuri." Cits piketētājs aicināja: "Tauta, nestāvi malā."

Minētais amats valdībā kļuva vakants pēc tam, kad par aiziešanu no valdības koalīcijas paziņoja Tautas partija (TP).

Staķei jau ir pieredze darbā valdībā, iepriekš viņa ir bijusi labklājības ministre. kā arī vairākus gadus vadījusi Tumes pašvaldību un bijusi Tukuma rajona padomes priekšsēdētāja.

Staķe arī turpmāk plāno saglabāt Saeimas deputātes mandātu.

Staķe ir dzimusi 1951.gada 3.septembrī Aizkraukles rajona Vietalvas pagastā. 1970.gadā beigusi Rīgas Pedagoģiskās skolas Mūzikas nodaļu, iegūstot dziedāšanas skolotājas pamatskolā kvalifikāciju. 1981.gadā Staķe beigusi Daugavpils Pedagoģisko institūtu, iegūstot mūzikas un dziedāšanas vidusskolas skolotāja kvalifikāciju. 1999.gadā Staķe beigusi Latvijas Universitāti, iegūstot sociālo zinātņu maģistra grādu. 2005.gadā sākusi mācīties doktorantūrā Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātē, apgūstot sociālās zinātnes Socioloģijas katedrā.

Staķe ir strādājusi par dziedāšanas skolotāju Mārupes vidusskolā, par mūzikas metodikas un diriģēšanas pasniedzēju Daugavpils Pedagoģiskā institūtā, par mūzikas metodikas pasniedzēju un pedagoģiskās prakses vadītāju Rīgas Pedagoģiskajā skolā.

1994.gadā Staķe tika ievēlēta par Tumes pagasta padomes priekšsēdētāju, 1997.gadā viņa tika atkārtoti ievēlēta par Tumes pagasta padomes priekšsēdētāju, no 1997. līdz 2002.gadam Staķe bija Tukuma rajona padomes priekšsēdētāja, 2001.gada martā tika ievēlēta par Tumes pagasta padomes priekšsēdētāju, 2002.gadā Staķe bija Tukuma rajona padomes priekšsēdētāja.

2002.gada novembrī Saeima apstiprināja Staķi labklājības ministra amatā Einara Repšes (JL) valdībā. Staķe ir bijusi labklājības ministre arī Induļa Emša (ZZS) un Aivara Kalvīša (TP) valdībā.

2007.gada oktobrī Staķe iesniedza demisijas rakstu un atjaunoja deputāta mandātu Saeimā.

LETA