Sabiedrība
2010. gada 15. jūlijs, 17:36

Koķe saņēmusi starptautiskus darba piedāvājumus

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) esot saņēmusi dažādus starptautiskus darba piedāvājumus, jo viņa savu turpmāko darbību redz izglītības jomā, aģentūrai LETA stāstīja izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.

Kā ziņots, Koķe netiks iekļauta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu kandidātu sarakstā Saeimas vēlēšanām.

Runājot par to, vai ministre pēc 10.Saeimas vēlēšanām varētu turpināt vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, Korbe atgādina, ka Koķe tika uzaicināta ministres amatā un tam piekrita tāpēc, ka bija izglītības nozares profesionāle. Ministra amatam nevar pieteikties konkursa kārtībā, šim amatam cilvēku izvirza noteiktā kārtībā. Izglītības jomu Koķe pārzina vislabāk, tādēļ viņa var izmantot savas Latvijā un starptautiskajā sadarbībā iegūtās zināšanas un pieredzi.

Korbe norāda, ka patlaban nevar prognozēt 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus, tādēļ nevar zināt, vai partija Koķi varētu nominēt izglītības un zinātnes ministres amatam arī pēc vēlēšanām. "Patlaban ir zināms, ka ministre turpinās strādāt izglītības jomā, teica," Korbe.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Koķe izglītības un zinātnes ministres amatu ieņem kopš 2007.gada 20.decembra, kad viņu apstiprināja par ministri Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībā un to turpina arī Valda Dombrovska (JL) valdībā.

Pagājušā gadā Koķes demisiju tika pieprasīta divreiz - 17.jūnijā to pieprasīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), bet 23.decemrī - Latvijas Studentu apvienība (LSA).

LIZDA kā galvenos iemeslus arodbiedrības prasībai par ministres demisiju minēja nepietiekamu pedagogu interešu aizstāvību, gan arī ministres biroja nespēju sastrādāties ar Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņiem, aizbildinoties ar to neizdarību daudzu būtisku jautājumu risināšanā.

LSA pagājušā gada beigās neapmierināja ministres balsojums par labu vienas zinātnes universitātes izveidei Latvijā noslēdzošajā darba grupas sēdē priekšlikumu izstrādei reformām augstākajā izglītībā un zinātnē, kas notika 2009.gada 14.decembrī.

Studenti par neadekvātiem uzskatīja arī vairākus ministres pēdējā laika izteikumus, kā arī problēmu nesaredzēšanu augstākajā izglītībā. Savukārt Koķes vīzijai par augstākās izglītības attīstību turpmākajos gados, pēc LSA domām, trūkst "mugurkaula".

Taču ne jūnijā, ne decembrī Koķe pati no amata neatkāpās.

Kā ziņots ZZS līderis Augusts Brigmanis laikrakstam "Latvijas Avīze" skaidrojis, ka Koķe "ir praktisks cilvēks" un viņai nav bijusi vēlēšanās turpināt darbu aktīvajā politikā, tāpēc pēc abpusējas vienošanās pieņemts lēmums nebalotēties 10.Saeimas vēlēšanām. Taču tas nenozīmējot, ka Koķe aiziet no ZZS.

LETA