Norai Bumbierei beidzot būs piemineklis
Kultūra
2011. gada 28. februāris, 20:01

Norai Bumbierei beidzot būs piemineklis

Jauns.lv

Pēc vairāku gadu gaidīšanas nu varēs uzstādīt pieminekli latviešu estrādes leģendai, dziedātājai Norai Bumbierei, jo savākti tam nepieciešamie līdzekļi - 8500 lati. Piemineklis atradīsies Jelgavā.

Par to, ka dziedātājas Noras Bumbieres tuvinieki un viņas unikālās balss cienītāji vēlas māksliniecei uzstādīt pieminekli, tika runāts jau sen, bet īpašās piemiņas zīmes izveidošanai bija nepieciešama prāva naudas summa, ko beidzot izdevies savākt. Dziedātājas māsa Māra Zustrupa, kas ir arī Noras Bumbieres fonda vadītāja portālam kasjauns.lv pastāstīja, ka pavisam bijuši pieci pieminekļa varianti, ko piedāvājuši dažādi mākslinieki, bet galu galā tika izlemts par labu diviem projektiem. „Aizpagājušajā vasarā ar Latvijā zināmiem māksliniekiem un grupu „Labvēlīgais tips” devāmies koncerttūrē „Dziesmas manai paaudzei” ietvaros. Katrā koncertā ļāvām cilvēkiem balsot par viņiem tīkamāko pieminekļa maketa variantu. Par labākajiem tika atzīti Kārļa Īles un Paula Jaunzema projekti, un no šiem abiem izvēlējāmies to, kas mums bija pa kabatai, — tāds izrādījās Paula Jaunzema pieminekļa variants.”

Māra Zustrupa arī īpaši pateicas Žorža Siksnas vadītajam Jelgavas Tirkīzzilajam korim par labdarības koncertā savāktajiem līdzekļiem. „Šajā koncertā tika savākts ap 3200 latiem. Darbojās arī ziedojumu tālrunis, pa kuru piemineklim noziedot varēja jebkurš, arī šiem cilvēkiem liels paldies. Ar Žorža Siksnas palīdzību tika uzrunāts uzņēmums „Latvijas meži”, un mums tika uzdāvināta iztrūkstošā summa. Šo dāvinājumu apstiprināja Finanšu ministrija. Kad uzzināju — nu naudas pietiek, no laimes raudāju, jo tiešām vairs nezināju, kā lai šo naudiņu savāc,” priecīgi saka Māra Zustrupa. Tagad atlicis apstiprināt pieminekļa iespējamo atrašanās vietu ar Jelgavas pilsētas domi.

Jauko notikumu Noras Bumbieres fonds atzīmēs ar koncertu „Nopietni pa jokam”, kurā piedalīsies pazīstami latviešu estrādes mākslinieki — Viktors Lapčenoks, Ojārs Grinbergs, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna, Daiga Petkēviča, Ira Krauja–Dūduma un Normunds Jakušonoks. Koncerts notiks 13. martā — tieši Noras dzimšanas dienā — Jelgavas kultūras namā pulksten 14.00.

Nora Bumbiere izpilda dziesmu „Par pēdējo lapu”

Elza Baumane/Foto: no privātā arhīva