Sabiedrība
2010. gada 25. jūnijs, 15:47

Līgo svinībās Rīgā piedalījās ap 15 000 cilvēku

Jauns.lv

Līgo svinības Rīgā pulcēja ap 15 000 līgotāju - dažāda vecuma rīdzinieki un pilsētas viesi piedalījās pasākumos 11. novembra krastmalā, Dzegužkalnā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Elīna Dambekalne.

Līgo svinības Rīgā, kas pirmo reizi tika rīkotas pilsētas centrā, 11. novembra krastmalā, pulcēja daudzus tūkstošus līgotāju, aģentūru LETA informēja Rīgas domes pārstāve Anna Kononova.

"Bijām pieraduši, ka Rīgas ielas Līgo svētkos ir tukšas un parkos ir klusums, savukārt šogad pasākumos Daugavmalā un Dzegužkalnā rīdzinieku un pilsētas viesu interese apliecināja, ka Jāņu nakts atmosfēru Rīgā ir iespējams radīt un tā var kļūt par tradīciju," pēc 11.novembra krastmalā notikušā pasākuma saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita.

Daugavmalā klātesošie līgotāji varēja gūt ieskatu Jāņu paražās, ticējumos un rituālos kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem un folkloras kopu "Vilkači". Uzstājās grupas "PER" un "Musiqq", dīdžeji Roberts Lejasmeijers un "Revers". Līdz pat saules lēktam visi svinētāji dziedāja un dejoja kopā ar grupām "Autobuss debesīs", "Dzelzs vilks", "Drama", "Lady’s Sweet", "Sweetwaterz", Rīgas Danču klubu un "Hāgenskalna muzikantiem". Plašu atzinību guva "Sadziedāšanās sēta", kurā kopā ar līgotājiem atpazīstamas latviešu un latgaliešu dziesmas nakts laikā izdziedāja Ingus Pētersons, Andris Daņiļenko un "Laimas Muzykanti". Māksliniekus pat pārsteidzis fakts, ka skatuve, kas sākotnēji iedomāta kā salīdzinoši mierīga, nakts laikā izvērtusies par aktīvu, atraktīvu, jautrības pārpilnu vietu, sacīja Dambekalne.

Cilvēki labprāt baudīja koncertprogrammu, kas tika rīkota uz vairākām skatuvēm, izmantoja iespēju atrasties pie ugunskuriem, cept sagatavoto cienastu un atpūsties krastmalā izvietotajās kafejnīcās, sacīja Kononova.

"Esmu pārliecināts, ka gan rīdziniekiem, gan pilsētas visiem Līgo svētki Rīgā sagādāja prieku un nākamgad mēs varēsim tos sarīkot vēl labākus un jautrākus, ieviešot jaunu, skaistu tradīciju. Pateicos svētku organizatoriem, kārtības sargiem un visiem līgotājiem," uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kurš arī pats piedalījās svinībās krastmalā.

Svētki galvaspilsētā pagājuši bez īpašiem starpgadījumiem, naktī no 23.jūnija uz 24. jūniju tika sastādīti mazāk nekā 10 administratīvie protokoli.

Līgo svētkos Pārdaugavā - Dzegužkalnā pulcējies liels līgotāju skaits, kas Jāņu nakts tradīcijas un rituālus izdzīvoja kopā ar "Hāgenskalna muzikantiem", "Atštaukām", Ilgu Reiznieci un grupu "Ilģi", Rīgas Danču klubu, Gunāru Meijeru un grupu "Mkabinets".

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Juglas ezera krastā svinētāji sagaidīja Jāņu dienas rītu kopā ar folkloras kopām "Vilcenes", "Grodi" un "Ceiruleits", un grupām "Iļģi", "Atštaukas", "Maskačkas spēlmaņi", "Kantoris 04", "Apvedceļš" un "Dakota".

LETA