Par spīti skandāliem Maskavas patriarhs uzliela Latvijas pareizticīgos
Sabiedrība
2011. gada 6. februāris, 18:00

Par spīti skandāliem Maskavas patriarhs uzliela Latvijas pareizticīgos

Jauns.lv

Neskatoties uz pēdējos pāris gados uzvirmojošiem skandāliem Latvijas pareizticīgajā baznīcā, Maskavas patriarhs Kirils uzteicis Latvijas pareizticīgos un viņu darbību vērtē pozitīvi.

­

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Latvijas pareizticīgo baznīcu skandāli vajā viens pēc otra. Pazīstamais dziesminieks, arī pareizticīgais Kaspars Dimiters apvainojis Latvijas metropolītu Aleksandru latviešu izdzīšanā no pareizticīgās baznīcas, izvirtīga dzīvesveida piekopšanā un citos „nāves grēkos”. Pagājušā gada nogalē Sanktpēterburgas žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs Latvijas metropolītu apvainoja pedofīlijā. Ik pa laikam arī izskan pārmetumi, ka Latvijas pareizticīgā baznīca iztirgo un nesaimnieciski apietas ar saviem nekustamajiem īpašumiem. Pēdējais skaļākais skandāls bija saistīts ar Rīgas Pokrova kapiem, kurā no zemes virsas noslauka vecos apbedījumus un vietā ierīko kapavietas maksātspējīgiem klientiem.

Tomēr Latvijas pareizticīgā baznīca no tās visrvaldītāja Kirila saņēmusi uzslavas šonedēļ Maskavā notiekošajā Krievzemes pareizticīgās baznīcas Arhiereju koncilā, kurā pulcējas pareizticīgās baznīcas vadītāji no visas pasaules. Maskavas patriarhs Kirils uzskata, ka Latvijas pareizticīgā baznīca attīstās sekmīgi un tā nav pelnījusi pārmetumus. Tādējādi Kirils ir ignorējis, piemēram, Dimitera savulaik uzrakstīto vēstuli, kurā metropolīts Aleksandrs ir apvainots gluži vai visos pasaules grēkos un baznīcas iznīcināšanā.

Arhiereju koncilā nolasītajā ziņojumā patriarhs Kirils uzsvēra, ka vislabākais pareizticīgās baznīcas stāvoklis Baltijas valstīs ir Latvijā. Viņš uzslavējis ne tikai Latvijas pareizticīgos, bet arī Latvijas valdību, kura pareizticīgajai baznīcai atdevusi tās īpašumus – ne tikai dievnamus, bet arī zemi, atļāvusi pareizticīgo garīdzniekiem oficiāli laulāt un skolās pasniegt reliģijas mācību, veikt kapelānu dienestu armijā un cietumos, kā arī piedalīties likumdošanas izstrādē, kas saistīta ar reliģijas jautājumiem.

Tai pašā laikā Kirils uzsvēra, ka, salīdzinot ar Latviju, Baltijas valstīs vissliktākā pareizticīgo situācija ir Igaunijā, kur pareizticīgie sašķēlušies divās naidīgās nometnēs – vieni atzīst Maskavas patriarha varu, bet otri – nē.

No Latvijas Arhiereju koncilā piedalās divi pārstāvji – Rīgas metropolīts Aleksandrs un Daugavpils bīskaps Aleksandrs.

Elmārs Barkāns/Foto: pravoslavie.lv

­