Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ārsts Kļava uzskata, ka bērna izvarotāju cietumā pakāra
Sabiedrība

Ārsts Kļava uzskata, ka bērna izvarotāju cietumā pakāra

Jauns.lv

Bērnu slimnīcas reanimācijas ārsts Pēteris Kļava, kurš ir pārliecināts, ka bērnu izvarotājiem pienākas nāvessods, uzskata, ka divgadīgas meitenītes varmāka nevis pakārās kamerā, bet gan tika pakārts.

Ārsts Kļava uzskata, ka bērna izvarotāju cietumā p...

­

Ārsts Pēteris Kļava, kurš ikdienu redz bērnu ciešanas, ir pārliecināts, ka bērnu piesmējēji ir pelnījuši nāvessodu.
Ārsts Pēteris Kļava, kurš ikdienu redz bērnu ciešanas, ir pārliecināts, ka bērnu piesmējēji ir pelnījuši nāvessodu.

Pēc tam kad Latvijas sabiedrību satrieca stāsts par to, ka nepilnus 50 gadus vecs tēvainis ķēries klāt neaizsargātam bērnam, ārsts Pēteris Kļava nāca klajā ar viedokli, kas mūsdienu Eiropā nav populārs:

„Uzskatu, ka par īpaši cietsirdīgiem noziegumiem būtu piespriežams nāvessods. Jā, es zinu, Latvija ir uzņēmusies starptautiskas saistības, kas nepieļauj šāda soda piemērošanu. Mēs daudz ko esam uzņēmušies, arī likvidēt cukura fabrikas, " šādu viedokli Kļava paudis žurnālā "Patiesā Dzīve".

Ārsts uzskata, ka "starptautiskās institūcijas piesmej Latviju visādos veidos, bet mēs to pieņemam kā pašsaprotamu. Iestājoties pret nāvessodu, mūsu amatpersonas un cilvēktiesību vienkārši muld un liekuļo. Viņi ir demagogi, kuri vāvuļo abstraktās kategorijās. Ja konkrētai amatpersonai izvarotu un noslepkavotu bērnu, tad varbūt viņš saprastu, cik tukša ir tāda runa. Starp citu, Latvija varētu nākt klajā ar iniciatīvu un ierosināt diskusiju par nāvessoda atjaunošanu Eiropas Savienības valstīs.

Protams, nāvessoda piemērošana – tā ir smaga tēma. Katrs gadījums, kad būtu piemērojams augstākais soda mērs, būtu sīki un smalki jāizanalizē. Es redzu, ka Latvijā sodi ir neadekvāti, par bērna izvarošanu var piespriest tikai trīs gadus cietumā. Mūsu sabiedrība kļuvusi ļoti nežēlīga – bērnus ne tikai izvaro, bet arī izmet miskastē vai atstāj nosalt.

Jā, zinu, ka daudzi iestājas par mūža ieslodzījumu kā par augstāko soda mēru. Bet ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka mēs pedofilus uzturēsim un barosim, bet viņi rakstīs sūdzības Eiropas Cilvēktiesību tiesai, ka viņu kamerās ir prusaki. Un tad mēs maksāsim viņiem kompensāciju un vēl atvainosimies.”

Jau ziņots, ka novembra sākumā Rīgas Centrālcietumā pakāries Valērijs Kalniņš - vecākais no abiem vīriešiem, kuri tika aizturēti saistībā ar nepilnus trīs gadus vecās meitenītes izvarošanu. Vīrietis pakāries aiz loga restēm, izmantojot savu bikšu auklu.

Kļava: „Es ceru, ka mūsu valstī pēc šokējošā gadījuma, kad izvaroja divarpus gadus vecu meitenīti, beidzot kaut kas sakustēsies arī likumdošanā. Starp citu, esmu pārliecināts, ka vainīgais nevis pakārās savā kamerā, kā par to ziņo prese, bet gan tika pakārts. Es labi saprotu, ka nāvessods neko neatrisina, jo ar nāvi nekas nebeidzas. Un tomēr. 

Ja man jautā, vai nāvessoda atbalstīšana ir savienojama ar maniem garīgajiem principiem, es atbildu, ka neesmu reliģiozs. Garīgums un reliģiozitāte – tas nav viens un tas pats. Es neesmu pakļauts reliģiju dogmām,” bērnu ārsts atzīst žurnālā "Patiesā Dzīve". 

 Kasjauns.lv/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva

 ­