Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valdība sākusi teroru pret pensionāriem
Sabiedrība

Valdība sākusi teroru pret pensionāriem

Jauns.lv

Kasjauns.lv jautā: Kādu politisku vēstījumu ietver diskusija par iespējamo pensiju samazinājumu? Par ko patiesībā liecina uzsāktā diskusija par pensiju samazināšanu?

Valdība sākusi teroru pret pensionāriem...
Ilga Kreituse, politoloģe:

Diskusija par pensiju samazināšanu ir morāli un ētiski nekorekta. Apgalvojumi, ka pensionāri neļauj dzīvot jaunajiem sašķeļ sabiedrību, sarīdī dažādas paaudzes. Pensionāri visu mūžu ir strādājuši un šobrīd viņiem ir grūti. Tā ir neauglīga diskusija, jo netiek izskaidrots, kādas pozīcijas ir sociālajā budžetā. Bez pensionāriem, no tā ir atkarīgi arī jaunie – bezdarbnieki un, starp citu, arī strādājošie. Vajag uzmanīgi paskatīties. Rezultāts ir spriedze un stress sabiedrībā. Kā šodien jūtas pensionāri, kuriem katru dienu stāsta, ka viņiem atņems pensiju? Savādāk kā par garīgu teroru pret pensionāriem to nevar nosaukt. Valdībai vajadzētu nomierināties, izstrādāt konkrētus priekšlikumus un piedāvāt diskusijai nevis demoralizēt sabiedrību, radot ienaidniekus.

Runājot par Rungaiņa kungu, valdība atrada vienu  materiāli nodrošinātu trubadūru, kuram lien ārā āža kāja, kādreizējie darījumi ar „Deutsche Bank”, un uzrīdīja veciem cilvēkiem. Man žēl viņa vecākus, kuriem nākas runāt ar saviem vienaudžiem. Rungainis - it kā neitrāls cilvēks ir Ministru Kabineta skaļrunis. Patiesībā aiz viņa slēpjas „Vienotība” un konkrēti mūsu finanšu ministrs Vilks, kuram ne jau par velti ir segvārds Svensons, pateicoties saistībai ar Zviedru bankām. Viņš ir cilvēks ar skaudrām un specifiskām idejām par to kādam jābūt cilvēkam.

Ilze Ostrovska, politoloģe:

Vēstījums ir atkarīgs no tā pie kuras sociālās grupas pieder cilvēks. Viennozīmīgi tas ir valsts struktūrās strādājošo, kuriem samazina algas un kurus atlaiž no darba, kara gājiens pret pensionāriem. Arī tie, kas strādā privātos uzņēmumos, saprot, ka viņiem būs grūti uzkrāt Eiropas līmeņa pensijas. Ja valdība sāks spiest uz darba devējiem, algas vēl ilgi netiks celtas.  Arī dažādi eksperti, kas strādā privātās struktūrās, nekad nevarēs iegūt tādu pensiju kā Vācijā, Francijā, Anglijā.  Viņi ļoti agresīvi neslēpj bažas un pastāv uz to, ka gadījumā, ja pensionāri spītēsies pretim, var gadīties, ka naudas nebūs vispār, pensijas būs jālikvidē. Tātad pensionāri ir iznīcināmi kā šķira. Starp citu, šādas vēsmas bija jau pirms vēlēšanām. Stāstā par to, ka ragavu vilcējus, ziemeļu suņus haskijus Latvijā turēt nav lietderīgi, tika iepīts jociņš, ka tie varētu noderēt vien priekš tam, lai ragavās aizvilktu pensionārus uz mežu. Katrā anekdotē ir daļa patiesības. Jāsaprot, ka mēs esam patērētāju sabiedrība un neviens negrib samazināt patēriņu, tāpēc cilvēkos mostas primitīvs izdzīvošanas instinkts, vēlme nogrūst no ceļa traucēkli, iznīcināt vājāko. Šajos apstākļos visi sāk nervozēt.

Nē, problēma nav tajā, ka Latvijā būtu nenormāli daudz pensionāru, arī demogrāfiju nav ko vainot, jo īpaši daudz bērnu arī agrāk pie mums nedzima. Problēma ir tajā, ka darba spējīgie ir aizbraukuši. Es vakarā eju pa ielu, skatos namu logos, tie ir tumši nevis tāpēc, ka cilvēki atrodas citā istabā vai guļ, bet tāpēc, ka viņi ir projām. Tātad pensionārus un ierēdņus, kas neko neražo, bet pārtiek no budžeta, aptuveni miljons cilvēku, ir jāuztur

500 000 strādājošajiem, kas ražo kaut ko pārdodamu. Cilvēki kļūst nervozi un traki, jo viņiem ir konsjumerisma domāšana. Kā jūs domājat, kas tovakar notika kinoteātrī? Satikās divi pasaules valdnieki. Vienam bija trīs pistoles, otrs strādāja bankā, bet bankā strādājošie domā, ka ir visgudrākie un varenākie.  

Būtībā nekas slikts nenotiktu, ja no pensijām, kas ir 600 un vairāk latu, noņemtu 20 latus. Protams, ja pensija ir 300 latu un no tās jāuztur dēls bezdarbnieks un jāsamaksā par diviem dzīvokļiem, sākas traģēdija. Sociālais budžets nav vienīgais avots, no kura smelties, domājot par taupīšanu. Domāju, ka risinājums sabiedrības polarizācijas mazināšanai būtu radīt sistēmu, kurā nodokļu nemaksāšana vairs nebūtu pievilcīga. Pie mums ir nenormāla situācija: nabadzīgu valsts augstskolu rektoru algas ir 5-6 un pat 15 tūkstoši latu. Tas ir vērtējams kā neattaisnota piekļuve resursiem un to izlaupīšana.  

Arī visi šie ekonomikas un citi eksperti ir sapratuši, ka tik lielas algas vairs nevarēs saņemt, tāpēc tagad uzbrūk pensionāriem. Arī monopoluzņēmumu vadītājiem ir absurdas algas, no kurām viņi negrib šķirties. Domāju, ka pilnīgi mierīgi deputātu algas varētu pielīdzināt vidējai algai valstī, nekas viņiem nenotiktu. Mums ir jāsaprot, ka cilvēku vairs nav, tie ir aizbraukuši un brauks vēl, tāpēc tik mazā valstī tik daudz skolu un slimnīcu nevar tikt uzturētas. Par Šlesera ideju iegūt naudu piešķirot pilsonību tiem, kas samaksās miljonu, viss ir skaidrs. LNT žurnālistiem vajadzēja izsaukt brigādi no Aptiekas ielas. Nevar atstāt cilvēku tādā prāta stāvoklī vienu, citādi var beigties kā kinoteātrī.


Evija Hauka/Foto: Shutterstock