Ventspils brīvosta pasaules biznesa zonu topā
Sabiedrība
2010. gada 29. jūnijs, 08:33

Ventspils brīvosta pasaules biznesa zonu topā

Jauns.lv

Ventspils Brīvosta turpmākajos divos gados pēc starptautisko ekonomikas ekspertu atzinuma ir atzīta par vienu no visperspektīvākajām biznesa zonām pasaulē. Eiropā tā ir pirmajā vietā.

­

Ietekmīgā britu biznesa laikraksta „Financial Times” izdevums „fDi Magazine” ir sastādījis pasaules visperspektīvāko ekonomisko zonu sarakstu „Global Free Zones of the Future 2010/11”. Šādu reitingu „Financial Times” ir izveidojis pirmo reizi, izanalizējot 700 pasaules ekonomiskās zonas. Izvērtējumā noteicošie bija vairāki faktori – ekonomiskais potenciāls, izmaksu apmērs, mārketings un citi.

Pirmajā izvērtējuma kārtā no 700 pasaules ekonomiskajām zonām palika tikai 66 visperspektīvākie reģioni, kurus analizēja „Financial Times” izveidotā ekspertu grupa. Rezultātā tika izveidots ekonomisko zonu TOP 25.

Par vienu no pasaules visperspektīvākajām ekonomiskajām zonām tiek uzskatīta arī Ventspils Brīvosta, kura TOP 25 ir ierindojusies 5. vietā. Tuvākie kaimiņi – lietuvieši ir 20. vietā ar Klaipēdas brīvo ekonomisko zonu. Kā zināms, pašlaik savā starpā konkurē gan Ventspils, gan Klaipēdas osta, bet pēc pasaules ekonomikas ekspertu domām zaudētāju šajā cīniņā nebūs, jo turpmākajos gados tautsaimniecības izaugsme tiek prognozēta gan Klaipēdai, gan Ventspilij.

Jāteic, ka TOP 25 reitingā ir iekļuvušas tikai četras Eiropas valstis – Latvija, Lietuva, Horvātija un Polija. Par visperspektīvāko valsti ir atzīta Apvienotie Arābu Emirāti, kuri aizņem septiņas reitinga vietas, tai seko Bahreina (trīs vietas) un Polija (divas vietas). Pērējās valstis nopelnījušas tikai vienu ierakstu.

Visperspektīvākās ekonomiskās zonas pēc „Financial Times” ekspertu domām:

1. Šanhajas brīvā ekonomiskā zona (Ķīna).

2. Dubaijas lidosta (Apvienotie Arābu Emirāti).

3. San Luis Potosi (Meksika).

4. Akabas speciālā ekonomiskā zona (Jordānija).

5. Ventspils Brīvosta (Latvija).

6. Dubaijas „Knowledge Village” (Apvienotie Arābu Emirāti).

7. Du Biotech (Apvienotie Arābu Emirāti).

8. Tangeras brīvā ekonomiskā zona (Maroka).

9. Bahreinas Loģistikas zona (Bahreina).

10. Dubaijas „Media City” (Apvienotie Arābu Emirāti).

Elmārs Barkāns

­