Premjers: izvēle par Bībeles mācību jāatstāj vecāku ziņā
2010. gada 17. augusts, 14:46

Premjers: izvēle par Bībeles mācību jāatstāj vecāku ziņā

Jauns.lv

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis („Jaunais laiks”) atbalsta esošo kārtību, kad vecāki var izvēlēties, vai bērns apgūst Bībeles mācību.

Premjers uzsver, ka kristīgās audzināšanas pamatā liela nozīme ir ģimenei, jo pirmās zināšanas par reliģiju un pirmo saskarsmi ar to veido tieši ģimene. Līdzīgi kā uzvedību un attieksmi pret vērtībām bērnos ieaudzina vecāki, arī attieksme pret Dievu pirmām kārtām veidojas ģimenē. Līdz ar to arī vecāku attieksmei pret Bībeles mācīšanu ir nozīmīga loma vismaz tajā bērna dzīves posmā, kad viņš pats vēl nevar izdarīt izvēli.

Ja Saeimā tiks iesniegta likumdošanas iniciatīva par obligātu Bībeles mācību skolās, partiju apvienības „Vienotība” valde par šo jautājumu lems atsevišķi.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pagaidām nav saņēmusi priekšlikumu skolās ieviest Bībeles mācību, taču ministrijas speciālisti uzskata, ka šāds priekšlikums ir jāizdiskutē plašā sabiedrībā. Jāiesaista visas izglītības procesā iesaistītās puses — izglītības politikas veidotāji, pedagogi, sadarbības partneri un vissvarīgāk — vecāki.

Kā informēja ministrijas Komunikācijas nodaļā, IZM noteikti atbalsta vērtībizglītības iekļaušanu izglītības saturā un patlaban ar to saistīti temati ir iekļauti dažādos mācību priekšmetos — kristīgajā mācībā, ētikā, sociālajās zinībās un arī audzināšanas stundās. Pašlaik kristīgo mācību izvēlas mācīties ap 16% skolēnu.

Katoļu kardināls Jānis Pujats Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā aicināja Saeimas deputātus atbalstīt kristīgo konfesiju priekšlikumu skolās ieviest Bībeles mācību, kur bērni tiku iepazīstināti ar Bībeli, kurai vēsturiski ir bijusi un vēl arvien ir nozīmīga loma Eiropā. Ja vēl 9. Saeima par to nobalsotu, Bībeles mācība skolās varētu tikt ieviesta jau 2011. gada 1. septembrī.

Ainārs Šlesers apvienības „Par Labu Latviju” vārdā ir paudis solījumu ieviest obligātu Bībeles mācību skolās.

LETA/Foto: LETA, Anrijs Požarskis (Valsts kanceleja)