Britu dzērāji alkoholismu ārstē Latvijā
Sabiedrība
2010. gada 2. jūnijs, 09:00

Britu dzērāji alkoholismu ārstē Latvijā

Jauns.lv

Briti uz Rīgu dodas ne tikai pļēgurot, bet arī ārstēties no alkoholisma. Uz to iedrošinājusi kāda angļa draudzenes māte Ukrainā. Tagad briti pēc skaidra prāta tiek sūtīti uz Rīgu.

Internetā atverot Alustonas Veselības klīnikas, kas atrodas Sanderlandā, mājaslapu, uzreiz „izlec” reklāma, kurā angļi tiek aicināti no alkoholisma važām atbrīvoties modernā Rīgas klīnikā.

Tajā teikts, ka ikviens ir gaidīts Rīgā, lai kodētos pret alkoholismu jeb „iešūtu ampulu”. Pie tam briti tiek iedrošināti doties uz Latviju, jo tā ir Eiropas Savienības valsts, kurā medicīnas standarti esot ļoti augsti un daudzi vietējie mediķi izglītību ir ieguvuši Lielbritānijā, tātad ļoti labi apzinās angļu pacientu problēmas un spēj viņiem palīdzēt.

Rīgā vismaz divas reizes lētāk nekā Londonā

Angļi atbrīvoties no alkoholisma uz Latviju galvenokārt dodas tādēļ, ka tas iznāk vismaz divas reizes lētāk nekā britu salās. Piecu dienu medicīniskais ceļojums uz Rīgu, kas sevī ietver gan trīs dienu rehabilitācijas kursu, gan ampulas iešūšanu izmaksā 2800 angļu mārciņas (Ls 2313). Lielbritānijā šāda procedūra izmaksā no 5000 (Ls 4130) līdz 10 000 (Ls 8260) mārciņām.

Latviešiem gan torpēdas iešaušana maksā lētāk – ap pussimts latu, bet šajā cenā nav iekļautas ne medicīniskās konsultācijas, ne rehabilitācijas seansi.

Iedrošināja Ukrainas sievasmāte

Klīniku, kas piedāvā „antialkoholiskos ceļojumus” uz Latviju nesen ir dibinājuši bijušie no alkoholisma atkarīgie - Rassels Hjūss (45 gadi)un Darja Djagela (33 gadi), raksta Londonas laikraksts „The Sun”.

Abi kopdzīvi sāka pirms pieciem gadiem un abi kopā arī aizrāvās ar „zaļo pūķi”. Darja stāsta, ka pirms pāris gadiem dienā viņi izdzērusi 12 pintes (7,2 litri) alu vai litru degvīna. Iešūt ampulu abus iedrošinājusi Darjas māte Ukrainā. Abi ampulu iešuva pirms diviem gadiem un kopš tā laika uz glāzīti pat nav paskatījušies.

Tā kā Ukraina ir Autrumeiropā un ampulas iešūšanas procedūra tur nav nekas neparasts Rassels nolēmis palīdzēt arī citiem saviem bēdubrāliem no „atkauties” no alkoholisma Austumeiropā un tā nodibinājis Sanderlandas medicīnas klīniku.

Latvijas narkoloģiskajās klīnikās ārstē britus

„The Sun” apraksta arī vairāku angļu pacientu piedzīvoto Rīgā. Doties ārpus savas valsts „iešaut ampulu” viņi izlēmuši tādēļ, lai atrautos no pierastās „alkoholisma vides” pašu mājās, kas aicināt aicina doties nevis uz klīniku, bet gan „ieraut” kādu stiprās dziras glāzīti.. Vispirms viņi Rīgā iziet rehabilitācijas kursu, kura laikā no viņu organisma tiek „izpumpētas” pēdējās alkohola paliekas, bet pēc tam tiek saņemta pretalkohola injekcija.

„The Sun” informē, ka pašlaik simtiem britu alkoholiķu dodas uz ārzemēm „atpumpēties”, populāra ārstēšanās vieta ir Rīga.

Tomēr, vērojot Rīgas krogos notiekošos, rodas iespaids, ka daudzi briti uz Rīgu tomēr atbrauc, bet līdz narkoloģiskajai klīnikai tā arī neaiziet. Veiksmīgi līdz tai gan ir nokļuvusi 27-gadīgā Katrina Goerla, kura „The Sun” žurnālistam stāsta, ka nesen vēl viņa ikdienu izdzēra četras pudeles vīna un bez tā nav varējusi iztikt. Viņa ir izmēģinājusi dažādas ārstēšanās metodes, lai patstāvīgi atrautos no pudeles, bet tam nav pieticis ne gribasspēka, ne naudas un tādēļ viņa arī ir nolēmusi mērot ceļu uz Rīgu.

Trīs nedēļas pēc atgriešanās no Rīgas Londonā Katriona jūtas daudz labāk Viņa stāsta: „Mana āda jau izskatās labāk, mans prāts ir skaidrs. Pirmās dienas pēc atgriešanās biju ļoti nomākta, bet tagad redzu, cik lielā mērā mana dzīve bez alkohola ir kļuvusi labāka.”

Elmārs Barkāns