Sabiedrība
2010. gada 8. augusts, 15:17

Kargins un Krasovickis vairās atzīt savas kļūdas

Jauns.lv

AS "Parex bankas" bijušies lielākie akcionāri un vadītāji Viktors Krasovickis un Valērijs Kargins vairās atzīt savas kļūdas, esot bankas īpašnieku statusā, bet par lielāko kļūdu sauc bankas pārdošanu valstij 2008.gada rudenī.

Intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" abi bijušie baņķieri spriež, ka notikumu ar un ap "Parex banku" galvenais un faktiskais iemesls bijusi globālā finanšu krīze, kuru nevarēja nedz paredzēt, nedz arī novērst saprātīgiem līdzekļiem.

"Globālā krīze sākās ārpus Latvijas, un pat Latvijas valdība un Latvijas Banka to vai tās ietekmi uz Latviju nevarēja novērst. Raugoties uz situāciju no pašreizējām pozīcijām, ļoti iespējams, ka lielākā mūsu kļūda bija akciju paketes pārdošanu valstij 2008.gada rudenī," norādīja "Parex bankas" bijušie īpašnieki.

Viņi par absurdiem dēvē pārmetumus par to, ka ir guvuši labumu no pašu izveidota uzņēmuma, jo "ikviena uzņēmēja mērķis ir gūt peļņu un labumu no sava uzņēmuma".

Abi izbijušie baņķieri ir pārliecināti, ka tieši pateicoties viņu vadībai "Parex banka" ik gadu noslēdza ar peļņu, ko viņi ieguldījuši bankas kapitālā, lai tā varētu straujāk attīstīties.

"Kāpēc lai mēs kaitētu uzņēmumam, no kura gūstam labumu, kas strādā ar peļņu un nemitīgi attīstījās?" vaicāja Kargins un Krasovickis.

Kā ziņots, 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no Kargina un Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Finanšu grūtībās nonākušās bankas glābšanai tajā tika noguldīti lieli finanšu resursi, kas joprojām veido ap 640 miljoniem latu, bet kopējais finansējums, kas tika novirzīts bankai, pārsniedz 800 miljonus latu.

Valsts kontrole iepriekš secinājusi, ka no "Parex bankas" pārņemšanas tiešie ieguvēji bija tās akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, nevis Latvijas valsts. Savukārt tā laika premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzsvēris, ka bankas pārņemšana bija vienīgā iespēja, lai neradītu vēl lielākas problēmas visai Latvijas finanšu sistēmai.

Naktī uz 1.augustu noslēdzās "Parex bankas" sadalīšanas posms un darbu sākusi AS "Citadele banka", kurā ir pārnesti visi labie "Parex bankas" finanšu aktīvi.

Visu interviju ar Karginu un Krasovicki lasiet biznesa portālā "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

LETA