Kritiķi slavē jauno „Skroderdienu Silmačos” iestudējumu
Kultūra
2010. gada 13. jūnijs, 14:21

Kritiķi slavē jauno „Skroderdienu Silmačos” iestudējumu

Jauns.lv

Teātra kritiķi slavē jauno Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" iestudējumu Latvijas Nacionālajā teātrī Indras Rogas režijā, atzinīgi uzteicot arī aktieru darbu.

Vairāki teātra kritiķi Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" sestdien uzsvēruši, ka izrādes jaunais iestudējums veiksmīgi apvienojis tradicionālo, taču arī spējis mainīties.

"Ārkārtīgi labā samērā jaunās un vecās lietas," pēc izrādes noskatīšanās atzīst kritiķis Jānis Siliņš. Viņam piebalsojusi arī Līvija Dūmiņa, norādot, ka iestudējumā gan saglabāts tas, kas jau kļuvis par tradīciju, gan ienācis svaigums.

Tāpat atzinīgi Rogas veidoto iestudējumu vērtē arī Mārīte Gulbe, norādot, ka izrādē saglabāts Silmaču gars, bet jūtama arī jauna režisores intonācija.

Īpaši Gulbe izcēla Ditas Lūriņas darbu, iejūtoties Silmaču saimnieces Antonijas tēlā: "Spilgta, skaista, temperamentīga Antonija, kādu neatceros tik spilgtu no citiem iestudējumiem." Tāpat viņa atzinīgi vērtē latvisko Silmaču sētu un risinājumu ar mūziķu atrašanos uz skatuves.

"Mani nepamet tāda pilnestības sajūta - gan mākslas darba pilnestība, gan dzīves pilnestība," pēc izrādes atzīst arī kritiķe Gundega Saulīte. Arī viņa īpaši izceļ Lūriņas Antoniju, kā arī Juri Lisneru Ābrama lomā un Aināru Ančevski, kurš kā Dūdars ir "ļoti interesants ar daudzām jaunām niansēm, kas nav bijis līdz šim nevienam citam Dūdaram".

"Ļoti dzīva, trauksmaina, vasaras noskaņu pilna izrāde," redzēto komentē Saulīte.

Jau vēstīts, ka tradicionālā izrāde "Skroderdienas Silmačos", kas Nacionālajā teātrī, noslēdzot sezonu, tiek spēlēta katru gadu, šogad piedzīvojusi kārtējo jauno iestudējumu. Šoreiz izrādi veidojusi režisore Indra Roga, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Večella Varslavāne. Silmaču saimnieces Antonijas loma uzticēta Lūriņai, Aleksis ir Jānis Āmanis, Elīna - Līga Vītiņa vai Liene Gāliņa, Kārlēns - Arturs Krūzkops, Rūdis - Jānis Vimba, bet Ieviņa - Madara Saldovere.

Ābrama lomā iejuties Juris Lisners, Joski spēlē Ģirts Liuziniks vai Gundars Grasbergs, Zāra ir Inga Misāne. Bebenes tēla iemiesošana uzticēta Inārai Sluckai, Tomuļu māte ir Indra Burkovska vai Līga Liepiņa, bet Pindaku un Pindacīšu spēlē Ivars Puga un Daiga Gaismiņa. Pičuka lomā - Ivars Kļavinskis, bet Dūdars ir Ainārs Ančevskis vai Uldis Anže.

BNS/Foto:LETA