„Spēlmaņu nakts 2010” jestrā ballīte
Kultūra
2010. gada 24. novembris, 09:58

„Spēlmaņu nakts 2010” jestrā ballīte

Jauns.lv

Dailes teātrī 15 nominācijās tika pasniegta „Spēlmaņu nakts 2010” teātra gada balva, kas veidota kā skatuves nagla. Oficiālo balvas pasniegšanas ceremoniju ar humora dzirksti bagātināja tā vadītājs, kolorītais aktieris Jānis Skutelis.

Par 2009./2010. gada sezonas labāko dramatiskā teātra izrādi „Spēlmaņu nakts” žūrija atzina Nikolaja Gogoļa lugas „Mirušās dvēseles” iestudējumu krievu režisora Kirila Serebreņņikova režijā Latvijas Nacionālajā teātrī. Par gada labāko latviešu autora iestudējumu atzīta režisora Alvja Hermaņa izrāde „Ziedonis un visums” Jaunajā Rīgas teātrī. Savukārt nominācijā gada labākā izrāde bērniem vai jauniešiem žūrija atzinusi teātra „Skatuve” izrādi „Miskastes bērns” ko režisējis Ivars Lūsis.

Nominācijā gada labākais režisors balvu saņēma Viesturs Meikšāns, kurš Valmieras drāmas teātrī iestudējis izrādi „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās”, kas veidota pēc Eduarda Virzas poēmas „Straumēni” motīviem.

Kā gada labākais scenogrāfs apbalvots Reinis Suhanovs par Grigorija Gorina „Tils Pūcesspieģelis” iestudējumu Dailes teātrī. Par gada labāko kostīmu mākslinieku atzīts Kirils Serebreņņikovs, kurš veidojis gan režiju, gan tērpus Nikolaja Gogoļa lugas iestudējumam „Mirušās dvēseles” Latvijas Nacionālajā teātrī. Tiesa gan, Serebreņņikovs uz „Spēlmaņu nakts 2010” balvas pasniegšanas ceremoniju nevarēja ierasties no Maskavas veselības problēmu dēļ, tāpēc viņam pasniegtās balvas nokļuva Latvijas Nacionālā teātra aktieru rokās. Kā gada labākās muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē apbalvots Jēkabs Nīmanis, kurš sarakstījis mūziku „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” iestudējumam.

Labākās aktrises tituls šoreiz tika piešķirts Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Daigai Kažociņai par lomu Katrīna Deivida Oberna izrādē „Pierādījums”, kuras režisors ir Valters Sīlis. Savukārt par gada labāko aktieri kļuvis Kaspars Znotiņš par lomu Ziedonis izrādē „Ziedonis un visums”.

Kā gada aktrise otrā plāna lomā atzīta Inga Siliņa Žanetes lomā izrādē "Vīns un nezāles", kuras režisors ir Viesturs Meikšāns. Par labāko otrā plāna lomā atzīts aktieris Kaspars Gods lomā Harijs Hanana izrādē „Hanana”, kuras režisors ir Dž. Dž. Džilindžers.

Nominācijā „Gada jaunie skatuves mākslinieki” balva tika piešķirta aktrisei Madarai Soldoverei par lomu Una, izrādē „Melnais strazds”, kas iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī. Žūrija lēma, ka gada spilgtākā debija teātrī bijusi režisoram Mārcim Lācim, par debiju režijā „Novakars. Kopsavilkums”, kas iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada labāko baleta mākslinieci kļuvusi Jūlija Gurviča par princeses Auroras lomu izrādē „Apburtā princese” Latvijas Nacionālajā operā.

Kā gada kustību mākslinieku atzīts Alberts Kivlenieks Latvijas Nacionālā teātra izrādē „Vadonis”, kuras režisors ir Edmunds Freibergs.

Skatītāju balsojumā uzvarēja Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš, kā arī šī teātra iestudējums „Ziedonis un Visums”. Īpaši tika apdāvināts Kaspars Znotiņš, kurš no anonīma mecenāta saņēma 1000 latu lielu naudas balvu. „Spēlmaņu balvas 2010” apbalvošanas ceremonijas aizkulisēs tika mēļots, ka noslēpumainais mecenāts ir neviens cits kā pats dzejnieks Imants Ziedonis vai viņa dzīvesbiedre Ausma Kantāne. „Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše.

Santa Sergejeva/Foto: Mārtiņš Ziders