Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. decembrī
Sabiedrība
2010. gada 24. decembris, 18:30

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. decembrī

Jauns.lv

Šī sestdiena un svētdiena ir īpašas brīvdienas – jāatzīmē Ziemassvētki. Visā Latvijā notiek dažādi svētkiem veltīti koncerti un pasākumi, atliek vien izvēlēties, uz kurieni doties.

­

Lielie Ziemassvētku koncerti notiks ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā, Valmierā, Ventspilī, Ogrē un daudzviet citur... Savukārt tie, kuri Ziemassvētkus grib pavadīt labā omā brīvā dabā pie eglītes un garda cienasta jādodas uz Krimuldu vai Andrupeni. Savukārt Liepājas „Promenade Hotel” kā īsts Ziemassvētku brīnums uzmirdzējušas Liepājas mākslas kolekcionāru pērles.

Lielie Rīgas Ziemassvētku koncerti

Lielie Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalas hallē izskanēs sestdien, 25 decembrī pulksten 17.00 un svētdien, 26. decembrī pulksten 15.00.

Lieliski mūziķi, skaistākās klasiskās melodijas un populāra ziemas saulgriežu mūzika īpašā izpildījumā, pozitīva enerģija un spēja aizkustināt – tas raksturo šos Ziemassvētku koncertus.

Koncerta pirmajā daļā skanēs pasaules klasikas pērles – Volfganga Amadeja Mocarta, Georga Fridriha Hendeļa, Antonio Vivaldi, Franča Šūberta un citu komponistu Ziemassvētku laika mūzika. Otrā daļa ir atvēlēta pazīstamām Ziemassvētku dziesmām, tādām kā „White Christmas”, „Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, „The Little Drummer Boy” un citām mūsdienīgos aranžējumos un vēl nedzirdētā izpildījumā.

Koncertā piedalīsies lieliski solisti – mūziklu zvaigzne, šobrīd vēl Londonā studējošais Juris Vizbulis, viesis no Lielbritānijas – Pauls Putniņš (bass), Latvijas Nacionālās operas solisti Liene Kinča (soprāns) un Viesturs Jansons (tenors), „Kremerata Baltica” pirmā vijole Eva Bindere, kā arī pasaules atzinību guvušais Rīgas doma zēnu koris diriģenta Andra Pogas vadībā.

Ziemassvētku koncertā piedalīsies ne tikai iemīļotie solisti, bet arī par „brīnumbērnu ar zelta balsi” dēvētā Amanda Bašmakova (vokāls) un jaunais, talantīgais mūziķis Daumants Kalniņš (vokāls), pūtēju orķestris „Rīga”, kamerorķestris „Konsonanse” un arī starptautisku atzinību guvušais „Swedbank” koris.

 Īpašu smeķi koncertiem radīs arī Ķīpsalā atklātā Piparkūku izstāde.

Liepājā Aisha saputinās mieru

Svētdien, 26. decembrī pulksten 16.00 Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē uz Ziemassvētku akustisko koncertu „Kad saputinās miers...” aicina dziedātāja Aija Andrejeva, skatuves vārdā Aisha.

Aishas akustiskais koncerts notiks īpaši mājīgā un ģimeniskā atmosfērā, un to sniegums būs ļoti personīgs pašai dziedātājai. Kopā ar ģitāristu Kasparu Ansonu dažādu ģitārspēļu izpildījumā tiks izdziedātas skaistākās Ziemassvētku dziesmas. Būs dzirdami arī pavisam jaunas dziesmas, kuru autori ir abi jaunie mākslinieki. Koncertā, kura režisors ir Juris Jonelis, ir gaidāms arī kāds viesis. Koncerta reklāma vēsta, ka koncertā gaidāms arī kāds īpašs viesis. Kurš tas būs, lai paliek kā mazs Ziemassvētku pārsteigums.

Koncertuzvedums „Kur saputināts miers...” bija dziedātājas sens sapnis - radīt speciāli Ziemassvētkiem veltītu programmu, lai ar tās palīdzību ienestu prieku cilvēku sirdīs.

„Apvienoju savas mīļākās dziesmas, kuras ies kontekstā ar koncerta uzveduma galveno stāstu. Stāsts ir par bārenīti un viņas dzīvi, sapņiem un to, kā viņa cīnās par savu vietu, nepazaudējot visu labo,” veidojot koncertuzvedumu, atklāja Aisha.

­

Sapņu zeme Valmieras teātrī

Kā katru gadu, arī šogad decembrī Valmieras Drāmas teātris ir izveidojis īpašu Ziemassvētku un gadu mijas koncertu „Katram savu sapņu zemi”, kas nu jau ceturto gadu vieno visu paaudžu skatītājus.

Valmierieši koncertuzveduma skatītājus aicina pacelties mazliet spārnos, aizvērt acis, sapņot un nokļūt citā - pasakainā - pasaulē. Skarbums, vitalitāte, bet reizē arī gaisīgums un tikai nojaušamas vibrācijas sirreālā fantāzijā. Uzveduma programmas pamatā ir komponista Valta Pūces valdzinošā mūzika un latviešu roks.

Koncerta pirmajā daļā skanēs dziesmas no pazīstamu grupu un solistu – „Tumsas”, „Autobuss debesīs”, Dona un citu repertuāra, bet otrajā daļā – Valta Pūces skaņdarbi ar Aivara Neibarta vārdiem, kas kļuvuši par mūziķu apvienības „Marana” zelta fondu.

Koncertā piedalīsies aktieri Tālivaldis Lasmanis, Mārtiņš Liepa, Kārlis Neimanis, Ieva Puķe, Inese Ramute, Ģirts Rāviņš, Inga Siliņa un Elīna Vāne kopā ar grupu „Tea Band” Emīla Zilberta vadībā.

Koncerts „Katram savu sapņu zemi” skanēs ne tikai svētdien, 26. decembrī pulksten 13.00 un 18.30, bet arī 27., 28. un 29. decembrī pulksten 18.30. 29. decembrī pēc koncerta notiks ikgadējā Valmieras teātra Gada balvu pasniegšana labākajiem 2009./2010.gada sezonas māksliniekiem un izrādēm.

Eiropas Ziemassvētki koncertē visā Latvijā

Šajās brīvdienās turpināsies koncertciklu „Eiropas Ziemassvētki” sērija visā Latvijā. Koncerti notiks Ogrē, Ventspili un Rīgā.

* sestdien, 25.decembrī pulksten16.00 Ogres Kultūras centrā un svētdien, 26. decembrī pulksten 16.00 Ventspils Kultūras centrā Rīgas saksofonu kvartets, Ieva Parša (mecosoprāns) un pianists Jānis Maļeckis sniegs koncertu „Ziemas šūpulī”. Programmas centrālie skaņdarbi būs pirmatskaņojumi – Georga Pelēča Kantāte „Ziemas  šūpulī" mecosoprānam un saksofonu kvartetam un Riharda Dubras orģinālkompozīcija mecosoprānam un saksofonu kvartetam. Šie būs pirmie orģinālskaņdarbi latviešu mūzikā šādam dalībnieku sastāvam – mecosoprānam un saksofonu kvartetam;

* sestdien, 25. decembrī pulksten 19.30 Rīgā, Mazajā Ģildē flautiste Dita Krenberga un klavieru kvartets „RIX” visus priecēs ar koncertprogrammu „Ziemassvētki sveču gaismā”. Programmā: Žans Mišels Damāzs, Maksis Rēgers, Roberts Šūmanis un Andrē Žolivē;

* svētdien, 26. decembrī pulksten 19.30 Rīgas Domā „Schola Cantorum Riga” uzstāsies ar gregoriskiem Ziemassvētku dziedājumiem.

Otrie Ziemassvētki muižā

Tie, kuri Otros Ziemassvētkus grib jauki pavadīt brīvā dabā pie ugunskura, starp eglēm un sniega kupenām, svētdien 26. decembrī var doties uz Krimuldu. Šajā dienā Krimuldas muižā notiks Otro Ziemassvētku atzīmēšana ar dažādiem pasākumiem visas dienas garumā:

* pulksten 12.00 Krimuldas baznīcā notiks Otro Ziemassvētku dievkalpojums;

* pulksten 14.00 visi laipni aicināti uz Ziemassvētku pusdienām Krimuldas muižā;

* pulksten 15.00 notiks masku gājiens uz ugunskuru Krimuldas muižas parkā, labākās maskas tiks apbalvotas;

* pulksten 16.00 varēs piedalīties radošajā darbnīcā „Izrotāsim Krimuldas muižas balto egli!”. Sagatavot rotājumus, izrotāt un apdziedāt egli tiek aicināti gan lieli, gan mazi;

* pulksten 17.00 pie eglītes būs iespēja nobaudīt karstos dzērienus un piparkūkas, bet

* pulksten 17.30 kopā ar Siguldas bērnu folkloras kopu „Senlejiņa”, bērnu vecākiem un draugiem varēs izbaudīt mierīgu Ziemassvētku vakaru iz „kungu dzīves” ar muzicēšanu, Ziemassvētku dziesmām un dāvaniņām.

Pirmie Ziemassvētki lauku sētā

Pirmajos Ziemassvētkos, 25 decembrī latgaliešus pie sevis aicina brīvdabas muzejs „Andrupenes lauku sēta” (Dagdas novadā, Andrupenes pagastā), kur no pulksten 14.00 līdz 17.00 tiek aicināti visi interesenti, kuri vēlas kopīgi nosvinēt Ziemassvētku dienu, aktīvi darbojoties kādā no muzeja darbnīcām.

Pasākumā būs iespēja izveidot kādu sen aizmirstu, tradicionālu Ziemassvētku rotājumu, pareģot nākotni, lejot laimītes, izcept pašam savu Ziemassvētku piparkūku, nobaudīt uz ugunskura vārītu zupu, baudīt karstu tēju pie kāda jauka video, protams, nogaršot senos latgaliešu ēdienus - asuškas un kļockas, kā arī izspēlēt kādu spēli, vai vienkārši jauki pavadīt laiku patīkamā un tautiskā gaisotnē.

Izrāda Liepājas privātās mākslas pērles

Unikāla izstāde jau trešo gadu pēc kārtas gadu mijā ir sarīkota Liepājas viesnīcas „Promenade hotel” mākslas galerijā „Promenade” - „Liepājas privātkolekciju pērles”.

Līdz 18. februārim gan liepājniekiem, gan pilsētas viesiem ir vienreizēja iespēja ieraudzīt tās mākslas vērtības, kas parasti plašākai publikai nav redzamas un kuras atrodas Liepājas privātkolekcijās.

Šogad no liepājnieku privātkolekcijām tiks eksponēti darbi no Kārļa Celmiņa, Jāņa Bīnes, Daces Lielās, Alda Kļaviņa un no citiem ievērojamu mākslinieku repertuāriem. Būs eksponēts pat tāds eksotisks nezināms japāņu gobelēns, ko kāds krievu ģenerālis kā trofeju atvedis no Krievijas - Japānas kara.

Elmārs Barkāns

­­