LBS Eiropas basketbola čempionāta rīkošanā izšķērdē 290 000 latu
Sabiedrība
2010. gada 24. maijs, 08:35

LBS Eiropas basketbola čempionāta rīkošanā izšķērdē 290 000 latu

Jauns.lv

Rīkojot Eiropas basketbola čempionātu sievietēm 2009.gadā, Latvijas Basketbola savienība ir veikusi vairākus pārkāpumus, kas ievērojami palielinājuši tā izmaksas.

Kaut kur pazuduši 140 000 latu, vēl 150 000 izlietoti neatļauti vai nelietderīgi, - atsaucoties uz Valsts kontroles (VK) revīzijas datiem, informē laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Saskaņā ar līgumu LBS pirms čempionāta bija jāiemaksā 200 000 eiro (ap 140 000 latu) drošības nauda starptautiskajā organizācijā FIBA Europe Properties GMBH, ko LBS arī izdarīja. Neskatoties uz to, ka iemaksāto drošības naudu pēc sacensībām atmaksātu, Basketbola savienība šim mērķim saņēma 140 000 latu no valsts budžeta. Pēc čempionāta beigām atpakaļ saņemtā nauda bija jāatdod valsts budžetā, tomēr tas nav izdarīts.

Valsts kontrole LBS pārmet atsevišķa nodibinājuma izveidi čempionāta organizēšanai (normatīvie akti neatļauj šāda nodibinājuma veidošanu), tādējādi palielinot tā administratīvās izmaksas. VK atklāja vairākas nepilnības nodibinājuma darbībā - apmēram 150 000 latu tikuši izlietoti neatļauti vai nelietderīgi, proti, algojot štata darbiniekus un apmaksājot nevajadzīgus darbus.

Edgars Jaunups (JL), kas pirms Eiropas čempionāta sievietēm bija LBS ģenerālsekretārs, laikrakstam neesot varējis paskaidrot, kāpēc bija nepieciešams dibināt jaunu organizāciju čempionāta rīkošanai un kur šī organizācija tērēja līdzekļus.

Tomēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka nodibinājuma darbību var vērtēt divējādi - no organizatoriskā viedokļa tā ir bijusi veiksmīga, un to pierāda Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas izteiktā atzinība par čempionāta norisi, bet administratīvi saimnieciskā darbība vērtējama kritiski, jo valsts budžeta līdzekļi ne vienmēr izlietoti lietderīgi.

IZM atklāj, ka nezina, kur palikuši 140 000 latu, kas iemaksāti kā drošības nauda Starptautiskajā basketbola federācijā, tāpēc ir sagatavojusi pieprasījumu - LBS informāciju par līdzekļu izlietošanas mērķiem.

LBS pašreizējais ģenerālsekretārs Edgars Šneps, kas Jaunupu amatā nomainīja pērnā gada aprīlī, "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka līdzīga prakse, kad līdzekļus, ko no valsts budžeta iemaksā kā drošības naudu starptautiskās organizācijās pirms sacensību norises, pēc to atgūšanas neatmaksā valsts budžetā, ir gandrīz visām sporta federācijām.

Uz Neatkarīgās jautājumu par to, kur LBS iztērēja 140 000 latu, Šneps atbildēja: "Savām vajadzībām. Šī summa jau iepriekš bija ierēķināta budžetā un bija ļoti nepieciešama, jo daudzās budžeta pozīcijās LBS pērn bija ievērojami samazināti līdzekļi."

Šneps atklāj, ka gadījumā, ja 140 000 būtu atmaksāti valstij, LBS būtu spiesta tikpat lielu naudas summu IZM prasīt papildus.

LETA/Foto:LETA