Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. jūlijā
Sabiedrība
2010. gada 16. jūlijs, 22:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 17. un 18. jūlijā

Jauns.lv

Jūrmalā ierodas serbs Emirs Kusturica ar savu izsmalcināto „The No Smoking Orchestra” un krievs Sergejs Šnurovs ar savu fascinējošo „Terem Kvartet”. Bet tās nav vienīgās slavenības, kas jāredz šajās brīvdienās.

­

Galerijā „Dirty Deal Expo” viesojas mazliet šizofrēniski franču mākslinieki no „slimās slimnīcas”, bet kultūras centrā „Iļģuciems” izsmalcināti šā gadsimta porcelāna estēti. Kamēr vieni apmeklē izstādes un koncertus, otri Kuldīgā uz nebēdu dzīro vai Kolkasragā jau 970. gadu priecājas par kādu ierakstu zviedru rūnu akmenī. Savukārt Turaidā varēs nosvinēt Dainu kalna ceturtdaļgadsimtu, bet Aizkrauklē sagaidīt estrādes optimistus.

1. Izsmalcināts deserts kino un mūzikas gardēžiem

Kinomūzikas faniem šajās brīvdienās ir grandiozi svētki. Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, sestdien un svētdien festivālā „Mūzika & kino” koncertēs pasaules kinomūzikas grandi.

17. jūlijā pulksten 19.30 Dzintaros uzstāsies Emirs Kusturica ar savu grupu „The No Smoking Orchestra”. Kusturicas vārdu ir velti daudzināt, viņš jau tāpat ir slavens. Pasaulē viņš, iespējams, ir daudz cienītāks nekā tēvzemē, jo, kā zināms, dzimtene savus varoņus dzīves laikā diez ko neatzīst. Serbu kinorežisoru, mūziķi un komponistu, divu Kannu kinofestivālu „Zelta palmas” zaru un „Cēzara” prēmijas laureātu, Francijas Literatūras un Mākslas ordeņa komandoru, nu jau 20 gadus arī grupas „The No Smokings Orchestra” līderi Kusturicu dēvē par Balkānu Fellīni.

Tomēr serbiem netīk, ka viņš ir musulmanis, bet bosniešiem - ka viņš nav gana pārliecināts musulmanis. Tomēr tas netraucē viņam būt par favorītu gandrīz visos lielākajos festivālos, cerams, arī Jūrmalas „Mūzika & kino”, kur viņš ar savu „The No Smoking Orchestra” piedāvās pilnīgi jaunu programmu, kuras laikā ikviens skatītājs un klausītājs varēs justies kā aktieris un mazliet arī režisors.

Savukārt 18. jūlijā pulksten 19.00 ar eksperimentālu šovu uzstāsies Sergejs Šnurovs un viņa grupa „Terem Kvartet”. Šnurovs ir krievu dziedātājs, mūziķis, aktieris un komponists, savulaik kulta grupas „Ļeņingrad” un grupas „Rubļ” līderis.

„Terem Kvartet” ir unikāls tautas mūzikas instrumentu ansamblis. Tas izpilda pasaules mūzikas klasikas skaņdarbus savā aranžējumā un jau sen tiek uzskatīts par vienu no Pēterburgas un Krievijas simboliem. Ansamblis ir uzstājies Vatikānā pāvestam Jānim Pāvilam II un Mātei Terēzei, Venēcijas karnevālā, princim Čārlzam Svētā Džeimsa pilī, Londonā, Jeruzalemes 3000 gadu svinībās un pasaules valstu līderiem G8 samita laikā. Tagad kārta pienākusi arī Jūrmalas publikai.

2. Dižjūras un Mazjūras krustviļņu svētki

Pirms 970 gadiem - 1040. gadā - Mērvalas rūnu akmenī kāda mīloša sieva par piemiņu savam vīram iekala vārdus: „Sigrida cēla šo akmeni par piemiņu savam vīram Svenam, kas bieži burāja uz Semgallien (Zemgale) ar dārgu kuģi (te domāts kuģis, kas piekrauts ar dārgām precēm) apkārt Domesnaes (Kolkasrags).”

Šis arī ir pirmais vēsturiskais dokuments, kurā pirmo reizi pieminēts Kolkasraga vārds. Sestdien, 17. jūlijā, no pulksten 12.00 visas dienas garumā kolcenieki, dundžiņi, tuvāki un tālāki viesi vietā, kur Dižjūra un Mazjūra veido savu graciozo krustviļņu deju, svinēs Jūras svētkus, atzīmējot Kolkasraga 970. dzimšanas dienu, kopš tas ir ierakstīts „oficiālajos papīros”.

Visas dienas garumā Kolkasragā, pašā jūras krastā, būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un sporta spēlēs, atpūsties, nobaudīt garšīgas jūras veltes, sagaidīt Jūras valdnieku kopā ar Kolkas un Dundagas mākslinieciskās pašdarbības kolektīviem, kā arī citiem māksliniekiem. Krāšņo saulrietu visi sagaidīs kopā ar „Dziedošo Riču ģimeni” un dejos līdz pat saullēktam grupas „Klaidonis” mūzikas ritmos.

Sīkāk ar Kolkasraga svētku programmu var iepazīties internetā: www.kolkasrags.lv.

3. Īstie folkloras svētki Turaidā

Ja Kurzemes lībieši uz svinībām pulcēsies Kolkasragā, tad Vidzemes lībieši sanāks Turaidas Dainu kalnā. Tur 17. jūlijā tiks svinēti folkloras svētki „Īsto dziesmu meklējot”, lai svētku reizē vēstītu stāstu par Dainu kalna tapšanu un notikumiem tā vēsturē 25 gadu garumā. Svētku laikā tiks meklēta atbilde uz mūžseno jautājumu par vērtību pamatu, pieskandinot ar tautasdziesmām seno līvzemi Turaidu.

Jau no paša rīta ikviens aicināts uzrakstīt savu tautasdziesmas četrrindi - kas pašam visiedvesmojošākā, patiesākā un spēcīgākā - un ielikt to lielajā dziesmu vācelē, tādējādi sakrājot šā laika dziesmu pūru, kas atspoguļos mūsu domas, vēlmes un vērtības. Vakara koncerta gaitā tās pa vienai „ritinās vaļā”, un tā kļūs zināms, kas mums tagadsvarīgs, kas mūs ceļ, spēcina un iedvesmo.

Pulksten 16.00 Dainu kalnā ar putnu dziesmām savīsies Vidzemes, Latgales un Zemgales folkloras kopu dziesmu, meldiju un deju raksti, bet pulksten 19.00 koncertā laukumā pie skulptūras „Dziesmas tēvs” vienosies visu Latvijas novadu 30 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, kā arī Siguldas novada amatiermākslas kolektīvi, lai kopīgi kāptu 25 pakāpienus Dainu kalnā un līdz ar to tautas vēstures kalnā. Koncertā izskanēs personīgi stāsti un 25 īpašas dziesmas, kas atklās katra gada svarīgāko mirkli, ideju un tās nozīmi Latvijas kultūras mantojuma kontekstā.

Svētki īpašā goda viešņa būs „mūsu Vairiņa” - eksprezidente un folkloras pētniece Vaira Vīķe-Freiberga.

Sīkāk ar folkloras svētku „Īsto dziesmu meklējot” var iepazīties internetā: www.sigulda.lv.

4. Varenas dzīres Kuldīgā

Jau piecpadsmito gadu jūlija trešajā nedēļā Kuldīgā notiek pilsētas festivāls „Dzīres Kuldīgā”. Vēl uz to varam  pagūt!

Sestdiena, 17. jūlijs, Kuldīgā no pulksten 9.00 sāksies ar Amatnieku tirgus kņadu Rātslaukumā un Liepājas ielā. Savukārt trijos pēcpusdienā jau ir jābūt estrādē, jo šogad tradicionālās olu mešanas sacensības pāraugs „Olu šovā”. To visu modri uzraudzīs „Resnie putni” un Roberts Gobziņš, pierādot, ka spēks tiešām slēpjas olās. Lielo zaļumballi estrādē šogad spēlēs „Jautrie pažarnieki” brandmajora Ainara Vildes vadībā, „Mirage Jazz Orchestra” Laura Amantova vadībā, solisti Andris Daņiļenko, Žoržs Siksna un dīdžejs Roberts Gobziņš. Pusnaktī virs estrādes parka uzziedēs krāšņas ugunspuķes.

Svētdienas, 18. jūlija, rīts pulksten 8.00 sāksies ar makšķerēšanas sacensībām „Reņģu bende 2”Alekšupītes dīķī pie tiesas. Tieši pusdienlaikā Pilsētas laukumā uz „Šurumburumu” īpaši tiek aicinātas ģimenes, bet 14.00 estrādē smagumus cilās, elsīs, pūtīs un kreklus plēsīs spēkavīru čempionāta dalībnieki. Noslēguma koncertā pulksten 18.00 Rātslaukumā „Mirage Jazz Orchestra” un Eināra Verro vokālā grupa „Assembly Singers” izpildīs skaistākās latviešu tautasdziesmas Gunāra Rozenberga džeza aranžējumos.

Vēl - divi atrakciju parki, nakts piedzīvojumi vecajā slimnīcā, tautasdziesmu dziedāšanas maratons, izstādes, izrādes, performances, dažādi sporta pasākumi. Taču tas nebūt nav viss, ko varēs piedzīvot 15. „Dzīrēs”.

 Sīkāk ar Kuldīgas dzīru programmu var iepazīties internetā: www.svetki.kuldiga.lv.

­

­

5. Šausminoši hipnoepileptiski komiksi

Trakoti šausminošas grāmatas un dažādas hipnoepileptiskas animācijas filmas, kas pārsteidz ar savu aizrautību, humoru un spēj vienlīdz stipri iedarboties uz vairākiem maņu orgāniem, kā arī savām rokām darinātus sietspiedes plakātus grupa neatkarīgo franču mākslinieku „Le Derneir Cri” izrāda galerijā - „Dirty Deal Expo” (Maskavas ielā 12/2) komiksu žurnāla „kuš” organizētajā izstādē. Savas radikālās vizualizācijas „Le Dernier Cri” sauc par „Life Art” jeb dzīves mākslu.

„Le Dernier Cri” tulkojumā nozīmē „Jaunākais modes kliedziens” jeb „Pēdējais modes kliedziens”. Šī izstāde līdzīgā formā jau ir apceļojusi pusi pasaules un pirms došanās uz Tokiju beidzot ir iegriezusies arī Rīgā.

Jāpiebilst, ka „Le Dernier Cri” izdod arī komiksu sēriju „Hospital Brut”, kas nozīmē „Slimā slimnīca”.

„Slimā slimnīca ir iestāde garīgi atpalikušiem māksliniekiem,” stāsta Pakito Bolino, kurš vada komiksu studiju Marseļā. „Es domāju, ka māksliniekiem savā ziņā ir jābūt mazliet ķertiem. Protams, ka visi cilvēki, kuru radītos komiksus publicējam, saprot, ko viņi tur dara. Tas ir unikāli, ka mākslinieki spēj attēlot dažādās cilvēku apsēstības. Es uzskatu, ka viena glezna var izteikt daudz vairāk nekā grāmata. Man šķiet, ka tā enerģija, kas apslēpta bildē, ir ļoti radniecīga norise mūzikai, tā ir trokšņaina māksla,” saka Bolino.

6. Optimisti savu gājienu sāk Aizkrauklē

Pusgadu pēc dibināšanas sevi beidzot piesaka mūziķu Sanitas Zapackas un Harija Ozola dibinātā apvienība „Estrādes teātris”. Apvienība par savu mērķi izvirzīja „atdzīvināt estrādes žanru, kas sevī ietver autorprogrammas, koncertuzvedumus, muzikālas izrādes,” nodarbojoties ar izrāžu un koncertu producēšanu, piesaistot profesionālus aktierus, režisorus, mūziķus, kā arī dramaturgus.

Savu darbību „Estrādes teātris”, kā jau vasarā tas pienākas, sāk ar muzikāli izklaidējošas komēdijas viesizrāžu turneju pa Latvijas labākajām brīvdabas estrādēm.

Komēdijas „Optimisti nāk!!!” pirmizrāde sestdien, 17. jūlijā, pulksten 19.00 notiks Aizkraukles pagasta estrādē. 23. jūlijā izrāde viesosies Cēsīs, 31. jūlijā - Bauskā, 7. augustā - Tukumā, 13. augustā - Jelgavā, 14. augustā - Saulkrastos.

„Optimisti nāk!!!” komandā ir pazīstamie aktieri  Olga Dreģe, Dace Bonāte, Valdis Lūriņš, Egils Melbārdis, Zigurds Neimanis, Ivars Puga, kā arī Harijs Ozols, kuri izspēlēs un izdzīvos neticamus pārpratumus un izlīgumus, nesaprašanas un pārprašanas, pār kurām, par spīti visam, dominēs superlabvēlīga gaisotne un kopā dziedāšanas prieks. Izrādē skanēs grupas „Labvēlīgais Tips” dziesmas.

7. Lieliska 21. gadsimta porcelāna mākslas darbu izlase

Rīgas kultūras centrā „Iļģuciems” (Lidoņu ielā 27) līdz 31. augustam ir skatāms šā gadsimta labākais porcelāns. Tur atklāta Rīgas Porcelāna muzeja ceļojošā izstāde „Pasaules porcelāns. 21. gadsimts”.

Izstāde atklāj daudzveidīgo materiāla - porcelāna lietojumu mākslā, gan tēlniecības, gan dizaina objektos izmantojot oriģinālas dekoratīvās tehnikas, kuru vienojošais lielums pirmām kārtām ir kvalitāte. 21. gadsimta industriālā  revolūcija arī porcelāna formās ienāk ar formas tīrību, izsmalcinātu materiāla sintēzi un jaunām tehnoloģijas iespējām.

Unikālā ekspozīcija „Pasaules porcelāns” ir Starptautiskās keramikas akadēmijas dāvinājums Rīgas  Porcelāna muzejam, kas iepazīstina ar īpašu ārvalstu porcelāna mākslas kolekciju, kurā pārstāvēti Japānas, Austrijas, Spānijas, Šveices, Ungārijas, Polijas, Čehijas un citu valstu porcelāna meistari.

Starptautiskā keramikas akadēmija apvieno pasaules labākos māksliniekus un izstādē prezentē 15 šīs akadēmijas biedru darbus, sniedzot plašu ieskatu laikmetīgās keramikas attīstībā.

Skatieties video:

Emira Kusturicas „The No Smoking Orchestra” priekšnesums sestdienas vakarā apburs Dzintaru koncertzāli:

Sergejs Šnurovs un lieliskais krievu „Terem kvartet” arī gatavojas iekarot Jūrmalas publiku:

­

­

Elmārs Barkāns


­­­­­