Krievu mediji apsmej Lužkova vēlmi dzīvot Latvijā
Politika

Krievu mediji apsmej Lužkova vēlmi dzīvot Latvijā

Jauns.lv

Ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas masu saziņas līdzekļos viena no pēdējo pāris dienu galvenajām ziņām ir Maskavas eksmēra Jurija Lužkova „bēgšana” uz Latviju. Ko par to saka un runā kaimiņvalstī?

Krievu mediji apsmej Lužkova vēlmi dzīvot Latvijā...

Gandrīz visās lielākajās Krievijas televīzijās šīsnedēļas sākumā viens no galvenajiem ziņu sižetiem bija par kādreizējā Maskavas mēra Jurija Lužkova „bēgšanu” uz Latviju. Sākot no analītiskiem komentāriem un beidzot ar sarkastiskiem jokiem – videosižeti par Lužkova saistību ar Latviju tika radīti visplašākajā žanru spektrā.

Kā zināms, pērnā gada rudenī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs no amata atcēla ilggadējo Maskavas mēru Lužkovu, jo viņš prezidenta acīs bija „zaudējis uzticību”. Pēkšņi atklājās, ka Krievijas galvaspilsētu ir pārņēmusi korupcija – tas arī bija formāls Lužkova atstādināšanas iemesls. Pirms tam Kremlis, labi zinādams par kārtību Krievijas galvaspilsētā, gadiem ilgi piecieta Maskavas mēru. Kremlim Lužkovs bija izdevīgs līdz brīdim, kamēr viņš atbalstīja un nerunāja pretī Krievijas centrālajai varai...

Lužkovu un viņa sievu Jeļenu Baturinu, vienu no bagātākajām Krievijas sievietēm, ar Latviju saista gan bizness, gan nekustamie īpašumi, kaut gan to īstie apmēri un ietekme Latvijā nav publiski zināmi. Lužkova biznesa intereses Latvijā varētu slēpties aiz citu cilvēku un firmu vārdiem. Piemēram, par Jelgavas autorūpnīcas „AMO PLANT” lielāko akciju turētāju savulaik kļuva Maskavas mērija. Iespaidīgi īpašumi un biznesa darījumi Latvijā ir bijuši Lužkova laika Maskavas mērijas augsti stāvošo personu bērniem, kuru vecāki pie turības jau nu netika bez Lužkova svētības.

Formāli Lužkovs „Rietumu bankā” noguldīja 400 000 ASV dolāru un tādējādi izteica vēlmi kā investors iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā. Tomēr iekšlietu ministre Linda Mūrniece cer, ka Lužlkovs varētu tikt iekļauts melnajā sarakstā un viņam iebraukšana Latvijā tiktu liegta. Lužkovs ne vienu reizi vien par Latviju izteicies nedraudzīgi, Latvijas politisko vidi salīdzinot ar Pola Pota režīmu Kampučijā, aicinājis boikotēt Latvijas preces un rosinājis krievu valodai Latvijā piešķirt otras valsts valoda statusu. Arī citas rietumvaklstis nav sajūsminātas par Lužkovu. Piemēram, Londonas vēstniecību bijušais Maskavas mērs ir saniknojis par to, ka aizliedza Krievijas galvaspilsētā rīkot geju praidu.

Lūk, daži Krievijas televīzijas un videoblogeru viedokļi par Lužkova vēlmi pārvākties uz Latviju:

Juris Lužkis

Vēl no padomju laikiem pazīstamā PSRS centrālā laikraksta „Pravda” videoversija ironizē par Lužkova vēlmi kravāt čemodānus braucienam uz Latviju. „Pravda” maskaviešiem prasa, kādu ceļamaizi viņu dotu līdzi Lužkovam ceļā uz dzintarjūru.

Pirms tam „Pravdas” lasītāji interneta komentāros eksmēram ieteica sākt mācīties latviešu valodu un pat bija izdomājuši viņam jaunu uzvārdu – Lužkaukas. Tas gan vairāk atgādina lietuviešu uzvārdu. Tomēr ielās sastaptie maskavieši Lužkovam piemeklējuši arī latvieša ausij tīkamākus vārdus, piemēram, Lužkis vai Lužkovskis. Kāda maskaviete, sajaukusi platuma grādus, un domāja, ku Lūžkovam Latvijā piestāvētu gluži gruzīnisks uzvārds - Lužkavidze. Bet Krievijā jau latvieši un gruzīni ir metami pār vienu kārti!

Arī „Pravdas” redakcija Lužkovam piešķīrusi arī jaunu vārdu. Laikraksts publicējis komentāru „Juris Lužkovs”.

Maskaviešu vēlējumi Lužkovam, viņam dodoties ceļā uz Latviju:

Ja ne Latvija, tad Mozambika

Kāds reperis jau paspējis sacerēt častušku par Lužkovu. Viņš, lūk, esot bijis gan Lielbritānijas, gan Latvijas vēstniecībās Maskavā, no kurām izmests. Izrādās, ka viņu nekur neņem pretī, jo baidās, ka viņš tik kaut ko nenozog. Tagad Lužkovs jau lūkojas uz Mozambikas pusi – varbūt, ka tur ielaidīs. Tomēr Lužkovam nāktos atdot Maskavu, jo viņš taču neko nav nozadzis, kur viņš varētu mierīgi dzīvot. Visus sazagtos īpašumus viņš taču pārrakstījis uz savas sievas vārda. Tomēr repotājs domā, ka Lužkovu vislabprātāk gaida Hodorkovskis, Kolima un Sibīrija...

Tevi gaida Sibīrija un Kolima, nevis Latvija:

Latvijas ministriju sazvērestība pret Lužkovu

Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs („Saskaņas centrs”) Maskavas televīzijas REN TV ziņu raidījumā stāsta, ka Latvijas Iekšlietu un Ārlietu ministrijas, liedzot Lužkovam iebraukšanu Latvijā, vēlas viņam atriebties par Latvijas pamācīšanu, kā īstenot demokrātijas principus.

Klementjevs: ministri vēlas atriebties:

Lužkovs Latvijā nedzīvos tik un tā

Viens no lielākajiem Krievijas ziņu aģentūras „RIA NOVOSTI” apskatnieks Nikolajs Troickis ir pārliecināts, ka Lužkovs nedzīvos Latvijā, kaut arī būtu saņēmis uzturēšanās atļauju. Latvija kaut arī ir „banānu republika”, kurā uzturēšanās atļauju var nopirkt par 400 000 ASV dolāru, visdrīzāk Lužkovam viesmīlību neizrādīs, jo viņa dēļ nevēlēsies sanaidoties ar Maskavu.

Latvija – banānu republika

Politiķa investīcijas neskaita naudā

Maskavas radiostacijas „BUSINESS FM” nekustamo īpašumu nodaļas vadītāja Valērija Mozganova skaidro, ka Maskavas eksmērām nav daudz variantu kā aizbēgt uz Eiropu. Arī Latvija viņam var nepiešķirt uzturēšanas atļauju, kaut arī Lužkovs Latvijā investējis simtiem tūkstošu eiro.

Variantu nav daudz

Elmārs Barkāns