Sabiedrība
2011. gada 16. februāris, 09:28

Ēnu dienā Valsts prezidentam sešas „ēnas”, premjeram – piecas

Jauns.lv

Šodien biedrība "Junior Achievement - Latvija" organizē "Ēnu dienu", kuras laikā 9686 skolēni apmeklēs 386 uzņēmumus, kuros iepazīsies ar noteiktu darba vietu un vēros profesionāļu darbu un pienākumus, aģentūru LETA informēja JAL mārketinga vadītājs Jānis Grandāns.

Ēnu diena kopš 1996.gada ir visā pasaulē populārs skolēnu karjeras izglītības pasākums. Latvijā "Ēnu diena" pirmo reizi notika 2001.gadā.

Vislielāko vakanču skaitu šogad piedāvāja Saeima -109, SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) - 103, SIA "A&D GROUP" - 99, "SEB banka" - 88, Veizāna Deju skola - 88, Rīgas Stradiņa universitāte - 81, Tieslietu ministrija - 69, SIA "Konekesko Latvija" - 65, AS "Swedbank" - 61, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte - 59.

Par "Ēnu dienu" interesējušies 232 Rīgas Teikas vidusskolas skolēni, 174 Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, 167 Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, 135 Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas, 127 Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolēni, kā arī daudzu citu vidusskolu skolēni.

Jaunieši visvairāk interesējušies par stjuarta profesiju, kurai pieteikušies 356 jaunieši. Arī par pilota profesiju izrādīta liela interese, kuru šodien centīsies iepazīt 311 skolēni. Nacionālo bruņoto spēku komandiera profesija interesē 251 jaunieti, dizainera/mākslinieka profesija - 245, Saeimas deputāta - 151, Rīgas domes priekšsēdētāja - 116, ķirurga - 114, Latvijas Valsts prezidenta - 112, ierakstu studijas vadītāja/dīdžeja - 109, bārmeņa - 104.

Pieprasītākās jomas pēc pieteikumu skaita uz visām šajā jomā pieprasītajām vakancēm ir kultūra, māksla un izklaide - 2307 pieteikumi, veselības un sociālajā aprūpē - 1280, mediji un sabiedriskās attiecības - 1158, valsts pārvalde - 1053, aviācija - 1018, izglītība un zinātne - 798 pieteikumi, kā arī citas nozares.

Jauniešiem ir maza interese par pārdošanas, īres, nomas nodaļas vadītāja, resursu piesaistes nodaļas vadītāja Latvijā, Lietuvā, apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centra vadītāja, ražošanas plānotāja, vidējās kravnesības transporta rotas komandiera un citu jomu profesijām, kurām ir pieteikušies tikai pa vienam interesentam.

Interese par Valsts prezidenta Valda Zatlera darbu šogad ir gandrīz divas reizes lielāka nekā pērn - ēnot prezidentu pieteikušies 109 skolēni no 76 Latvijas vispārējās un profesionālās izglītības skolām.

Šogad Valsts prezidenta darbam sekos Kristiāna Štāla no Madonas Valsts ģimnāzijas, Inta Gribonika no Preiļu Valsts ģimnāzijas, Miks Strazdiņš no Bauskas 1.vidusskolas, Svetlana Tokareva no Rīgas 33.vidusskolas, Lāsma Zorgenberga no Iecavas vidusskolas un Mareks Flugrāts no Saldus 2.vidusskolas.

Ēnu dienas laikā skolēni tiksies ar Zatleru, piedalīsies viņa tikšanās reizē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kā arī abu amatpersonu kopīgajā preses konferencē. Ēnas kopā ar Zatleru apmeklēs Satversmes tiesu, iepazīsies ar Valsts prezidenta padomnieku darbu un Rīgas pili.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) darbam visas dienas garumā sekos pieci vidusskolēni - Reinis Tenis no Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas, Laimdota Jarmuševiča no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Ints Skaldis no Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas, Elīna Muceniece no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, kā arī Matīss Dravnieks no Rīgas 6.vidusskolas.

Skolēniem būs iespēja sekot premjera darba kārtībai jau no plkst.7, kad Dombrovskis sniegs interviju Latvijas Radio. "Ēnas" piedalīsies arī premjera intervijā telekompānijā "LNT". Plkst.9 Ministru prezidents vadīs Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē. Tā kā sēde ir slēgta, tās laikā premjera un sēdes dalībnieku, kuru starpā ir ekonomikas, satiksmes, vides aizsardzības un reģionālās attīstības, finanšu un zemkopības ministri, "ēnas" dosies ekskursijā pa Ministru kabineta ēku, iepazīsies ar Ministru kabineta vēsturi un valdības lēmumu pieņemšanas procesu.

"Ēnu dienai" Saeimā pieteikušies 263 skolēni no visas Latvijas, kuriem šodien Saeimā būs iespēja klātienē sekot deputātu darbam, iepazīties ar Saeimas komisiju sēžu norisi.

Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) "ēnos" četri skolēni no Jelgavas Mūzikas vidusskolas, Rīgas Teikas vidusskolas, Alsungas vidusskolas un Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas.

Dienas gaitā Saeimas priekšsēdētāja un viņas "ēnas" tiksies ar Kanādas vēstnieku Skotu Heteringtonu. Tāpat skolēni kopā ar Āboltiņu piedalīsies darba grupas sēdē, kas organizē 21.augusta svētku pasākumus par godu 20.gadadienai, kopš pieņemts konstitucionālais likums "Par Latvijas Republikas valstisko statusu". Saeimas priekšsēdētājas "ēnas" sekos līdzi arī viņas darbam parlamenta komisijās un frakcijas sēdē.

Savukārt plkst.13 Saeimas priekšsēdētāja Saeimas sēžu zālē visiem "Ēnu dienas" dalībniekiem stāstīs par parlamenta darbu. Bet plkst.13.30 Saeimas deputāti un viņu "ēnas" tradicionāli aicinātas uz kopīgu fotografēšanos uz Saeimas nama Lielajām kāpnēm.

Visas dienas garumā "ēnas" varēs viesoties Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā, kurā būs iespēja skatīties informatīvi izglītojošus video par parlamenta darbu un, atbildot uz jautājumiem par Saeimas funkcijām un darbu, piedalīties zināšanu konkursā. Tāpat skolēni klātienē varēs aplūkot Saeimas sēžu zāli un reprezentācijas telpas, kurās Saeimas amatpersonas tiekas ar ārvalstu diplomātiem un viesiem.

"Ēnas" būs deputātiem no visām Saeimas frakcijām, kā arī Saeimas darbiniekiem no Protokola nodaļas, Sabiedrisko attiecību biroja un Stenogrammu nodaļas. Skolēni "ēnos" arī Saeimas Tehnikas nodaļas un Dokumentu nodaļas darbiniekus, kā arī Saeimas fotogrāfu.

Trešdaļa Saeimas deputātu un darbinieku "ēnu" būs no Rīgas, aktīvi ir arī jaunieši no Liepājas, Jelgavas, Valmieras, Skrundas, Tukuma, Siguldas, Gulbenes un Jēkabpils puses.

"Ēnu dienas" noslēguma preses konference plkst.14.30 notiks Dailes teātrī. Kopā ar savām ēnām tajā piedalīsies Ministru prezidents Dombrovskis, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), LMT prezidents Juris Binde, "SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols un Dailes teātra direktors Andris Vītols. Ar nelielu uzstāšanos to bagātinās arī kāds no Dailes teātra aktieriem ar savām "ēnām".

LETA