Vai tiešām policija ņirgājās, vedot uz tiesu Jēkabpils laupītājus?
112
2011. gada 5. februāris, 11:51

Vai tiešām policija ņirgājās, vedot uz tiesu Jēkabpils laupītājus?

Jauns.lv

Brutālais veids, kādā uz tiesu nogādāja Jēkabpils spēļu zāles laupīšanas iespējamos vaininiekus, dažās sabiedrības aprindās radījis iespaidu par lieku, cilvēka cieņu pazemojošu varas demonstrāciju.

Turpretī Valsts policija (VP) pieturas pie viedokļa, ka aizturēto konvojēšanas veids bijis samērīgs ar likumu un ''konkrēto situāciju''.

TV un fotomateriālos redzams, ka aizturētie tiesā nogādāti svešā apģērbā, kas bija vairākus izmērus par lielu. Drēbes, kas viņiem laupīšanas brīdī bija mugurā, nodotas ekspertīzei.

Vainīgie pelnījuši bargu sodu, tomēr cilvēku saliekšana ragā un vilkšana pa trepēm kā kartupeļu maisu gan neesot attaisnojama, raksta ''Latvijas Avīze''.

Pēc ''Latvijas Avīzes'' informācijas, konvojētāji bija no specvienības ''Omega''. Telefonsarunā ''Omegas'' komandieris Juris Grabovskis nenoliedza, ka tie bija viņa pakļautībā esošie policisti, tomēr plašākus komentārus par konvojēšanas procedūru varot sniegt vienīgi tad, ja to ļautu VP vadība. Tomēr VP preses pārstāve Zane Maskaļonoka vēlāk paskaidroja, ka sīkākus komentārus policija nesniegs, piebilstot, ka iekšējie normatīvi par konvojēšanas kārtību esot konfidenciāli.

Laupītājus uz tiesu atved ar aizsietām acīm

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte teic, ka civilizētākā veidā tiek konvojēti pat ar mūža ieslodzījumu notiesātie – viņi var braukt kaut uzvalkā un nekāda acu aizsiešana nenotiek, lai arī tie ir cilvēki, kuriem maz ko zaudēt. ''Visas nianses, kā jābūt saģērbtam aizturētajam konvojēšanas laikā, iekšējos normatīvos nav noteiktas. Šajā gadījumā runa ir par ētikas normām.'' Roku dzelžu uzlikšana konvojēšanas laikā ir obligāta, izņēmums ir vienīgi sievietes un nepilngadīgie.

Bijušais VP priekšnieks, ģenerālis Juris Rekšņa arī uzskata, ka ''Aizturēto personu turēšanas kārtības likuma'' burts nav pārkāpts, tomēr ''visām policijas darbībām vajadzētu būt saprotamām un attaisnojamām, bet šajā reizē tā tas nebija''.

Kā pastāstīja Tiesībsarga biroja vecākā juriskonsulte Ineta Piļāne, birojs gatavojas nosūtīt vēstuli VP priekšniekam Artim Velšam, kurā tiks norādīts uz acīmredzamiem godu un cieņu aizskarošiem pārkāpumiem aizturēto konvojēšanas laikā. Vēstuli Tiesībsarga birojs sagatavojis pēc pašu iniciatīvas, iepazīstoties ar televīzijas ziņu sižetiem.

LETA jau ziņoja, ka 25.janvārī no rīta piecas bruņotas personas veica laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī. Mēģinot aizturēt šos noziedzniekus, izcēlās apšaude, kurā gāja bojā Valsts Policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors Andris Znotiņš un vēl divi policisti cieta. Visi pieci laupītāji tika aizturēti, un izrādījās, ka četri no viņiem paši bijuši policisti.

LETA/Foto:LETA