KNAB lūdz Saeimas atļauju veikt kratīšanu pie deputāta Šlesera
Politika
2011. gada 25. maijs, 18:47

KNAB lūdz Saeimas atļauju veikt kratīšanu pie deputāta Šlesera

Jauns.lv

KNAB ir vērsies Saeimā ar lūgumu dot atļauju veikt kratīšanu pie deputāta Aināra Šlesera (PLL). Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) atzina, ka "no KNAB ir saņemti dokumenti par vienu deputātu".

Orlovs pastāstīja, ka komisija gaida arī dokumentus no Ģenerālprokuratūras, kas apliecinātu, ka sankcija kratīšanai pie deputāta pieprasīta pamatoti, un ka tā nav politiska izrēķināšanās.

Orlovs ir sasaucis Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi rīt, 26.maijā, plkst. 8.30, lai izlemtu, vai ir pamats Saeimai lemt par kratīšanu pie deputāta.

Satversmes 29.pants nosaka, ka "Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima".

Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe apliecināja jau iepriekš teikto, ka patlaban Šlesers nekādus komentārus nesniegšot, jo saistībā ar ģimenes pieaugumu viņam esot citas rūpes, turklāt šī iemesla dēļ Šlesers arī neesot tik viegli sasniedzams.

Kā ziņots, KNAB šodien veicis kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos: Aivara Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos.

Vairākas amatpersonas un viņu pārstāvji publiski ir snieguši informāciju un komentārus par veiktajām kratīšanām. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) apstiprināja, ka notikusi kratīšana ostas pārvaldes telpās un domē.

Pēc Amerika stāstītā, izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Aivara Lemberga un Šlesera vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā, bet Lembergs ar ironiju stāstīja: "Šorīt atbrauca pazīstami ciemiņi, lai sveiktu sakarā ar to, ka ir beigusies [Valsts] prezidenta kandidātu izvirzīšana un ir iestājušās pēdējās 10 dienas līdz prezidenta vēlēšanām." Uz jautājumu, kas tie bijuši par ciemiņiem, Lembergs atbildēja: "No KNAB."

Savukārt Centra rajona tiesa atklāja, ka pagājušās nedēļas piektdienā, 20.maijā, izmeklēšanas tiesnesis sankcionējis aptuveni 40 KNAB pieteiktas kratīšanas. Par to, ar kādiem kriminālprocesiem tās saistītas, tiesa informāciju nesniedz.

Lai gan publiski no daudziem avotiem ir gūts apstiprinājums par kratīšanām, saņemti komentāri, minējumi un iespējamas spekulācijas, tomēr KNAB nekādu informāciju par šodien notiekošo nesniedz. Tāpat uz LETA tālruņa zvaniem trešdien neatbildēja ne pašlaik atvaļinājumā esošais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, ne arī viņa vietniece un pašlaik priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA