„Krāsa. Līnija. Forma.”  Jauno mākslinieku diplomdarbi
Kultūra
2010. gada 23. septembris, 09:47

„Krāsa. Līnija. Forma.” Jauno mākslinieku diplomdarbi

Jauns.lv

No 9. oktobra līdz 7. novembrim Rīgas pilsētas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” skatāma jau otrā Latvijas Mākslas akadēmijas jauno mākslinieku izstāde „Krāsa. Līnija. Forma.”. Tās moto: „Purvīša jaunā gara elpa Rīgas telpā!”.

­

Izstādē skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura un maģistra programmas absolventu diplomdarbi. Izstāde paredzēta kā interaktīvs process, kas piedāvā domāšanas, spriešanas un zināšanu apmaiņas procesu, bet nepiedāvā vienu patiesību – māksla ir un vienmēr ir bijusi apbrīnojami aktīvā, radošā un nepiekāpīgā domāšana.

 Izstādē ar saviem darbiem piedalās Jānis Avotiņš, Atis Jākobsons, Kate Krolle, Ieva Veita, Zane Balode, Alise Mediņa un daudzi citi.

Vienlaikus interesentiem pieejamas radošās darbnīcas, kas ļaus iepazīties ar izstādē pārstāvēto apakšnozaru specifiku. Būs arī tikšanās un diskusijas ar māksliniekiem, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas iepazīšanās pēcpusdiena un speciāli šai izstādei organizēta modes skate ar Latvijas Mākslas akadēmijas modes apakšnozares studentu darbiem.

Krāsa, līnija un forma ir tās pamata kategorijas, ar kurām strādā, katrs mākslinieks. Līnijas daudzveidīgās variācijas un nebeidzamais vilciens piešķir darbiem dzīvību, krāsa, savā neizsmeļamajā daudzveidībā sniedz tiem neatkārtojamu raksturu, bet forma rada pilnības klātesamību. Šie trīs izteiksmes līdzekļi visiem mākslas veidiem ir svarīgi, bet katrs no tiem īpaši raksturo glezniecības, tēlniecības un grafikas nodaļas.

Purvīša jaunais gars ir Latvijas Mākslas akadēmijas 90 gadu ilgo tradīciju iemiesotājs un mantotājs. Labi pārzinot pamatu – kompozicionālo, krāsu, līniju, formas un gaismēnu anatomiju, gan arī pārņemot garīgo rosību, ko jau Akadēmijas pirmsākumos iedvesis tās rektors un Latvijas mākslas klasiķis Vilhelms Purvītis, tas iet individuālo ceļu jauna laikmeta, jaunu idejisko lielumu un individuālo pārdzīvojumu kontekstā. Latvijas Mākslas akadēmija ir bijusi un ir sapņiem piesātināta, trakulīgām idejām pārpildīta, gan šaubu un baiļu piepildīta vieta. Jaunā gara elpa ir vienmēr plūdusi pa akadēmijas gaiteņiem un darbnīcām.

 Kasjauns.lv

­