Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. jūnijā
Sabiedrība
2010. gada 11. jūnijs, 22:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. jūnijā

Jauns.lv

Uz skatuves Rīgā pēc ilgāka pārtraukuma kāps Liepājas šerifs – Luijs Fonteins, Jūrmalas pludmalē rūcinās „Harley – Davidson”, Slīterē un Mazirbē savu godu izrādīs lībieši.

­

Tās ir tikai dažas lietas, ko vērts piedzīvot šajās brīvdienās. Vēl Siguldā varēsim redzēt kā lustējas Dailes teātra aktieri, bet Turaidā nogaršot bebru dziedzeru maltīti. VEF kultūras pilī izdejos laikmetīgo deju, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā var iepazīt Peru indiāņu tradīcijas, bet Vecrīgā pie Rātsnama jautri diet ap Ziemassvētku egli.

1. Teātris un muižas gaisotne Siguldā

Šajās brīvdienās par burvīgu piedzīvojumu var izvērsties ceļojums uz Siguldu. Tur vienlaicīgi notiks divi vērienīgi pasākumi.

Siguldā sestdien, 12. jūnijā Dailes teātris noslēgs savu 2009./2010. gada sezonu. Uz pilsētas skatuvēm visu dienu „uzdarbosies” dailēnieši:

Siguldas kultūras namā pulksten 12.00 būs izrāde „Jērādiņa”, bet 14.00 – „Teroristi”. Savukārt Baltajā pilī pulksten 14.00 Mirdza Martinsone aicinās uz „Skatītāju klubu”, kurā kopā ar Juri Kalniņu šķirstīs mīlestības vēstules un atbildēs uz skatītāju jautājumiem.

Bet koncertzālē „Baltais flīģelis” pulksten 17.00 Varis Vētra un Intars Rešetins piedāvās koncertuzvedumu „Tu esi skaista visos niekos, sīkumos...”.

Sezonas noslēguma pasākumi turpināsies pilsētas kultūras namā, kur pulksten 18.00 Lilita Ozoliņa spēlēs monoizrādi „Regīna”, bet pulksten 20.00 Pilsdrupu estrādē sezonas izskaņai akordu pieliks komēdija „Gaisa grābekļi”.

„Atpūsties” no teātra var doties uz Turaidas muižu, kur norisināsies Turaidas muižas nedēļa. Sestdien, 12. jūnijā no pulksten 14.00 līdz 18.00 varēs noklausīties Mednieku stāstos. Būs mednieku kolektīva „Allažnieks” biedru stāsti, bebru dziedzeru un mednieku salātu degustēšana, pļaviņā rosīsies mednieku suņi, atklās medību trofeju skati un fotoizstādi „Mednieki un viņu suņi”.

Savukārt svētdien, 13. jūnijā pulksten 14.00 Turaidas muižā notiks garšīgā Jāņu ielīgošana. Laukumā pie lielajām šūpolēm kopīgi tiks vārīta Turaidas rabarberu zapte un ceptas Jāņu pankūkas. Turaidas saimnieces dalīsies pieredzē ievārījumu vārīšanas noslēpumos un mainīsies ar ievārījuma receptēm, kā arī notiks mājas vīna degustācija. Pulksten 16.00 notiks Jāņu dziesmu mācības kopā ar Siguldas folkloras kopu „Senleja”.

2. Liepājas šerifs dziedās Rīgā

Ekstravaganti ekskluzīvu nakti no sestdienas uz svētdienu varēs piedzīvot tie, kuri būs aizgājuši uz Rīgas klubu „Nabaklab” (Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12). Pēc ilgāka pārtraukuma uz skatuves atkal nolēmis kāpt Liepājas rokkluba „Fontaine Palace” un viesnīcu „Fontaine hotel” un „Fontaine royal” saimnieks Luijs Fonteins.

12. jūnija vakarā „Nabaklab” būs iespējams klātienē redzēt viņa jauno projektu „Louie Fontaine and the dark riders”, kurā Fonteins uzstāsies kopā ar pāris Liepājas grupas „The Briefing” mūziķiem. „Louie Fontaine and the black riders” spēlēs gan jaunas, gan vecākas Toma Veitsa dziesmas, taču netrūks arī paša Fonteina sacerētās mūzikas.

„Laipni lūgti tie, kam patīk eksperimentāls blūzs un tumšas balādes”, par savu jauno grupu saka pats Fonteins.

Pirms „Louie Fontaine and the black riders” uzstāsies grupa „Blues Gang”. Pasākuma sākums pulksten 21,00, bet pirmā grupa uz skatuves kāps ap pulksten 23.00.

3. Motociklistu vasara Jūrmalā

Vairāki tūkstoši motobraucēji no Baltijas valstīm, Eiropas un Krievijas sestdien, 12. jūnijā būs sabraukuši Jūrmalā un viņi uzdarbosies gan Jomas ielā, gan Dzintaru pludmalē un Dzintaru koncertzālē. Tātad, ja sestdien vēlaties baudīt mierīgu brīvdienu pludmalē, uz Jūrmalas centru gan nedodieties, bet tiem, kuriem patīk tehnika un kaut kas ekstrēmāks šī diena būs kā Dieva dāvana.

Sestdien Dzintaros norisināsies Jūrmalas 1. starptautiskais motociklistu festivāls „Baltic Bike Days”. Dzintaru koncertzālē, tās apkārtnē un pludmalē notiks motošovi, dažādas atrakcijas un spēles, auto izstāde, vizināšanās un fotografēšanās ar „Harley – Davidson” motocikliem... Pasākuma noslēgumā paredzēts svētku salūts.

No pulksten 9.00 būs skatāmi tetovējumu un frizieru meistaru šovi, kā arī varēs pirkt un pārdot gan motociklus, gan motopiederumus. No pulksten 11.00 līdz 15.00 norisināsies Amerikas auto izstāde. Tieši pusdienas laikā – pulksten 12.00 pa Jomas ielu sāksies parādes brauciens . No pulksten 13.30 visiem interesentiem būs iespēja tikt pie vizināšanās ar „Harley Davidson” motociklu. No pulksten 14.00 līdz 19.00 notiks motobraucēju sacensības dažādās disciplīnās gan ar, gan bez motocikla, kā arī pludmales futbola turnīrs starp motoklubiem. Pulksten 20.00 Dzintaru koncertzālē sāksies lielais šovs, kurā uzstāsies  DJ Artis Dvarionas, Pits Andersons, grupas „Colt”, „Leģions” un „Opus Pro”.

4. Peru indiāņi Vecrīgā

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) līdz 25. jūlijam ir skatāma Peru tekstilmākslinieka Maksimo Lauras personālizstāde „Laika vecums”.

Indiāņu izcelsmes Peru tekstilmākslinieks, gleznotājs un dzejnieks Maksimo Laura (dz. 1959.) ir atzīts par vienu no izcilākajiem Dienvidamerikas tekstilmāksliniekiem starptautiskajā mērogā un tiek uzskatīts par savas dzimtās valsts lepnumu. Dzimis un uzaudzis starp savas tautas tradīcijām, stellēm un dzijām, kuras ir tikpat nokrāsām bagātas un apbrīnojamas kā viņa dzimtene Andi, Laura veselus trīsdesmit gadus veltījis tam, lai izkoptu unikālo daiļrades stilu. Savu mākslinieka misiju viņš saredz Peru laikmetīgās tekstilmākslas popularizēšanā visā pasaulē.

Indiāņu mākslinieka darbu sižeti atspoguļo Peru tautas senatnes tradīciju nozīmi un saikni ar šodienu, literatūras un folkloras transformēšanos laikmetīgās mākslas darbos. Figurālas vai abstraktas tekstilijas ir kompozicionāli piesātinātas, krāsās košas, vitāli dzīvas un dekoratīvas, izpildītas tehnikā, kurā apvienojas gan gobelēna, gan senās Peru aušanas tradīcijas. Bieži tajās jūtama dzīvās dabas klātbūtne un arī saikne ar dzeju. Kā materiālu mākslinieks izmanto sevišķi smalko alpaka vilnu.

­

5. Ceļojam „pa lībiskam”

„Lauku ceļotājs” šovasar aicina apceļot Slīteres nacionālo parku, lai izzinātu un iepazītu Slīteres dabas unikalitāti un vietējo iedzīvotāju – lībiešu kultūru un tradīcijas. Ar šādu mērķi tiek organizēta Slīteres ceļotāju diena sestdien, 12. jūnijā, kad būs iespēja gan ceļot profesionālu gidu pavadībā (bez maksas), gan iepirkties vietējo ražotāju un amatnieku tirgū, gan baudīt koncertu ar lībiešu mūziku un valodu.

”Lauku ceļotājs” ir izstrādājis deviņus jaunus ceļojumu maršrutus Slīteres nacionālajā parkā, kas dod iespēju apceļot un izzināt nacionālā skaistākās, nozīmīgākās un unikālākās vietas.

Turklāt, ceļošanai var izvēlēties sev interesantāko ceļošanas veidu: ir īpaši izstrādāti maršruti velo braucējiem, laivotājiem, kājāmgājējiem, auto braucējiem un tiem, kam interesē uzzināt vairāk par dzīvnieku un putnu dzīvi. Daži maršruti ir sagatavoti speciāli šai dienai („Meklējot garāko koka dzelzceļa tiltu”, „Daba degumā - mežs un purvs 20 gadus pēc degšanas”, „Iepazīsim „Ziemeļu lietus mežus””, „Jūrā ar zvejnieka laivu”).

Paralēli ceļošanai, šajā dienā varēs apmeklēt dažādus atvērtos objektus bezmaksas vai ar īpašām atlaidēm, kā, piemēram, Šlīteres bāku, Šlīteres dabas takas, Lībiešu tautas namu Mazirbē, Meža dzīvnieku ragu muzeju, mobilo pirti un daudzus citus.

Pasākums tiks noslēgts ar svētku koncertu, kura laikā varēs dzirdēt gan senas lībiešu tautas dziesmas, aranžētas mūsdienīgā skanējumā ar džeza un etnomūzikas  intonācijām, ko izpilda talantīgākie lībiešu jaunieši, gan lustīgas un trakulīgas zvejnieku sievu dziesmas, ko izpilda dzīvespriecīgas un optimistiskas dāmas labākajos gados.

Slīteres ceļotāju diena sola ceļotājiem daudz piedzīvojumu: būs iespēja iejusties rūdīta ceļotāja ādā, ēst Kurzemē gardākos sklanduraušus un zivju zupu “KALĀ PIVĀD”  (lībiski – zivs svētki), baudīt vietējo lībiešu viesmīlību, valodu un mūziku, pacienāt sevi ar Užavas alu un piedalīties dažādās loterijās.

Sīkāk par Slīteres nacionālā parka aktivitātēm var iepazīties internetā: www.celotajs.lv/sliteresdiena.

6. Ziemassvētku brīnums Vecrīgas sirdī

Līdzās Rīgas Rātsnamam – Kaļķu un Tirgoņu ielas stūrī – ir atklāts lielākais vasaras dārzs pilsētas vēsturē – brīvdabas atpūtas parks “Egle”, kas veltīts pirmās rotātās Ziemassvētku egles uzstādīšanas piecsimtajai gadadienai.

Parka galvenā varone ir milzīga spoguļegle ar Rīgas gaili tās spicē. Tā uzstādīta par godu piecsimtajai gadadienai, kopš Rīgā sākusies Ziemassvētku eglītes rotāšanas tradīcija, kuru pēc tam pārņēma visa kristīgā pasaule.

Brīvdabas egle ir arī savdabīga „gaismas egle”, kuras vienā pusē elektroniskais pulkstenis skaita laiku līdz brīdim, kad tiks iedegta Rīgas 2010. gada egle. Pa dienu egli izgaismo saule, bet vakaros tiek ieslēgts mākslīgais apgaismojums.

Brīvdabas atpūtas parks – vasaras kafejnīca “Egle” – strādā no pulksten deviņiem rītā līdz trijiem naktī, līdz pēdējam viesim. “Eglē” ir divi bāri, kā arī slēgts paviljons, kurā var mierīgi pasēdēt arī lietus gadījumā. Uz estrādes katru dienu spēlē populāras un mazāk zināmas latviešu mūzikas grupas. Sadarbībā ar Latvijas Amatniecības kameru tur notiek amatnieku tirdziņi.

Katrā ziņā iešana rotaļās ap ziemas saulgriežu koku īsi pirms vasaras saulgriežiem ir ekstraordinārs pasākums.

7. Laikmetīgā deja VEFā

VEF Kultūras pilī sestdien, 12. jūnijā pulksten 19.00 notiks Indras Reinholdes kamerbaleta laikmetīgās dejas viencēlienu vakars „Forma. Brīvība. Deja.” ar izrādēm „Bolero” un „Tabula rasa”.

Izrāde „Bolero” ir populāras tēmas jauna un oriģināla interpretācija, kas vēsta par cilvēka mūžīgajām alkām atrauties no zemes. Savukārt „Tabula rasa” ir stāsts par attiecību neiespējamību, par ilūziju, ka būšana divatā glābs no vientulības.

Izrāžu veidotāja - horeogrāfe Indra Reinholde strādā modernā baleta žanrā. Ir piedalījusies vairākos Pēterburgas baleta festivālos, Starptautiskā baleta konkursa „Maija” laureāte. Viņa bijusi autore vairākām izrādēm gan Maskavas un Pēterburgas, gan citu Krievijas pilsētu teātros. Rīgā viņa veidojusi horeogrāfiju Gaļinas Poļiščukas Teātra Observatorijas izrādēm.

„VEFā” skatītājiem būs vienreizēja iespēja redzēt Reinholdes jaunā kamerbaleta izrādi, kas veido savu īpatnējo un neatkārtojamo stilu un kustību valodu. Kolektīva sastāvā šobrīd ir septiņi dejotāji.

Elmārs Barkāns

­­