Dīvainības PLL deputātu kandidātu sarakstos
Sabiedrība
2010. gada 14. augusts, 07:00

Dīvainības PLL deputātu kandidātu sarakstos

Jauns.lv

10. Saeimas deputātu krēslos grib iesēsties raibu raibā publika. Kasjauns.lv vēlēšanu sarakstos centās atrast visneordinārākās personības, kas pretendē būt par tautas priekšstāvjiem.

­

Šoreiz ekskursija „Par labu Latviju” listēs. Šlesera un Šķēles „laulību līguma” pielikums – PLL deputātu kandidātu saraksts Saeimas vēlēšanām sevī ir ietilpinājis varen plašu cilvēku loku. Starp esošajiem politiķiem bija jāiestarpina arī vesela plejāde izbijušo politiķu, sākot ar eksprezidentu un beidzot ar kādreizējo galveno robežsargu, par eksministriem nemaz nerunājat, kā arī jaunos partiju darboņus. Vieta ir atradusies arī izciliem, sportistiem, māksliniekiem un aktieriem, kā arī kareivīgiem sludinātājiem.

Kareivīgi stūrgalvīgie mācītāji

Šermuļi pār kauliem metas, kad nākas noklausīties viena no viskareivīgā PLL deputātu kandidāta – „Jaunās paaudzes” Gulbenes draudzes mācītāja Rolnada Brača priekšvēlēšanu runu, kas tika teikta kādā „Jaunās paaudzes” sapulču zālē pirms gada, kad viņš kandidēja Rīgas domes vēlēšanās. Starp citu, diezgan sekmīgi – viņš no 36. vietas pakāpās uz četrpadsmito. Tā kā Rātsnamā iekļuva 12 LPP/LC deputāti, tad viņam pietrūka tikai tāds nieks, lai tagad sēdētu Rātsnamā.

Viņš visai kareivīgi paziņoja, ka seko kaut kādam mistiskam pulkvedim – konkistadoram, kas viņam sagatavojis ceļu. Bračs ir visnotaļ kareivīgs un ne pa jokam taisās šķaidīt gan citādi domājošo galvas, gan citus nepatīkamos elementus savā ceļā. Viņam rokās būs divi zobeni, ar kuriem nolēmis doties uzvaras gājienā. Vairogs viņam nebūs vajadzīgs, jo viņš kā pravietis sev paredz uzvaru. Un, Dievs nedod, viņam stāties pretī, jo kompromisus viņš necietīs, bet tikai izvirzīs ultimātus. Tā viņš pauda pirms gada. Un kareivīgā sludinātāja pārliecība, ka Kristus esot aicinājis satriekt visu, kas viņam stāsies ceļā, diez vai ir mainījusies. Kaismīgi kareivīgo Brača priekšvēlēšanu runu var vērot internetā. Tikai tā ir krievu valodā, tāpēc latviešu vēlētājs varbūt šajos vārdos īpaši nav ieklausījies. Jāteic, ka Brača runas maniere un valoda atgādina gan „Jaunās paaudzes” līdera Ļedjajeva uzvedību, gan runas manieri. Ne par velti viņš ir izraudzīts par „Jaunās paaudzes” preses atašeju.

Tagad Bračs Vidzemē startēs ar 26. numuru, bet iespējams, ka konkistadoru pēcteči un kareivīgie zobenbrāļi viņu varētu paaugstināt.

Ir jau sarakstā vēl viens otrs karojošais mācītājs, kā jau mācītāju partijas sarakstam tas pienākas. Piemēram luterāņu mācītājs un kaismīgais cilvēktiesību aizstāvis Jānis Šmits, kurš ir gan biedrības „NoPride”, gan Rīgas sabiedriskās kārtības uzturēšanas fonda priekšsēdētājs. Viņš Rīgā startē ar 30. numuru. Savā deputāta anketā viņš lepni norāda, ka viņa darba vieta ir  „Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca, mācītājs”. Tomēr LELB mājaslapā gan norādīts, ka Šmits ir „atvaļināts”.

Liek aplaudēt un raudāt

PLL listē vieta ir atradusies arī tautas mīlētiem varoņiem, kuri cilvēkiem liek gan spiegt aiz sajūsmas, gan raudāt aiz pārdzīvojumiem.

Teātris „parlablatviešu” listēs ir godam pārstāvēts. Tomēr ilga aktieru būšana politikā viņus atņem skatuves mākslai. Vai tad tagad kāds atceras, ka profesionālā aktrise Anta Rugāte (startē Latgalē ar 6. numuru) kādreiz ir bijusi populārā TV raidījuma „Latgola” vadītāja? Domājot, par ko balsot, vēlētājiem nāktos aizdomāties, vai viņi tādējādi neatņem kādu talantu mūzām.

Tā, piemēram, Rīgā ar 4. numuru startē „Teātra observatorijas” vadītāja Gaļina Poļiščuka. Viņa visu tautu spēja saraudināt, kad tika slēgts teātris. Nu droši vien kā topošās koalīcijas deputāte viņa plāno saraudināt Kultūras ministriju, lai tā beidzot viņas teātri atmet kādu grasīti.

Varam tikai minēt, ko Saeimā grasās saraudināt Liepājas aktieris Mārtiņš Vilsons, kurš Kurzemē startē ar 7. numuru.

Savukārt fotogrāfijas vecmeistars Gunārs Binde, kurš Rīgu cer iekarot ar 21. kārtas numuru, PLL rindās var izraisīt pamatīgu šķelšanos. Puritāniski harizmātiskajiem Kristus vēsts sludinātājiem diez vai patiktu, ja Binde Jēkabielas namu izrotātu ar kailu daiļavu fotogrāfijām.

Tāpat par labu Latviju nolēmuši cīnīties arī vairāki sportisti, kuru visus sasprindzinātā nervu kamolā turēja olimpisko spēļu laikā. Starp redzamākajiem - bobslejists Jānis Miņins (Kurzemē 12. numurs) un vingrotājs Jevgeņijs Saproņenko (Rīgā 8. numurs).

Tiem, kuriem patīk mūzika un slaveni vārdi, jābūt uzmanīgiem, jo arī PLL listē ir ielavījies samērā atpazīstams mūziķis – Imants Kalniņš. Tikai tas nav tas Imka, kas sēž Saeimā, bet gan tas, kurš ir no Rīgas domes. „PLL Imka” arī ir beidzis Latvijas Mūzikas akadēmiju, bet ir nevis komponists no Liepājas, bet gan Rīgas Augusta Dombrovska mūzikas skolas direktors.

Bijušo plejāde

PLL sarakstos ir arī vesela plejāde bijušo politiķu, kuri agrāk ir ieņēmuši visnotaļ respektablus amatus, bet  kādu laiku bija nogājuši no aktīvās politikas skatuves, vismaz publiski.

Visprominentākais bijušais ir viens no Dundagas mežu medību platību izīrētājas firmas „Babbord” valdes locekļiem un tenisa kluba „Prezidents” prezidents, liels hokeja cienītājs Guntis  Ulmanis, kurš kādreiz strādāja par Latvijas valsts prezidentu. Tagad viņš ir arī PLL līderis un, kā līderim pienākas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā startē ar 1. numuru.

Tāpat ir arī citi pazīstami bijušie. Dārzkopības un biškopības biedrības daiļdārza konkursa žūrijas priekšsēdis, kādreizējais Rīgas galvenais rātskungs Andris Ārgalis Rīgā startē ar 9. numuru. Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītāju padomniece, izbijusī kultūras ministre Helēna Demakova Zemgalē startē ar 2. numuru. Kādreizējais veselības ministrs Ivars Eglītis Kurzemē startē ar 5. numuru, viņa bēdumāsa Baiba Rozentāle - Rīgā ar 7. numuru.  Savukārt mazpazīstamā Ilgtspējīgas sabiedrības institūta pētnieks Edgars Zalāns, kurš senāk bija gan Kuldīgas mērs, gan reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrs, Kurzemi cer iekarot ar 2. numuru PLL listē.

Toties "Daugavas" stadiona Attīstības nodaļas vadītājs, bijušais Rīgas vicemērs un „zelta tilta” celtniecības kūrētājs, kādreizējais Darba partijas līderis Aivars Guntis Kreituss Rīgā startēs ar 41. numuru. PLL listēs var atrast vēl vairākus bijušos. Tā, piemēram, atviļinātais ģenerālis, kādreizējais galvenais valsts robežsargs Gunārs Dāboliņs Latgalē startēs ar 19. numuru

„Jaunās paaudzes” Gulbenes draudzes mācītājs Rolands Bračs ir gatavs ņemt rokās zobenus un citādi domājošajiem uzstādīt ultimātus (video krievu valodā):

­Fotomeistaram Gunāram Bindem savos darbos nepatīk iepludināt krāsas. Labāk, lai viss ir melnbalts:

Elmārs Barkāns/Foto: LETA

­­