Sabiedrība
2010. gada 29. maijs, 12:03

Ēlerte pirmdien publiskos savas "Vienotības" sarakstam piedāvātās kandidatūras

Jauns.lv

Bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un Meierovica biedrības dibinātāja Sarmīte Ēlerte pirmdien nāks klajā ar saviem ieteiktajiem deputātu kandidātiem apvienības "Vienotība" veidotajam deputātu kandidātu sarakstam rudenī gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām.

To aģentūrai BNS pavēstīja Ēlerte, norādot, ka patlaban publiski izskanējušais saraksts "nav precīzs".

Ēlerte pastāstīja, ka "Vienotības" vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis ("Pilsoniskā savienība") lūdzis viņai sagatavot šādu sarakstu un aptuveni pirms divām nedēļām viņa desmit kandidatūras "Vienotībai" arī iesniegusi.

"Es prasīto sarakstu arī iesniedzu, bet, ko tālāk viņi ar to dara, tā jau ir viņu darīšana," teica Ēlerte, pagaidām atturoties komentēt katru viņas piedāvāto kandidatūru atsevišķi. Viņa norādīja, ka plašāk par šiem jautājumiem saistībā ar sadarbību ar "Vienotību" ceļā uz 10.Saeimas vēlēšanām runās pirmdien.

Preses konference, visticamāk, notiks Satori grāmatnīcā un varētu sākties plkst.12, pieļāva Ēlerte.

Lūgta komentēt "Vienotības" deputātu kandidātu saraksta veidošanas procesu kopumā, Ēlerte atzina, ka izprot grūtības, ko radītu apvienības darba organizēšana no ļoti daudzām partijām. Viņasprāt, partija "Visu Latvijai!" (VL) un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) varētu būt "loģiski partneri" pēc vēlēšanām.

Savukārt apvienības "Vienotība" sabiedrisko attiecību vadītāja Gunda Reire aģentūrai BNS apstiprināja, ka jau masu medijos izskanējušās personālijas ir tās, ko Ēlerte apvienības valdes izvērtēšanai piedāvājusi. Taču Reire atkārtoti uzsvēra, ka tas ir bijis tikai piedāvājums un par atsevišķu bezpartejisku kandidātu iekļaušanu būtu nepieciešama visu triju "Vienotības" partiju piekrišana. Viņa atgādināja, ka arī partijas "Jaunais laiks" līdere Solvita Āboltiņa norādījusi uz nepieciešamību kandidātiem iestāties kādā no trim partijām.

Mediji piektdien vēsta, ka Ēlertes sagatavotajā sarakstā bez viņas iekļauta arī bijusī "Delnas" vadītāja un viena no Meierovica biedrības dibinātājām Lolita Čigāne, kā arī Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš. Ēlertes piedāvāto kandidātu sarakstā esot arī politoloģe Rasma Kārkliņa, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa un jaunatnes politikas veidotājs, IZM Politikas koordinācijas departamenta Jaunatnes politikas nodaļas vadītājs Andris Grafs. Ēlerte apspriešanai piedāvājusi arī Nacionālo bruņoto spēku pulkveža, bijušā Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta vadītāja Raimonda Rublovska kandidatūru, Pasaules Dabas fonda Latvijā direktoru Uģi Rotbergu, Dagdas novada deputātu Juri Viļumu, kā arī uzņēmēju "Jelgavas tipogrāfijas" valdes priekšsēdētāju Juri Sīli.

No kopumā desmit ieteiktajiem kandidātiem astoņi ir saistīti ar Meierovica biedrību, liecina publiskotā informācija šīs organizācijas mājaslapā.

Bez Ēlertes šīs biedrības dibinātāji ir arī Čigāne, Drēviņa, Kalniņš un Rubovskis. Savukārt šīs biedrības atbalstītāju jeb ekspertu lokā ir minēta Kārkliņa, Rotbergs un Viļums.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" piektdien nāca klajā ar paziņojumu, ka attiecībā uz deputātu kandidātu saraksta veidošanu tā pārtrauc sarunas ar VL un "tēvzemiešiem", taču sarunas vēl tiek turpinātas par iespējamām sadarbības formām un atsevišķu kandidātu startēšanu vēlēšanās no "Vienotības" saraksta ar partiju "Kristīgi demokrātiskā savienība" un vairākām reģionālajām partijām - Liepājas partiju, partiju "Tukuma pilsētai un novadam", Reģionu partiju un partiju "Suitu zeme". Pēdējā gan, visticamāk, vēlēšanās nepiedalīsies, bet atbalstu apvienībai gan ir paudusi, norādīja partijas "Jaunais laiks" (JL) līdere Solvita Āboltiņa.

Līdz ar to "Vienotības" sarakstu pamatā veidos apvienības kodola partijas - JL, "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai".

Sarakstā tiek pieļauta iespēja iekļaut atsevišķus bezpartejiskus kandidātus, ja par to vienojas šīs visas trīs partijas - tā tas noticis attiecībā uz Ēlerti, taču Āboltiņa jau vairākkārt uzsvērusi, ka kandidātiem tomēr būtu jāiestājas kādā no šīm partijām.

BNS