Briti sašutuši: 10 miljonu vērtā īpašumā iemitinājies "latviešu skvoteris"
Sabiedrība
2011. gada 7. janvāris, 11:00

Briti sašutuši: 10 miljonu vērtā īpašumā iemitinājies "latviešu skvoteris"

Jauns.lv

Virkne britu preses izdevumu publicējusi sašutuma pilnus rakstus par "latviešu skvoteri", kurš iemitinājies desmit miljonus sterliņu mārciņu (8,29 miljonus latu) vērtā īpašumā Londonā.

21 gadu vecais "nekaunīgais latviešu skvoteris" vārdā Džeisons Radiks Lielbritānijā esot ieradies tikai ar vienu mērķi - padzīvot zaļi, par velti mitinoties kādā īpašumā un uzturā lietojot atkritumos izmestos produktus no tuvējā lielveikala.

Internetā uzzinot par lieliskajām skvotošanas iespējām Lielbritānijā, Džeisons nolēmis Latvijā atstāt aiz muguras mitināšanos divistabu dzīvoklī kopā ar vecākiem un devies ceļā uz Londonu.

2400 kilometrus garo ceļu no Latvijas uz Lielbritāniju Džeisons mērojis ar autostopiem, vēsta laikraksts "Ham&High".

Pēc ierašanās Londonā "latviešu puisis" Džeisons dažus mēnešus dzīvojis pamestā bārā, taču tur viņam nav pārāk paticis, un viņš nolēmis pameklēt labākas mājas.

Tā viņš vienkārši devies pastaigā pa apkārtni un atradis sev jaunas mājas - pamestu dārgu īpašumu smalkajā Haigeitas rajonā, kurā dzīvo tādas slavenības kā Džordžs Maikls, Stings, Laiems Galahers un Džūda Lovs.

Avīze "Expressen" raksta, ka Džeisons namu ieņēmis kopā ar vēl 30 austrumeiropiešiem, ar kuriem iepazinies "skvoteru padomu vietnē".

Džeisons britu žurnālistiem dižojies ar "savu īpašumu", stāstot, ka tajā ir gan karstais ūdens, gan elektrība, kas ļaujot pilnībā izbaudīt uzturēšanos ekskluzīvajā Viktorijas laika ēkā.

"Šeit ir trīs vannas istabas ar vannām un dušām, virtuve ar visām ierīcēm, apkure, un visi komunālie pakalpojumi darbojas," stāstīja skvoteris.

"Šī ir labākā vieta, kur dzīvot. Es ļoti gribēju dzīvot Haigeitā, tāpēc es šeit meklēju kādu īpašumu. Man ļoti šeit patīk," stāstīja Džeisons.

Atceroties dzīvi Latvijā, Džeisons sūrojies, ka tur skvoteriem gan tik labi neklājoties. Atšķirībā no britu likumsargiem Latvijas policisti bargi vēršoties pret skvoteriem - tie tiekot regulāri reidos apcietināti un nogādāti tiesas priekšā.

Savukārt Lielbritānijā skvoteru dzīve ir īsta leiputrija - "šeit visu ko var dabūt bez maksas".

"Pat pārtika ir bez maksas. Mēs dodamies uz lielveikalu "Iceland" un iegūstam pārtiku no atkritumu konteineriem. Mums vienmēr ir pilns ledusskapis," lielījās Džeisons.

Vairākos britu laikrakstos publicētais stāsts izpelnījies lielu sašutumu lasītāju vidū, britiem sirdīgi lādot visus liekēžus un diedelniekus no Austrumeiropas, kas sabraukuši Lielbritānijā.

Atsevišķi komentētāji gan norādījuši, ka "Džeisons Radiks" nebūt nav latviešu vārds, pieļaujot, ka stāsta varonis, visdrīzāk, ir kāds vietējais, kas pasmējies par žurnālistiem.

LETA/Ekrānšāviņš no dailymail.co.uk  Foto: Bulls Press